Yalova'nın Altınova Çavuş Köyünde Buğday Verimliliğine Yönelik Tarla Günü Yapıldı
Altınova ilçesine bağlı Çavuş köyünde Batı Akdeniz ve Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce geliştirilen buğday çeşitlerini çiftçilere tanıtmak, Altınova şartlarında verimli ve daha kaliteli buğday çeşitlerini çiftçilere göstermek amacıyla Altınova İlçe Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Buğday Çeşit Verim Demonstrasyonunun Tarla Günü yapıldı.
Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü ile işbirliği yapılarak getirilen NUSRAT ve METİN çeşitleri ile Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile işbirliği yapılarak getirilen KOÇ 2015 ve SEKİ ekmeklik buğday çeşitleriyle kurulan Buğday Çeşit Verim Demonstrasyonu Tarla Gününe Altınova Kaymakamı Zafer Engin, İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Ali Koç, İlçe Müdürü Mesut Ünal ile Teknik Personel, Muhtarlar ve Çiftçiler katıldı.
Tarla gününe katılan çiftçiler buğday çeşitlerini beğendiklerini ve önümüzdeki yıl kendilerinin de bu çeşitleri daha geniş bir alanda denemek istedikleri ifade ettiler.
Tarla günü yapılan buğday çeşitlerinin özellikleri şu şekilde;
NUSRAT: Kılçıklı dane yapısı orta iri, beyaz, yarı sert gübreye reaksiyonu iyi, uygun gübre ve sıklıkta yatmaya dayanıklı, pas ve küllemeye orta dayanıklı, sürmeye orta hassastır. Dekara verimi 400 kg - 950 kg’dır. Marmara, Ege, Akdeniz Bölgelerine tavsiye edilmektedir.
METİN : Kılçıklı dane yapısı kırmızı yarı sert oval orta erkenci gübreye reaksiyonu iyi, uygun gübre ve sıklıkta yatmaya dayanıklı, sarı pasa dayanıklı, kahverengi pas ve küllemeye orta dayanıklı, sürmeye hassastır. Dekara verimi 500-950 kg dır Marmara bölgesinin özellikle yüksek kesimlerine ve Trakya bölgesine tavsiye edilmektedir.
KOÇ 2015 : Kılçıklı beyaz ve yarı sert taneli, sağlam saplı, yatmaya karşı dayanıklı ve orta boyludur. Verim potansiyeli sahil kuşağı ve geçit kuşağında dekara verimi 750 ile 1100 kg arasında değişen Koç 2015’in üretimi Akdeniz, Ege, Güneydoğu, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinin ise sahil kesimlerinde yapılabilmektedir.
SEKİ : Yazlık yarı sert beyaz taneli ekmeklik buğday çeşididir. Erkenci ikinci ürün üretimine uyumlu ortalama boy 98-112 cm boylanabilen bir çeşittir. Dekara verimi 750-1100 Sarı pas, kahverengi pas, kara pas ve septoryaya karşı dayanıklıdır. : Akdeniz, Ege, Marmara ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerine üretimine uyumludur.
Yorum Yazın