Samsun'da biyolojik çeşitlilik açısından nesli tehlike altında olan endemik türlerin yok olmaması ve koruma altına alınması için protokol imzalandı.
Samsun'da, biyolojik çeşitlilik açısından nesli tehlike altında bulunan endemik türlerin korunması amacıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü arasında protokol imzalandı.
OMÜ'de düzenlenen törende konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik açısından son derece önemli konumda bulunduğunu söyledi.
Türkiye'de biyolojik çeşitlilik zenginliği bakımından Kızılırmak Deltası'nın tek başına bütün Avrupa kıtası ile kıyaslanabileceğini vurgulayan Kılınçer, şöyle konuştu:
"Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün uygulamaya koyduğu 'Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi' ile ülkemizin gizli kalmış zenginlikleri ortaya çıkarılıyor. Samsun'da bu proje tamamlandı. 2013 yılında uygulamaya konulan proje, çeşitli bilim adamlarının koordinasyonunda arazi, laboratuvar ve uygulama çalışmaları sonucunda tamamlanarak, flora ve fauna envanteri çıkarıldı."
- Samsun'da 147 endemik bitki türü var
Samsun'daki biyolojik çeşitlilik hakkında bilgi veren Mehmet Sıddık Kılınçer, "Literatür ve arazi çalışmaları sonunda 147'si endemik olmak üzere bin 784 damarlı bitki, biri endemik olmak üzere 51 tür memeli, 362 tür kuş, 6'sı endemik olmak üzere 29 tür iç su balığı, 12 tür sürüngen, 9 tür çift yaşar, 376 tür tohumsuz bitki, 382 tür omurgasız hayvan tespit edildi. Bu çalışmayı Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi ve Gaziosmanpaşa Üniversitesinden akademisyenler ortaya çıkardı" dedi.
Tamamlanan envanter projesi sonucunda tespit edilen endemik ve nesli tehlike altında olan türlerin korunması gerektiğine işaret eden Kılınçer, "Endemik türlerin yok olmasına sebep olan tehditlerin belirlenmesi ve bu tehditlerin ortadan kaldıracak çözümleri oluşturmak istiyoruz. Bunun için ekonomik değeri olan flora ve fauna türlerinin izlenmesi, araştırılması ve bu türlere yönelik tehditlerin belirlenmesi, biyolojik çeşitliliğin tür, habitat ve ekosistem düzeyinde gidişatı hakkında fikir sahibi olunması için üniversite ile protokol imzaladık" diye konuştu.
Konuşmanın ardından OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sevilhan Mennan ile Mehmet Sıddık Kılınçer protokole imza koydu.
Yorum Yazın