Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Arı Yetiştiricileri Birliği ekonomik kayıplara neden olan varroa paraziti ile toplu mücadeleye yönelik eğitim toplantısı düzenledi
Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Arı Yetiştiricileri Birliği ekonomik kayıplara neden olan varroa paraziti ile toplu mücadeleye yönelik eğitim toplantısı düzenledi
Denizli Çatalçeşme Oda Tiyatrosunda gerçekleştirilen eğitim toplantısına, İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz ERKAYA, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Ali UZAKGİDER, Denizli İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat ÇOMAK, veteriner hekimleri ve yetiştiricileri katıldı.
İzmir/Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü uzman personeli Dr. Ayşen BEYAZIT tarafından Varroa paraziti ile toplu mücadele yöntemleri, Veteriner Hekimi Halil PERAL tarafından arıcılık teknikleri ve hastalıkları, yetiştirici Yavuz SİN tarafından ise arı zehri üretimine yönelik yöntemler anlatıldı.
Varroa paraziti, arı sağlığı, arı ürünleri üretimi ve bitkilerin polinasyonu üzerinde ciddi zararlar oluşturmakta, Ülkemizde ve Dünyada arı hastalıklarına yönelik yapılan mücadele çalışmalarında en fazla bütçe ayrılan hastalıkların başında yer almaktadır.
Eğitim toplantısında açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz ERKAYA, “Paraziter hastalıklar arasında yer alan Varroa ile mücadele fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak yapılmakla beraber en çok kimyasal mücadele tercih edilmektedir. Varroa parazitine karşı mücadelede başarılı olmak için mücadelenin toplu yapılması zaman, emek ve ekonomik tasarruf sağlamaktadır. Varroaya karşı kullanılan ilaçların, tüm arılıklarda eş zamanlı ve aynı etken madde ile dönüşümlü olarak kullanılması gerekmektedir. Arı hastalıkları için sadece Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ilaçlar kullanılmalıdır.
İlimizde varroa paraziti ile toplu mücadele için 1 Mart – 20 Mart tarihleri arası belirlenmiştir. Mücadelenin başarıya ulaşması adına arı yetiştiricilerimizin gerekli hassasiyeti göstermesi, belirtilen zaman diliminde ve usulüne uygun olarak mücadeleye dahil olması gerekmektedir. Toplu mücadele sonuçlarının en az üç sezon sonunda görülebileceği, bu çalışmanın sabır ve işbirliği gerektirdiği unutulmamalıdır. Söz konusu mücadele programının koordinasyonu İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince gerçekleştirilecektir” dedi.
Yorum Yazın