Şekerbank

Fındık Üreticilerine Kritik Uyarı: Fındık Kurdu ile Mücadele Zamanı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fındık Üreticilerine Kritik Uyarı: Fındık Kurdu ile Mücadele Zamanı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fındık üretiminde ciddi verim kayıplarına yol açan Fındık Kurdu’na karşı alınması gereken önlemleri detaylandırdı. Fındık Kurdu’nun, özellikle yeni oluşan meyvelere zarar verdiğini ve bu durumun “sarı karamuk” olarak bilinen bir hasara neden olduğunu belirtti. Meyveler büyüdükçe, zarar görmüş olanların içi kararır ve bu da “kara karamuk” olarak adlandırılır.

Mücadele Yöntemleri ve Zamanlaması

Sağlam, etkili bir mücadele için bahçe toprağının dikkatlice çapalanmasının ve kimyasal mücadele yöntemlerinin doğru zamanlamayla uygulanmasının önemini vurguladı. Fındık kurdu erginlerinin ekonomik zarar vermeye başladığı dönemde, yani bahçedeki fındıkların yarısından fazlası mercimek büyüklüğüne ulaştığında (3-4 mm) ilaçlamanın yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, 10 ocakta 2 ve daha fazla fındık kurdu ergini bulunursa ilaçlama yapılmalı; fındık kokarcası görülürse, her iki zararlıya karşı etkili ilaçlarla mücadele edilmeli.

İl Müdürlüğü’nün Önerileri

İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından yapılan sürvey ve fenolojik gözlemlere göre, mücadele zamanının sahil ve orta kuşakta 6 Mayıs, yüksek kuşakta ise 15 Mayıs itibariyle geldiği belirlendi. Üreticilere, hâkim çeşitlerin %50’si mercimek büyüklüğüne ulaştığında mücadeleye başlamaları ve ilaç uygulamalarını 1 hafta ila 10 gün içinde tamamlamaları tavsiye ediliyor.

Arıcılık ve Çevre Duyarlılığı

Fındık kurdu ilaçlamaları sırasında arıların zarar görmemesi için özel önlemler alınması gerektiğini belirten Sağlam, ilaçlamaların arıların uçuş yapmadığı akşam veya sabah erken saatlerinde yapılması ve arılara zarar vermeyen ilaçların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yüksekova’nın Bereket Kapıları Açılıyor: Dilimli Barajı ile 14 Bin Dekarlık Arazinin Sulama UmuduÖnceki Haber

Yüksekova’nın Bereket Kapıları Açılıyor:...

Ekmen: “Mersin’deki Sulama Projelerinin bitirilmeme sebebi ‘oy yoksa hizmet de yok’ anlayışı mıdır?”Sonraki Haber

Ekmen: “Mersin’deki Sulama Projelerinin...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar