Şekerbank

Devletimiz fındık piyasasına müdahale etmeli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Devletimiz fındık piyasasına müdahale etmeli
TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Üreticide 16 lira 40 kuruş olan iç fındık, pazarda 30, markette 37 lira 64 kuruşa satılmaktadır. Bugün Antep fıstığında üretici market fiyat farkı yüzde 58,85 iken, fındıkta yüzde 129,51 çıkıyor olması tekelleşmenin, sömürünün en açık göstergesidir.

Üreticinin en fazla sıkıntı yaşadığı ve fiyat makasının açık olduğu bir diğer ürünün ise fındık olduğuna dikkati çeken Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şunları söyledi:
“Fındık fiyatları, alıcısı az, satıcısı çok olan bir piyasada hak ettiği değeri bu yıl asla bulamamıştır.
Ramazan ayı öncesinde üreticide 19 lira olan iç fındık, bugünlerde 16 lira 40 kuruşa kadar inmiştir. Üreticide 16 lira 40 kuruş olan iç fındık, pazarda 30, markette 37 lira 64 kuruşa satılmaktadır. Kaldı ki fındık, Antep fıstığı gibi stoka müsait bir üründür. Yaş meyve sebze gibi firesi yüksek bir ürün de değildir. Bugün Antep fıstığında üretici market fiyat farkı yüzde 58,85 iken, fındıkta yüzde 129,51 çıkıyor olması tekelleşmenin, sömürünün en açık göstergesidir.
Sürekli söylemekten dilimizde tüy bitti. Devletimiz bu haksızlığa mani olmalı, üreticimizin mağduriyetini gidermeli, fındık piyasasına müdahale etmelidir. Fiskobirlik gibi kooperatiflere devlet tarafından alım yaptırılması ve bunların piyasaya müdahalesi şarttır. Hem üreticilerimizin ürününün değer bulması ve hem de bu makasın kapatılması açısından bu müdahale gereklidir.”
Görüldüğü gibi üretici market fiyatları arasındaki makasta sorunun devam ettiğini belirten Bayraktar, şöyle konuştu:
“Pazarlamadaki sorunlar nedeniyle üreticilerimiz düşük fiyata ürün satarken, tüketiciler de daha pahalıya ürün tüketmek durumunda kalıyor.
Tarladan markete olan zincirin kısalması, fiyatların çiftçi lehine oluşturulabilmesi, tüketicilerimizin de uygun fiyatla ürün almalarının sağlanmasının yolu kuşkusuz ekonomik örgütlenmeden ve planlı üretimden geçiyor. Üreticilerin üretim ve pazarlamada ortak hareket etmelerini, örgütlenmelerini ve örgütlü hareket etmelerini teşvik edici mekanizmaların geliştirilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu örgütlerinin finansal bakımdan daha güçlü hale gelmesi, etkinlik ve işlevselliklerinin artırılması sağlanmalıdır.”
“Tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesi hepimizin dileğidir” diyen Bayraktar, “Üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm taraflar sadece Ramazan ayında değil, Ramazan ayı sonrasında da bu hususta gereken hassasiyeti göstermeye devam etmelidirler” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım Kredi Üyesi Hayvan Üreticilerine MüjdeÖnceki Haber

Tarım Kredi Üyesi Hayvan Üreticilerine M...

Tarım ilacı glifosat sağlığa zararlı mı?Sonraki Haber

Tarım ilacı glifosat sağlığa zararlı mı?

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar