Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin sahip olduğu 4 binden fazla bitki türü ile Avrupa'nın birçok ülkesinden daha zengin olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, "Doğu Karadeniz Bölgesi'nde dünyada ender rastlanan bitki florası bulunmaktadır. Bölgede 600 nadir bitki tehlike altındadır" dedi.
Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Ordu'nun Melet Irmağı ile Gürcistan arasında kalan bölge olarak nitelendirilen, Türkiye'nin en fazla yağış alan, yaklaşık 4 bin metre yüksekliğe kadar uzanan dağları ile bilinen Doğu Karadeniz Bölgesi'nin bünyesinde barındırdığı 4 bin'den fazla bitki türü ile Avrupa'nın birçok ülkesinden daha zengin olduğuna dikkat çekti.
600 BİTKİ TÜRÜ TEHLİKE ALTINDA
Doğu Karadeniz Bölgesi'nin bitki genetik kaynakları açısından Türkiye'de bulunan 5 mikro-gen merkezinden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, nadir görülen 600 adet bitki türünün tehlike altında olduğunu vurguladı. Eminağaoğlu, "Bölgede toplam nadir bitki sayısı 600'dür.Ülkemizde yalnızca Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yayılış gösteren endemik tür sayısı 210'dur.Doğu Karadeniz Bölgesi sahip olduğu 400'den fazla endemik bitki zenginliği bakımından Avrupa ülkeleri ile mukayese edilecek düzeydedir. Bölgede saptanan 600 nadir bitkinin 80'i Küresel Ölçekte Tehlike Altında, 150'si Avrupa Ölçeğinde Tehlike Altında ve 370'i ise Ulusal Ölçekte Tehlike Altındaki taksonlardır" diye konuştu.
"DÜNYANIN EN ÖNEMLİ BİTKİLERİ BU BÖLGEDE"
Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) Doğu Karadeniz Bölgesi'ni dünya üzerinde korumada öncelikli "200 Ekolojik Bölge'den biri olarak ilan ettiğini, bölgenin aynı zamanda "Kuzeydoğu Anadolu Bitkisel Çeşitlilik Merkezi" olarak tanımlandığını kaydeden Prof. Dr. Eminağaoğlu, şu bilgileri verdi: "Türkiye'nin de üye olduğu ve 1984'te Bern'de imzalanan "Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi" kapsamında Türkiye'de 87 adet bitki türü bu sözleşme kapsamına girmektedir. Bu türlerden 10'u Doğu Karadeniz Bölgesi sınırları içerisindedir. Ayrıca "Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmesi" (CITES) kapsamında ülkemiz bitkilerinden 114'ü CITES sözleşmesine tabidir. Bu türlerden yarıdan fazlası olan 60 adeti Doğu Karadeniz Bölgesinde bulunmaktadır. Bölge ayrıca dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 34 biyoçeşitlilik noktasından biri olan "Kafkasya Biyoçeşitlilik Sıcak Noktası" içerisinde yer almaktadır."
BÖLGENİN TAMAMI MİKRO GEN MERKEZİ
Eminağaoğlu, şu bilgileri verdi: "Doğu Karadeniz bölgesi ayrıca elma, armut, kiraz, erik, kardelen gibi bitkilerin mikro gen merkezidir. Artvin, sahip olduğu 2 bin 727 bitki türü ile yalnızca Doğu Karadeniz Bölgesi'nin değil, aynı zamanda Türkiye'nin en fazla bitki türüne sahip ilidir. Rize'de Bin 518, Trabzon'da Bin 375, Gümüşhane'de 980, Giresun'da 463 ve Ordu'da 309 bitki türü bulunmaktadır. Bölge, bitki genetik kaynakları yönünden çok özel bir konumda bulunmaktadır. Bölge ülkemizde bulunan 5 mikro-gen merkezinden birisidir."
Yorum Yazın