Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Şanlıurfa’da yürüttüğü ve Küresel Çevre Fonu tarafından finanse edilen “Türkiye’nin Bozkır Ekosistemlerinin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi” projesi kapsamında FAO ve Doğa Koruma Merkezi ile Kızılcahamam’da bakanlık teknik uzmanlarına yönelik “Korunan alan ilanı, katılımcı planlama ve izleme eğitimi” gerçekleştiriyor.
On gün sürecek olan eğitim dört ana hedefe ulaşmaya odaklanmıştır;
- Korunan alanların planlanması ve yönetimi konusunda genel içerik ve güncel yaklaşımlarla ilgili kavramları pekiştirmek,
- Biyolojik çeşitliliğin korunması yanında doğal kaynakların değeri, istilacı türlerin yönetimi, alan restorasyonu ve iklim değişikliği konularını ele alan entegre ve katılımcı korunan alan planlamasının geliştirilmesi ve uygulanmasında anahtar görevi olan planlamacılar, korunan alan yöneticileri, alan kullanıcıları ve diğer önemli ilgi gruplarının anlayışını kuvvetlendirmek.
- Entegre ve katılımcı korunan alan planlama ve yönetimi konusunda uzmanlığı geliştirmek.
- Örnek vakaları inceleyerek sunumlar ve pratik uygulamalarla korunan alan yönetiminde en güncel yaklaşım ve teknikleri anlamak.
Eğitimin açılışına katılan FAO Kıdemli Balıkçılık ve Su Ürünleri Yöneticisi Sayın Haydar Fersoy -projenin gıda güvenliği açısından çok önemli bir ekosistemde uygulandığını ve bu proje ile bozkır ekosistemlerinin sürdürülebilir korunması ve yönetimine önemli katkıda bulunacağını iletti.
Açılışa, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Genel Müdürü, Sayın İsmail Üzmez de katılım sağladı. Sayın Üzmez, açılış konuşmasında “Korunan alanların tespiti, planlaması ve izlenmesi konusunun bütün Dünya’nın çok önem verdiği bir konu olduğunu; bu eğitim ile katılımcıların bu konular üzerine hem mevcut bilgilerini güncelleyecekleri ve hem de yeni bilgilerle deneyimlerini artıracaklarını; sonrasında burada edinilen bilgileri mevcuttaki uygulamalara etkin bir şeklide kullanacağına inancının yüksek olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca korunan alanların özellikle nadir ve korumada öncelikli olan türler ve habitatlar ile diğer doğal değerlerin korunması için çok önemli araçlar olduğu; bu alanların belirlenmesine ilişkin temel kriter ve göstergeleri içeren standartların olması gerektiğinin altını çizmiştir. Korunan alanlar için yönetim planlarının da en az alan belirleme kadar önemli olduğunu belirterek bu eğitimin yönetim planlamasına ilişkin de katkı sunacağını belirtmiştir. Burada eğitimde bulunan katılımcıların eğitimden maksimum fayda alarak döneceği ve çalışmalarına yeni edindikleri bilgileri en iyi şekilde entegre edeceklerini de belirterek başarılı bir eğitim dönemi geçirilmesini temenni etmiştir.”
Korunan alanların belirlenmesi, planlanması ve izlenmesine yönelik gerçekleştirilen bu eğitimler 25’er kişilik gruplar halinde Haziran ayının ortalarına kadar devam edecektir. Soğuksu Milli Parkı içinde gerçekleştirilen ilk eğitime katılım sağlayan katılımcılara eğitim sonrasında korunan alanların ilanı, katılımcı planlama ve izlenme konularında mevcut teknik bilgileri üzerine yeni bilgiler koyacaklardır. İlave olarak özellikle korunan alanlarla ilgili süreçlere paydaş katılımı konusunda fayda ve zorlukları analiz edecek ve korunan alanların iş birliği içinde yönetimini sağlamak için iyi bir yönetişim mekanizmasının kurulması konusunda bilgilerini geliştireceklerdir.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın