Şekerbank

Fakıbaba: Çiftçimizin Alın Terine Sahip Çıkmak İçin İsraf Etmeyeceğiz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fakıbaba: Çiftçimizin Alın Terine Sahip Çıkmak İçin İsraf Etmeyeceğiz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye'nin gıda üretimini artırdığında dünyada çok önemli bir yerde olacağının altını çizerek "Toprağımızı suyla ve çiftçimizi bilgiyle donatırsak Türkiye çok ciddi bir tahıl ambarı ve gıdanın merkezi haline gelecektir. Ayrıca gıdada israf tüm dünya için çok önemli bir konu. Allah'ın izniyle bilinçli bir şekilde daha fazla sağlıklı gıda üretirsek ve israfı önlersek açlıktan ölüm oranlarını azaltacağımıza inanıyorum." dedi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin (TZOB) desteğiyle Bakanlıkta "Dünya Gıda Günü" etkinliği düzenlendi.

Fakıbaba, burada yaptığı konuşmada, bu sene Dünya Gıda Günü temasının "Göçün geleceğini değiştirin, gıda güvenliğine ve kırsal kalkınmaya yatırım yapın" olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yaklaşık 3,5 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını hatırlatan Fakıbaba, "Birleşmiş Milletler rakamlarına göre yaklaşık 66 milyon insan zorla yerinden edilmiştir. Bunların yüzde 26'sı ülkemizin bulunduğu coğrafyada misafir edilmektedir. Mültecilerin önemli bir bölümünü Suriye, Afganistan ve Güney Sudan olmak üzere üç ülkenin vatandaşları oluşturmaktadır. Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Suriye krizi mağdurları için ilk günden itibaren din, dil, ırk ayrımı yapmadan 'açık kapı politikası' uygulamıştır." diye konuştu.

"2017'de 16 bin genç çiftçiye 483 milyon lira hibe desteği sağlayacağız"

Fakıbaba, kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçilere 30 bin liraya kadar hibe ödenmesi yaptıklarına işaret ederek, geçen sene yaklaşık 15 bin genç çiftçiye 450 milyon lira hibe verildiğini bildirdi.

Bu yıl da 16 bin genç çiftçiye 483 milyon lira hibe desteğinin sağlanacağını dile getiren Fakıbaba, şu ana kadar 330 milyon lira hibe ödemesi yapıldığını aktardı.

Fakıbaba, Türkiye'nin gıda üretimini artırdığında dünyada çok önemli bir yerde olacağının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Toprağımızı suyla ve çiftçimizi bilgiyle donatırsak Türkiye çok ciddi bir tahıl ambarı ve gıdanın merkezi haline gelecektir. Ayrıca gıdada israf tüm dünya için çok önemli bir konu. Allah'ın izniyle bilinçli bir şekilde daha fazla sağlıklı gıda üretirsek ve israfı önlersek açlıktan ölüm oranlarını azaltacağımıza inanıyorum."

Fakıbaba, Bakanlığın özellikle küçük çiftçileri destekleyen projelerinin olacağını söyledi.

"Uluslararası göçmen sayısı yüzde 40 arttı"

FAO Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Yuriko Shoji de FAO'nun raporuna göre 2015'te aç insan sayısının 38 milyon arttığını belirterek, bunun en büyük nedeninin tüm dünyada yaşanan çatışmalar, kuraklık ve seller olduğunu bildirdi.

Uluslararası göçmen sayısının 2015'te 2000'li yıllara göre yüzde 40 arttığına dikkati çeken Shoji, "Biliyoruz ki, uluslararası göçmenlerin çoğu kırsal alandan geliyor. Kırsal alanlardaki insanların yüzde 75'i yoksul ve gıda güvencesinden yoksun, tarım ve doğal kaynaklardan geçimini sağlıyor." dedi.

Shoji, mültecilere ev sahipliği yapan toplulukların önemli gelir kaynaklarının gıda ve tarım sektörü olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Tarım, iş gücüne çok fazla ihtiyaç duyulan ve beceri eksikliği olan bir alan. Tarımı desteklemek, hem Suriyelilerin hem de ev sahibi toplulukların geçim kaynaklarını iyileştirmek için seçenek sunuyor, istihdam imkânları yaratıyor, gıda güvenliği ve dayanıklılığını artırıyor. FAO, Türkiye hükümetiyle mültecilerin ve ev sahibi toplulukların sürdürülebilir geçim kaynaklarına kavuşmaları, güvenli ve insana yakışır iş imkânları sağlayarak sosyoekonomik entegrasyonu teşvik eden etkinlikler yürütmek için çalışıyor."

"Yoksul nüfusun yüzde 75'inden fazlası kırsal alanlarda yaşıyor"

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise gıdanın dengeli dağıtılması ve israfın en aza indirilmesiyle açlığın ortadan kaldırabileceğini belirterek, "Dünyamızda 815 milyon aç ve yetersiz beslenen insan var ama 682 milyon da obez insan olduğunu unutmayalım." ifadesini kullandı.

Gıdaya erişimin her geçen gün güçleştiğine değinen Bayraktar, uzmanlara göre son 8 bin yılda tüketilen gıdanın bundan sonraki 40 yılda bitirileceğinin tahmin edildiğini söyledi.

Bayraktar, dünyada yoksul ve gıdaya erişimde zorluk yaşayan nüfusun yüzde 75'inden fazlasının kırsal alanlarda yaşadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu durumdaki kişiler ve aileler, ekonomik nedenlerle yoksulluktan kurtulmak için başka bir çare bulamadıklarından kırsaldan göç etmektedir. Bu durum, çok boyutlu bir kalkınma yaklaşımını ve çok sektörlü kamu politikalarını gerekli kılmaktadır. Kırsal göçün nedenleri, tarımın genel dezavantajlı özelliğinden kaynaklanmakta ve diğer sektörlerle arasındaki fırsat eşitsizliğine dayanmaktadır. Özellikle yoksulluğun fazla, gelirin diğer sektörlere göre daha düşük olması ve sosyal güvenlik sorunu, göçün nedenleri arasında yer almaktadır."

Açılış konuşmalarının ardından Dünya Gıda Günü kapsamında belirlenen tema çerçevesinde faaliyet gösteren başarılı çalışmaları yürüten kişi ve kuruluşlara ödülleri verildi. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Karayama’dan, 16 Ekim Dünya Gıda Günü MesajıÖnceki Haber

Karayama’dan, 16 Ekim Dünya Gıda Günü Me...

Büyükşehir’den çiftçiye tohum desteğiSonraki Haber

Büyükşehir’den çiftçiye tohum desteği

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar