Ülkemizde 2012 yılında yapılan araştırmada; günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar ekmeğin israf edildiği sonucu ortaya çıkmıştır. Söz konusu ekmek israfının o yılki parasal karşılığı; 1,5 milyar TL’dir. Bu durum; Ülkemizin ekmek israfında dünyada ilk sıralarda yer aldığını göstermekte olup, un ihracatından elde edilen bir yıllık gelire eşdeğerdir. Ayrıca o yıl ki para ile; 80 adet hastane, 500 adet öğrenci yurdu, 500 adet okul yada 500 km duble yol yapılabilmekte idi.
Bu üzücü sonuçlar; ekmek israfının önlenmesine yönelik tedbirlerin ivedilikle alınmasını gerekli kılmış ve 2013/3 Nolu Başbakanlık Genelgesi ile kampanyanın koordinasyonu için Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili kuruluşu Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü görevlendirilmiştir. Bu doğrultuda; ülke genelinde başlatılan “Ekmek İsrafını Önleme kampanyası” sürdürülmektedir.
Bu Kampanya ile israf konusunda toplumsal duyarlılık oluşturulması, israfın üretim ve tüketim aşamalarında önlenmesi, ekmeğin uygun yöntemler ile muhafazasının sağlanması, bayat veya ihtiyaç fazlası ekmeğin yine insan gıdası olarak değerlendirilmesi konularında toplumun bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Ekmek tüm dünyada zengin ve fakir insanların en temel besin kaynağı, nimet vasfında milletimizin kutsal değerlerden birisidir.
Milli kültürümüzde hoş karşılanmayan israf; dini inancımızda da haram kılınan kötü bir davranıştır. Milli ve dünyevi kaynaklarımız ve ekmek tüketimi konusunda çok daha hassas davranmamız gerekmektedir.
Aslında israf edilen; heba olan ve azalan milli servetimiz, çiftçinin el emeği ve alın teri, yok olan geleceğimizdir. Unutulmamalıdır ki; dünyanın birçok bölgesinde açlıktan ölen insanların bu nimetlerde yaşama hakları vardır.
Ekmeği veli nimet sayan, ekmeğini her zaman taştan çıkarmayı bilen, ömür boyu ekmek kavgası veren bir kültürün mensupları olarak herkesin, ekmek tüketiminde daha duyarlı olması, ihtiyaçtan fazla ekmek alınmaması, artan ekmeklerimizi asla çöpe atılmaması; bunun yerine; çorba, makarna, kızartma, tatlı vs. gibi alternatiflerle değerlendirilmelidir. Hatta insan tüketimine uygun olmayan ekmekler yem olarak da kullanılabilmektedir.
Bu güne kadar sürdürülen Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası sonucu; ekmek israfı %18 azalmış olup, günlük israf 6 milyondan 5 milyona düşürülebilmiştir. Halen günde; yaklaşık 5 milyon adet ekmek çöpe atılarak israf ediliyor. Bu miktar; yılda 1,8 milyar adet yapmakta olup, parasal değeri 2,8 MİLYAR TL olarak hesaplanmaktadır.
Sürdürülen “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” ile halkımızın bu konuda daha da hassasiyet göstereceği ve kampanya ile birlikte kısa zamanda iyi ve yararlı sonuçlar elde edileceği düşünülmektedir.
Yorum Yazın