Şekerbank

Elinde kalan sütü yolculara ikram etti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Elinde kalan sütü yolculara ikram etti
Şu sıralar, Türkiye'nin hemen her yerinde süt ile ilgili önemli haberler geliyor. Piyasada bir arz fazlalığı var. Fiyatlar düşüyor. Bir çok yerde üreticiler tepki olarak sütü yere döküyor. Ancak bu kez farklı bir 'eylem' hayata geçirildi.

Şu sıralar, Türkiye'nin hemen her yerinde süt ile ilgili önemli haberler geliyor. Piyasada bir arz fazlalığı var. Fiyatlar düşüyor. Bir çok yerde üreticiler tepki olarak sütü yere döküyor. Ancak bu kez farklı bir 'eylem' hayata geçirildi. Aydın Sultanhisar'da hayvancılık yapan İdris Pazarlı, elde ettiği 300 litre sütü kooperatife satmak istedi. Ancak alan olmadı. Pazarlı da, elindeki sütü 5 litrelik bidonlara koyup yolda gelen geçen sürücülere verdi.

Geçimini hayvancılıktan sağlayan İdris Pazarlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, 16 adet sağımda olan ineğinden elde ettiği günlük 300 litre çiğ sütü, 3 gündür satamadığını bu nedenle boşa gitmemesi için bedava dağıttığını söyledi.

'İNEKLERİ KESMEK SORUNDA KALACAĞIM'
Süt fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekmek için sütünü, kooperatifin önünde dağıttığını belirten Pazarlı, "Umarım bu sorun kısa sürede çözülür. Yoksa bir ay içinde ya iflas edeceğim ya da ineklerimin hepsini keserek et olarak satacağım. Bölgemizde hayvancılıkla uğraşan tüm çiftçilerimiz de aynı durumdalar” dedi. 

Pazarlı, firmaların arz fazlası nedeniyle süt alımını azalttığını ve sütlerinin ellerinde kaldığını ileri sürerek, şunları söyledi:

"Son 3 gündür sütlerimi satacak bir yer olmadığı için komşu, akraba derken mahalledeki herkese bedavaya vermeye başladım. Sütleri verebilmek için tanesi bir liradan kap almak zorunda kaldım. Bu gün ise eylem yapmaya karar verdim. Arabamla 25 kilometre yol giderek yanımda getirdiğim sütleri satın almayan kooperatifin karşısında yoldan geçen herkese dağıttım. Yere döküp telef olacağına bari insanlarımız süt içsin, yoğurt yapsın yesin düşüncesi ile bedavaya dağıttım."

"ET VE SÜT KURUMU SORUNU ELE ALMALI" 

Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı (HAYKOOP) Ahmet Ertürk, Et ve Süt Kurumunun bu işi ele alması gerektiğini belirterek, "Süt firmaları sürekli fiyatı düşürme gayreti içindeler. Üretici örgütü olarak biz Ulusal Süt Konseyinin referans fiyatından daha aşağı bir fiyatı kabul ettik ama bu da yetmedi. Bir yandan fiyatı düşürme çabaları diğer yandan ‘kabul etmezsen sütünü almam’ tehditleri arasında yaşıyoruz. Çiftimiz bunu hak etmiyor" diye
konuştu.

Ertürk, arz fazlasını değerlendirmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili kurum, kuruluşlarla görüştüklerini,ı sorunun çözümüne yönelik çeşitli çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.

SÜTTE ARZ FAZLASINI, "YARDIMLA ERİTME" ÖNERİSİ 

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, sütte üretim fazlası nedeniyle fiyatların gerilediğini, kırmızı ette ise fiyatların yüksek olmasının hayvanların kesime gönderilmesi riskini ortaya çıkardığını ifade etti.

Eskiyörük, süt fiyatlarına denge getirmek için sığınmacılar ve gıda yardımına ihtiyaç duyan ülkelere süt tozu yardımı yapılmasını önerdiklerini dile getirdi.

Günlük 2 bin tona yakın süt üretimiyle Türkiye'nin süt merkezi olarak gösterilen Küçükmenderes Havzası'nın önemli üreticilerinden Tire Süt Kooperatifi'nin Başkanı Eskiyörük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süt üretiminde 2008 yılındaki gibi üretimin artmasına bağlı olarak fiyatların gerilemesi durumuyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Sütte plansız üretim nedeniyle zaman zaman düşük fiyat sıkıntısının ortaya çıktığını anlatan Eskiyörük, şunları kaydetti:"Şu an sütte üretim fazlalığı oluştu, üretilen süt tüketilemiyor. Dünyada da süt fiyatları düşüyor. Türkiye'deki bu arz fazlalığını dünyaya pazarlayamadığımız için üretici sütünü değerinin altında satmak zorunda kalıyor. Bölgemizde sütün litresi şu an 90 kuruş. Bu fiyatla üretimin sürmesi mümkün değil. 2008 yılında da benzeri bir fiyat düşüşü yaşanmış ve maalesef bazı üreticilerimizin hayvanlarını kesime göndermesi sonucunu yaşamıştık."               

Eskiyörük, gelecek bir ayda yeni doğumlar nedeniyle üretimin daha da artacağını, fiyatların üzerindeki baskının arttığını dile getirerek, buna fiyatları dengeye kavuşturacak acil önlemlerin alınması gerektiğini dile getirdi.           

 "SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNDE KULLANILSIN"               
Üretim fazlası sütün sosyal sorumluluk projelerinde kullanılabileceğini savunan Eskiyörük, sözlerini şöyle sürdürdü:  "Fazla süt, toz olarak piyasadan çekilip, ihtiyaç sahibi ülkelere ya da Güneydoğu Anadolu'daki sığınmacı kamplarına yardım amaçlı gönderilebilir. Kısa vadede sorunu bu şekilde çözebiliriz. Okul sütü projesi belli bir dönemde piyasayı rahatlattı. İzmir'de uygulanan 0-5 yaş arası çocuklara süt dağıtımı projelerinin diğer büyükşehirlerde de başlaması halinde de piyasa normal hale getirilebilir.     Yıllık kişi başı süt tüketimimiz 30 litre civarında. Avrupa ülkelerinde bu rakam 100 litre civarında. İnsanlara sütü sevdirmemiz gerekiyor. Üreticinin ve tüketicinin korunması noktasında direkt satış noktalarını arttırmamız gerekiyor. Türkiye'de sütte fazlalık, ette de eksik var. Çünkü Türkiye'de bugün Holstein dediğimiz inek ırkı yaygın. Bu ırk, süt verimi yüksek ama eti en az olan ırktır. Bu ırk melezleme yapılarak, sütünü biraz azaltarak, et oranını da artırarak denge sağlanabilir."   


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Süt ve tereyağı satarak engelli üç çocuğuna bakıyorÖnceki Haber

Süt ve tereyağı satarak engelli üç çocuğ...

Fındık üreticisinde fiyatların yükseleceği beklentisiSonraki Haber

Fındık üreticisinde fiyatların yükselece...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar