Şekerbank

Enginyurt: ‘Fındık Rekoltesi Maalesef 815 Bin Ton Olarak Maalesef İlan Edildi’

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Enginyurt: ‘Fındık Rekoltesi Maalesef 815 Bin Ton Olarak Maalesef İlan Edildi’

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt Mecliste düzenlediği basın toplantısında , “Fındık sezonu münasebetiyle fındık üzerinde oynanan senaryo ilgili paylaşımlar da bulunmak için bir araya geldim. Geçen hafta içerisinde ABD’nin Florida kentinde Türkiye’de fındık pazarının %70’ni elinde bulunduran bir İtalyan firmasının öncülüğünde Ulusal Fındık Konseyininde katıldığı, Tarım Bakanlığının yetkililerinin de bulunduğu bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda fındık rekoltesi maalesef 815 bin ton olarak maalesef ilan edildi.

Fındık bizim hayatımızdır. Fındık bizim en önemli geçim kaynağımızdır. Fındık ne kadar Olmuş? Ne kadar olacaktı. Bunun için Karadenizli üretici fındık üreticisi rekolte tahminine gerek duymadan rekolteyi bilir. Son beş yılda fındık rekoltesi ortalama 600 bin – 650 bin ton üzerine hiç çıkmamış olmasına rağmen maalesef ABD’de yapılan toplantıda fındık rekoltesi 815 bin ton kasıtlı olarak ilan edilmiştir. Buradan maksat şudur. Fındık çok denilerek, fındıkta rekolte yüksek denilerek bir yerlere mesaj vermeye çalışılmaktadır. Böylelikle fiyatın aşağıya çekilmesi planlanmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımızı geçen sene Ekim ayında ortalama 14,5 lira açıkladığı fiyatın akabinde fındık fiyatları 20 liraya kadar yükselmiş, TMO elindeki fındığı ortalama 16 liradan satmıştır. Yani fındık değerini yavaş yavaş bulurken birdenbire bundan rahatsız olan vampir ruhlu Amerikan emperyalizmin, İtalyan emperyalizmin Vampir ruhlu yiyicileri fındık üreticisinin hakkını gasp etmek için işbirliği ve el birliği yapmışlardır.

Ben buradan Tarım Bakanına sesleniyorum, TMO genel müdürüne sesleniyorum. Haziran ayında en doğru rekoltenin tespiti Tarım Bakanlığı tarafından açıklanırken bu konuda Ziraat Odalarının tespiti önemli ve bu da Haziran ayında yapılırken Amerika’dan hiçbir veriye dayanmadan, afaki bir şekilde 815 bin ton denilmesinin altında yatan yegane sebep tüccarın fındığı ucuza kapatması senaryosu. Ucuza kapattığı fındığı İtalyan firmasına karlı bir şekilde satması ve İtalyan firmasının da ucuza aldığı bu ürünü ve o da yine ucuza almış olacak. Çünkü İtalya’da ve Avrupa’da en yüksek fiyata satması anlamına gelecektir. Fındıkla ilgili sadece bir rakam vermek istiyorum. 2 milyar dolar ihracat yapan bir ürün. Ama çok ilginçtir. Sadece çikolata olarak kullandığınız, evinizde kahvaltılarda ekmeğin üzerine sürdüğünüz çikolatanız 36 milyar dolar gelir getiriyor. 2 milyar dolar fındık ihracat rakamı varken Sadece bunu ezmesinden 36 milyar dolar gelir elde edilirken bu fındığı hala düşürmek isteyenlere Tarım Bakanlığı müdahale etmelidir. Sayın Cumhurbaşkanımız buna müdahale etmelidir. Fındık üreticisinin hakkı gasp edilmemelidir. Fındık üreticisi maalesef son 5 yıldır her geçen gün daha kötü duruma gidiyor. Göç en fazla Karadeniz’de. İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerine baktığınızda en fazla seçmeni olan ilk yedi sırada altısı Karadeniz şehri. Bu ne demek. Karadenizli göçmüş demek. Sebebi fındık ekonomisinin çökmüş olmasından kaynaklanıyor. Esnaf kan ağlıyor. İşyerleri batıyor. Kepenk kapatıyor. İşsizlik sayısı her geçen gün artıyor. Dolayısıyla fındık üzerinde oynanacak yeni bir oyun maalesef yeni fakirler ordusu, yeni işsizler ordusu yaratır. Karadeniz ekonomisi fındıktan geçinen insanların ekonomisi büyük zarar görür diyor. Bu konu da tedbir almaya davet ediyorum.  Bunun birinci tedbiri de Haziran ayı bitmeden TMO taban fiyatını açıklamalı. Fındık alacağını da ilan etmelidir. Bu sermayedarlara, bu fındık vampirlerine fırsat vermemek için TMO Haziran ayı içerisinde, en geç Temmuz’un 10’unana kadar fındık taban fiyatını açıklamalı. Fındık alacağını ilan etmelidir. Bunu Cumhurbaşkanımızdan hassaten rica ediyorum.” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Pakdemirli, Rus Mevkidaşı Patrushev İle GörüştüÖnceki Haber

Bakan Pakdemirli, Rus Mevkidaşı Patrushe...

Güdül'de 15 bin dönüm arazide hasar meydana geldiSonraki Haber

Güdül'de 15 bin dönüm arazide hasar meyd...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar