Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün Avrupa Birliği finansmanı ile hayata geçirdiği ve 4 ay boyunca 10 ilde gerçekleştirilen İstihdam Fuarları başarıyla sonuçlandı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün Avrupa Birliği finansmanı ile hayata geçirdiği “Sosyoekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkânlarının Yaratılması Aracılığıyla Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ile Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi’’ projesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İstihdam Fuarları düzenlendi. Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat ayı boyunca düzenlenen fuarlarda yerel iş gücü ve özel sektör temsilcileri son fuar için Hatay’da bir araya geldi.
“Güçlü Geçim Dayanıklı Toplum” sloganıyla yürütülen proje ile şimdiye kadar Türkiye’de gıda, tarım ve ilgili sektörlerin vasıflı işgücü, kırsal kalkınma ve üretim ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belirlenen konularda birçok mesleki eğitim verildi. Uygulamalı Çiftçi Okulları (UÇO) bünyesinde sürdürülebilir ve iklim dostu tarımsal kalkınma yolunda adımlar atıldı. Ulusal düzeyde birçok uygulama ortağı ile üst düzey iş birliği sağlandı. Eğitim faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından da projenin istihdam hedefleri doğrultusunda sırasıyla Van, Bursa, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Manisa, İzmir, Adana, Hatay’da İş Fuarları gerçekleştirildi. Nitelikli işgücünün tarım ve gıda sektörüne yaptığı katkı ve kayıtlı istihdamın öneminin vurgulandığı fuarlara ilgi ve katılım büyük oldu. Fuarlara paydaşların yanı sıra proje kapsamında eğitim almış faydalanıcılar, özel sektör temsilcileri, kamu ve sivil toplum kuruluşları ve proje kapsamında desteklenen kadın odaklı kooperatifler katıldı.
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, iş fuarlarının başarılı bir şekilde tamamlandığını belirtirken, proje faydalanıcılarına kariyer arayışlarında olumlu bir başlangıç sağlamak ve tarım-gıda işletmelerinde vasıflı işçilere ihtiyaç duyan potansiyel işverenlerle bir araya gelmelerinin sürdürülebilir istihdam hedefleri için önemini vurguladı.
Suriyeli Mülteci Dayanıklılık Planı kapsamında AB finansmanı ile devam eden proje, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülmektedir.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın