Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı’yla teknik iş birliği projesi “İklim Esnekliği ile Ekosistem Yönetimini Geliştirerek Gıda Güvenliğine Yönelik Entegre Arazi Kullanım Planlaması (ILUP)” kapsamında gerçekleştirilen webinar serisinin ikincisi düzenlendi.
Proje kapsamında hazırlanan beş eğitim modülü ile katılımcıların mekânsal veriler ve harita sonuçlarını analiz etmek için bazı metodolojik araçların öğretilmesi hedefleniyor. İkincisinin düzenlendiği webinarın amacı, katılımcıları Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ile tanıştırmak, Ayaş Havzası vektör ve taramalı (raster) verileri ile QGIS'teki (Quantum Coğrafi Bilgi Sistemleri Yazılımı) temel fonksiyonları göstermekti. Webinar’da özellikle aşağıda yer alan konular ele alındı.
- CBS'nin farklı yönlerinin, projeksiyonların ve mekânsal temsillerinin tanıtılması.
- Ayaş Havzası'ndan örneklerle vektör ve taramalı (raster) veriler arasındaki farkların gözden geçirilmesi.
- QGIS kullanarak Ayaş Havzası verilerinin incelenmesi: harita görüntüsünü değiştirmek için katmanların özellikleri, vektör veriler için araçların kullananımı (Ayaş Arazi Kullanım Sistemi Haritası)
- Uydu kaynaklı verilerin temel esaslarının tanıtılması.
- Ayaş Havzası'nda Yükseklik verileri ve Dijital Yükseklik Modeli Analizi ile çalışılması.
Webinar, FAO Arazi ve Su Uzmanı Sara Marjani Zadeh’nın konuşması ile başladı. Sara Marjani Zadeh konuşmasında, ilk webinarda öne çıkarılan konuların altını çizdi ve konuşmasına şöyle devam etti. “Ayaş havzasında neler yapılabileceği konusunda bakanlık ile yakın iş birliği içerisinde çalışıyoruz. İlk webinarımızda Entegre Arazi Kullanım Planlaması kavramı nedir, nerelerde kullanılır, senaryoları nasıl geliştiriyoruz gibi konuları anlatmıştık. Toprak analizi ve sosyo ekonomik analizler yapıldı ve sonuçlarına bağlı olarak da bu analizlerin senaryo geliştirilmesi gerçekleşecek.” dedi.
Webinar, FAO Uluslararası Danışmanı Ingrid Teich’ın “Arazi Kullanım Planlamasında, CBS’nin Esasları” ve “Ayaş Havzası'nda veri ve haritalarla çalışma” konularındaki sunumları ile devam etti. Webinar, FAO uluslararası danışmanı César Luis García’nın “ILUP için Uydu Verilerini Kullanma” ve “Ayaş Havzası'nda Dijital Yükseklik Modelleri ile Çalışma” konularında gerçekleştirdiği sunumlar ile sona erdi.
Yorum Yazın