DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle tarla faresi popülasyonunda artış yaşandığına ve bu nedenle telafisi mümkün olmayan zararlar oluşabileceğine dikkat çekerek, “Tarımsal üretime büyük zarar verdiği tespit edilen, popülasyonun yüksek olduğu bölgelerde üretimi bitirebildiği bilinen tarla faresi ile ilgili alınan önlemler nelerdir?” diye sordu.
Milletvekili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına tarla fareleriyle ilgili soru önergesi verdi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Aralık 2023 Fenolojik Değerlendirme Raporu'nda yağış, sıcaklık, hububat ekimi ve tarla faresi tehdidi ile ilgili değerlendirmeler yapıldığını belirten Karal, rapora göre, yağışların geçen yıla göre artmasına karşın sıcaklıkların mevsim ortalamalarının üzerinde gerçekleştiği, İç Anadolu Bölgesi'nde aralık ayında uzun yıllar ortalama sıcaklık 1,4 derece iken, 2023 Aralık ayı ortalama sıcaklığının ise 5,5 derece olduğunun belirtildiğini ifade etti.
“Zararı yüzde 100’e kadar ulaşabiliyor”
Raporda sıcaklıkların uzun yıllar ortalamasının üzerinde olması gibi genel iklimsel koşulların tarla faresi popülasyonunda ciddi artışa neden olduğuna dikkat çekildiğini vurgulayan DEVA Partili Karal, “Söz konusu raporda tarla farelerinin kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar verdiği ifade edilmiştir. Ülke genelinde tarımsal üretimde verim ve kaliteyi önemli ölçüde tehdit eden bir zararlı olduğu belirtilen tarla farelerinin, zarar derecelerinin de popülasyon yoğunluğuna bağlı olarak yüzde 100’e kadar ulaşabildiğinin vurgulandığı raporda, popülasyonun yüksek görüldüğü alanlarda zaman geçirmeden çevre ve diğer canlılar dikkate alınarak mücadeleye başlanması ve gerekli önlemlerin alınması, aksi takdirde tarlalarda telafisi mümkün olmayan zararlarla karşılaşılabileceğinin altı çizilmiştir.” şeklinde konuştu.
“Alınan önlemler nelerdir?
Milletvekili Karal, raporda, tarla faresi popülasyonunun artmasıyla İç Anadolu Bölgesinden Doğu Anadolu Bölgesine, Karadeniz’den Ege Bölgesine kadar Türkiye’nin dört bir yanında tarımsal üretimin tehdit altında olduğunu ve acilen tedbir alınması gerektiğinin altını çizdi. Karal, Bakan Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt aradı:
“Tarımsal üretime büyük zarar verdiği tespit edilen, popülasyonun yüksek olduğu bölgelerde üretimi bitirebildiği bilinen tarla faresi ile ilgili alınan önlemler nelerdir? Tarla faresi popülasyonunun artış olduğu bölgelerde tarımsal üretim rekoltesine ne gibi etkileri olmuştur? Tarla faresi istilası dolayısıyla rekolte düşüşü beklenmekte midir? Rekolte kaybı olması halinde bu durumun tarımsal ürün fiyatlarında artışa sebep olacağı değerlendirilmekte midir? Tarla faresi ile mücadelede çiftçilere ne gibi destekler sağlanmaktadır? Tarla farelerinin tarım üretimine olan etkilerine ilişkin veriler nelerdir? Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı raporun ardından tarla fareleriyle mücadelede ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Tarla fareleri nedeniyle zarar gören üreticilere yönelik tazminat verilmesi ya da destekte bulunulması düşünülmekte midir? Gelecekte benzer sorunların yaşanmaması için alınacak tedbirler nelerdir?”
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın