Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Fındık Budama Elamanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi Belge Dağıtım Töreni Düzenlendi
Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce hazırlanan Fındık Tanıtım Grubu'nun katkıları ile Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun ve Düzce illerinde uygulanan "Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Fındık Budama Elamanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi" kapsamında ilde uygulanan eğitimlere katılan üreticilere katılım belgeleri düzenlenen törenle verilmiştir.
Törene Vali Yardımcısı Halil KARBUZ, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ, Fındık Tanıtım Gurubu Başkan Vekili Dursun Oğuz GÜRSOY, Fındık Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyeleri, İlçe Müdürleri ve üreticiler katılmıştır.
Törenin açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Kemal YILMAZ; "2015 yılının son günlerini yaşadığımız şu günlerde sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğumu belirterek sözlerime başlamak istiyorum.
2015 yılında İl Müdürlüğü olarak önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Bu çalışmalar içerisinde ana ürünümüz fındığa özel ayrı bir ilgi gösterdik. Çünkü fındıkta elde edilecek güzel sonuçların 120.000'i aşkın üreticimizi mutlu edeceğini biliyorduk.
Üretiminde Dünya lideri olduğumuz fındığın verim ve kalitesini arttırmaya yönelik projeler hazırladık ve bu projeleri uygulamaya koyduk. Bunu neden yaptık? Lider Ülkeye yakışır verim ve kaliteyi yakalamak, üretici gelirlerini arttırmak için yaptık.
Ülkemizde olduğu gibi İlimizde de fındık yetiştiriciliğinin önemli sorunları mevcuttur. Bu sorunların bir kısmı kısa vadede bir kısmı ise uzun ve orta vadede çözülebilecek sorunlardır. İşte bu sorunlardan kısa vadede çözülebilecek olan ve verimde önemli artışa neden olabilecek budama konusundaki yanlışları ve hataları düzeltmek için Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi hazırlanarak Fındık Tanıtım Grubuna, oradan da uygun görüşle birlikte Ekonomi Bakanlığı'na sunulmuştur.
Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylanan projemiz 16 Eylül 2015 tarihinde Trabzon İlinde başlamış ve 10 Kasım 2015 tarihinde Düzce İlinde son bulmuştur. Uygulamalı eğitim projesi olan bu proje ile 960 kişinin budama elemanı olarak yetiştirilmesi hedeflenmiştir.
Ancak toplamda 5 İlde 48 merkezde düzenlenen bu eğitimlerle 1065 kişi katılmış ve belge almaya hak kazanmıştır. İlimizde ise 397 üreticimiz bu eğitimlere katılmıştır. Budama elemanı olarak yetişen bu üreticilerimiz hem kendi bahçelerini hem de köyündeki ve mahallesindeki bahçeleri budamak suretiyle budamadan kaynaklı verim kaybının önüne geçmiş olacaklardır.
Ben bu projenin uygulanabilmesi için destek veren proje ortağımız Fındık Tanıtım Grubunun değerli Başkanına ve Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Bir teşekkür de projenin ilk gününden son gününe kadar özveriyle görev yapan personelime, İlçe müdürlerime ediyorum. 2015 yılında verim ve kaliteyi arttırmak için yapmış olduğumuz çalışmalara 2016 yılında da yenilerini ekleyeceğimizi ve inşallah Cumhuriyetimizin 100. Yıl dönümünde 2023'de lider Ülkemize yakışır verim ve kaliteye ulaşacağımıza yürekten inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle katılımcıların ve değerli üreticilerimizin yaklaşan yeni yılını kutluyor hepinizi saygıyla selamlıyorum." dedi.
İl Müdürü Kemal YILMAZ 'ın konuşmasının ardından Fındık Tanıtım Grubu Başkan Vekili Dursun Oğuz GÜRSOY'da bir konuşma yapmıştır.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından katılım belgeleri üreticilerimize dağıtılmış, program yapılan ikramla son bulmuştur.
Yorum Yazın