Tarım ürünlerinin sıfır gümrükle ithalatının önü açıldı. Bakanlar, enflasyonu düşürme amaçlı olduğunu belirtirken, uzmanlar ise yerli tarımın biteceği tehlikesine dikkat çekiyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, CNN Türk canlı yayınında enflasyonun düşürülmesi amacıyla gerektiği takdirde buğday ve diğer tarım ürünlerinin sıfır gümrükle ithal edilebilmesi düzenlemesinin uygulamaya girdiğini söyledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de yaptığı açıklamada, gıdada Türkiye’de üretimi korumak şartıyla, spekülasyonu engelleyecek şekilde ithalat vergilerindeki yüzde 70-130’dan yüzde 20-30’a düşüşün bugün-yarın gerçekleşeceğini ifade etti.
Bir süre önce artan fiyatları nedeniyle kuru fasulye ve kırmızı biberde gündeme gelen ithalat hamlesi, Türkiye için ‘stratejik’ ürün olarak gösterilen buğdayda gıda enflasyonunu düşürmek amacıyla yeniden uygulamaya alındı. Buna göre, buğdayda yerli üreticiyi korumak için yüzde 135 olan vergi gerektiğinde ithal edilebilmesi için sıfırlanacak.
‘Üretici zorlanır’
Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, konunun bir süredir Gıda Komitesi’nde konuşulduğunu hatırlatarak, dönemsel artışların gümrük vergisinin düşürülmesi yoluyla kontrole alınması üzerinde durulduğunu söyledi. Yıldırım, buğdayda ise üretimin gümrük vergisiyle korunduğuna dikkat çekerek, “O zaman Türkiye kısa süreli fiyatı düşüreyim derken orta ve uzun vadede yerli üretiminden olur. Kısacası bu verginin sıfırlanması, Türkiye’de buğday üretilmemesi demek. Böyle bir durumda da bugün ucuza aldığınız ürüne yarın ithalat bağımlısı olursanız, uygun fiyatlar birden çok yüksek fiyatlar olarak karşımıza çıkar” ifadelerini kullandı. Uygulamanın ayrıca, ‘milli tarım’ programına uygun olmadığını kaydeden Yıldırım, “Enflasyon artışında nedenlere değil sonuçlara bakıyoruz. Tam da buğday hasadı başlamışken bunların konuşulması sorunlara neden olabilir” dedi.
‘Sistemin çiftçiyi koruyacağından eminim’
Türkiye’de yılda ortalama 19 milyon ton buğday üretimi var. Tüketim de 19 milyon ton civarında. 4-5 milyon ton civarında da ithalat yapan Türkiye, bu ürünleri un ve makarna yaparak ihraç ediyor. Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Turgay Ünlü, gıda enflasyonunun önemine vurgu yaparak, özellikle aracıların bu sistemde büyük kazançler elde ettiğini dile getirdi.
Ünlü, sanayici ve çiftçinin bu nedenle çok daha az kazandığını belirtirken, “Alınacak karar doğru bir karar. Kararın çok düzgün sistemler üzerine kurularak çiftçilerin özellikle korunduğundan eminim. Sayın Bakanımızla da bu konuyu paylaştığımız için biliyorum. Nihat Zeybekci çiftçiye zarar getirmeyecek uygulamaları detaylı şekilde biliyor” diye konuştu.
Katar bizden neden kırmızı et almıyor?
Arap ülkeleri arasında yaşanan kriz nedeniyle ambargo uygulanan Katar, gıda ürünlerini Türkiye’den almaya devam ediyor. Yumurta ve beyaz et hava kargoyla Türkiye’den Katar’a gönderiliyor. Ancak Katar, Türkiye’den kırmızı et alımı yapmıyor. Katar, kırmızı et alımı için Avustralya ile çeşitli Güney Amerika ülkelerini tercih ediyor. Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Türkiye’deki kırmızı et fiyatları nedeniyle Katar’ın Türkiye’den kırmızı et alımına gitmediğini dile getirdi. Tunç, “Türkiye de ithalat yapan bir ülke. Avustralya başta olmak üzere çok daha iyi bir fiyatlama uygulanmıştır. Hayvancılık ve tarım çok stratejik alanlar. Bizler de bir gün zor durumda kalabiliriz. Bu alanlarda küçük üreticiye destekler sürdürülmeli” açıklamasında bulundu.
Yorum Yazın