Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Damızlık Sığır yetiştirici Birlikleri tarafından düzenlenen Soy Ön Soy kütüğü yıllık Proje Değerlendirme ve Eğitim toplantısı 24 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Damızlık Sığır yetiştirici Birlikleri tarafından düzenlenen Soy Ön Soy kütüğü yıllık Proje Değerlendirme ve Eğitim toplantısı 24 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı. Açılışa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Damızlık Sığır Yetiştiriciler Merkez Birliği Başkanı Cemalettin Özden, TARSİM Antalya Bölge Müdürü Mustafa Değer, İl Müdürlüklerinde konu ile ilgili çalışan teknik personel ve Damızlık Sığır Yetiştirici Birlikleri Başkan ve temsilcileri katıldı.
Verimliliğin önem kazanması ile birlikte ıslah, biyoteknolojik çalışmalar ve genetik çalışmaların önem kazandığını belirten Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Türkiye'de 1900'lü yılların başında konunun öneminin anlaşıldığını, çiftliklerin kurulduğunu ve genetik materyal ithal edilerek gelişme yaşandığını kaydetti.
Fauna ve flora durumunun yüzyıllar sonucunda oluştuğunu aktaran Kayhan, "Bir inek ırkının coğrafyaya uyumu hastalıklara direnci yüzyılların sonucudur. Yeni bir ırkı farklı bir coğrafyaya götürünce sorunlar yaşarsınız. Islah ile verim ve kalitesi yüksek, adaptasyonu iyi ırkların yetiştirmesini amaçlıyoruz" dedi.
Dünyanın en büyük 9. Süt üreticisiyiz
Kent nüfusunun artması ve kapitalizmin gelişmesi ile çiftlik düzeyinde bir üretime geçildiğini aktaran Kayhan, "Türkiye'de bir değişim süreci yaşanmaktadır. Dünyadaki üretim ile mukayese ettiğinizde on yıl önce süt üretim miktarı bakımından 20.sıradayken, 9.sıraya yükseldik. Süt üretimimiz 8.5 milyon tondan, 18,5 milyon tona yükseldi. Et üretimimiz ise 420 bin tondan 1 milyon 8 bin tona yükselmiş durumda" dedi.
Markalaşmaya öncelik vermeliyiz
Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklı olarak dezavantajlı olduğunu ve üretim maliyetlerinin yüksek olduğuna işaret eden Kayhan, "Hayvancılık zayıf yönümüz. Güçlendirilmesi ve rekabet gücüne ulaştırılması gerekir. Büyük bir potansiyelimiz var. Türkiye büyüyor, büyüdükçe ihracatı gelişiyor. Komşularımız ise ithalatçı konumdalar ve bu pazarlara ürün yetiştirmek çok da zor değil. Hayvansal üretimde marka olmamız ve ihracatın artması için arka planın güçlü olması gerekir. Zayıf yönlerimizi güçlendirmeliyiz. Alıcı ve satıcı entegrasyonunu sağlamalı, pazarlamada aktif olmalı ve markalaşmaya öncelik vermeliyiz" diye konuştu.
Kayıtların üreticiler tarafından tutulması noktasında eğitim vermeliyiz
Hayvancılıkla ilgili kayıtların tutulmasının önemine dikkat çeken Kayhan, "Asıl olan veri girişlerinin üreticiler tarafından yapılması ve kayıtların tutulması. Bir diğer hedefimiz üreticilerimizin damızlık üretmesi. Sahada bununla ilgili eğitimler yapılmalı. Bunun önemini defalarca da olsa gidip çiftçilerimize anlatmamız lazım. Soy kütüğü anlayışını yerleştirmeli ve damızlık üretimine yönlendirmeliyiz" dedi.
Nihai hedef Türkiye koşullarına uyumlu ve yüksek verim performansına sahip yeni nesiller
10 milyon baş kayıtlı sığır varlığı ile Avrupa ülkeleri içinde en büyük kayıt sistemine sahip olduklarını söyleyen Damızlık Sığır Yetiştiriciler Merkez Birliği Başkanı Cemalettin Özden, "Birliğin kurulması ve 2000 yılında ön soy kütüğü kayıt sistemine geçilmesi ile birlikte önemli bir mesafe kat edilmiştir. Soykütüğü projesi kapsamında 81 ilde 150 ilçede faaliyet gösteren birlikler ile kayıtlı 165 bin üretici ve ön soy ve soy kütüğüne kayıtlı 10 milyon başa yakın sığırın kayıtlarını takip etmekteyiz. Bu kayıt sisteminin nihai hedefi Türkiye koşullarına uyumlu ve yüksek verim performansına sahip yeni nesiller elde etmektir. Bunun en etkili ve tek yolu ise Döl Kontrolü yanı damızlık boğaların dişi yavrularının verimlerine göre seçimidir. Bu amaçla bu güne kadar 123 boğa test edilmiş ve sonuçları hesaplanmıştır" dedi. Döl kontrolü projesinin Türkiye'nin bağımsızlık projesi olduğunu belirten Özden, hastalıklarla mücadele konusunda sektörün her kesiminin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti.
Üç gün sürecek toplantıda hayvancılık desteklemeleri, soy kütüğü ve ön soy kütüğü sistemi, Döl Kontrolü Projesi, Türkiye'de suni tohumlama uygulamaları konuları ele alınacak.
Açılıştan sonra Birlik Başkanı Cemalettin Özden Genel Müdür Mustafa Kayhan'a desteklerinden dolayı plaket takdim etti.
Yorum Yazın