Şekerbank

Et fiyatlarında beyaz vurgun

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Et fiyatlarında beyaz vurgun
Alınan tedbirlere rağmen et fiyatlarının düşmemesinin perde arkasında‘tavuk eti hormonlu’spekülasyonu olduğu belirlendi. Uzmanlar ise Türk tavukçuluk sektörünün dünyanın en güvenlir üretimini yaptığını söylüyor.

Et fiyatlarının alınan tedbirlere rağmen düşmemesinin perde arkasında bazı firmaların dedikodu spekülasyonu olduğu belirlendi. 4-5 firmanın 5-10 kuruş günlük ve haftalık zam yapmasının ardından et fiyatlarını spekülatif olarak yükselten yeni bir yöntem daha ortaya çıktı. Sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre ‘tavuk eti hormonlu’ iddiası farklı dönemlerde yayılarak vatandaşın beyaz etten uzak durması sağlanıyor. Bazı kırmızı et firmalarının ise bu durumdan istifade ederek yüksek fiyattan satış yaparak vurgun yaptığı belirtiliyor. Beyaz ete olan ilginin azalmasıyla birlikte vatandaş pahalı da olsa kıyma, kuşbaşı ve bonfile alıyor. Et ve Süt Kurumu’nda (ESK) dana kıymanın kilosu 28.75, dana kuşbaşının kilosu 31 TL’den satılırken, market ve kasaplarda ise yüksek fiyatlarda satılabiliyor. 30 liranın altında fiyatla et satılmazken yağ oranına göre kıyma ve kuşbaşının kilogram fiyatı 40 Türk Lirası’nın üzerine çıkıyor. “Tavuk etinde kesinlikle hormon yok” tespitini yapan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Sarımehmetoğlu “Böyle bir ilaç yok. Bir yerden bize hormon ver diyemezsiniz. Türk tavukçuluk sektörü dünyanın en güvenilir ve teknolojik güce sahip üretimini yapıyor. Denetimi en güçlü olan hayvansal ürün tavuk etidir” dedi.

ANTİBİYOTİKLİ KESİM YOK

Dekan Sarımehmetoğlu, Türkiye’de veteriner hekimlerin denetim işlemlerini yerine getirdiğini ifade ederek tüm aşamaların gözden geçirildiğini söyledi. Antibiyotik kullanımına ilişkin de açıklık getiren Sarımehmetoğlu “Sadece hastalığın tedavisi amacıyla kullanılır. Çok sıkı denetimi var. Veteriner ilacı yazar. Vücuttan atılma süresi de yazılır. Ve o güne kadar da kesime gitmez” diye konuştu. Sarımehmetoğlu, kırmızı ette ise kısa vadede fiyatların düşmeyeceğini belirterek verimliliğin artırılması gerektiğine dikkat çekti. “Hayvan sayısı iyi ama verimlilik az” diyen Sarımehmetoğlu “Genetik çalışma lazım etçi ve sütçü olarak. Verimin yükseltilmesi için en az 15-20 yıl gerekiyor. Küçük hayvan teşvik edilmeli. Süt ve süt ürünleri tüketimi teşvik edilmeli” şeklinde konuştu.

KDV İNDİRİMİ TALEBİ

Kırmızı et fiyatlarındaki yüksekliğe ilişkin sektörün KDV indirim talebi bulunuyor. Sektör temsilcileri ette alınan yüzde 8’lik KDV’nin sıfırlanmasının kilogram başına kıyma ve kuşbaşında 4-5 TL indirim olarak yansıyabileceğini belirtiyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal konuyla ilgili soruya şu yanıtı vermişti: “Gıda fiyatlarıyla ilgili ne yapabilirizi çalışıyoruz. KDV kırmızı ette gündeme geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışmalarını bir yapsın gelsin, bakalım. İnşallah orada kapsamlı bir çalışmayı yapacağız.” 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ayçiçeğinin gizemi deşifre olduÖnceki Haber

Ayçiçeğinin gizemi deşifre oldu

Tarım Bakanlığında Görevden Alınma DepremiSonraki Haber

Tarım Bakanlığında Görevden Alınma Depre...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar