Datça'nın Emecik Mahallesinde ki üreticilerimizden Kenan Ceylan'ın 60 da alanda yetiştirdiği patatesin turfanda hasadı tören havasında gerçekleşti.
Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünce "Tütün Tarımına Alternatif " katma değeri yüksek sebze üretim programı çerçevesinde 7 yıldır patates üretim çalışmaları yapılmaktadır.
Bu kapsamda Datça'nın Emecik Mahallesinde ki üreticilerinden Kenan Ceylan'ın 60 da alanda yetiştirdiği patatesin turfanda hasadı tören havasında gerçekleşti. Patates Hasadına katılan İl Müdür Yardımcısı Muhammet SEVİNÇ yaptığı konuşmada; "Bu güne kadar 6 ilçemizde üreticilerimize ciddi anlamda gelir sağlayacak şekilde çalışmalar yaptık. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve İl Müdürlüğümüz Teknik personellerinin deneyim ve tecrübelerinin de aktarıldığı çalışmalar sonucu en çok Musica ve Melody çeşitlerinden verim aldık ve üreticilerimize %50 hibe desteği ile 1000 tonun üzerinde tohum temini sağladık. Tütün tarımına alternatif olarak başlattığımız patates üretimi ile hem sertifikalı tohum kullanarak sağlıklı üretime vesile olduk hem de erken turfanda hasadı ile üreticilerimize kazançlı bir gelir kapısı sağlamış olduk" dedi. Ardından "Üreticilerimizin iç pazarda sıkıntı yaşamadan kolayca malını elden çıkardığını vurgulayarak üreticilerimize bol bereketli kazançlar" diledi.
İl Müdür Yardımcısının konuşmasından sonra İl Müdürlüğü teknik personellerinden Ünal Yılmaz; "2012 ve 2017 yıllarında Seydikemer, Fethiye, Datça, Menteşe, Yatağan, Milas ve Köyceğiz ilçelerimizde "Patates Üretimi" için çalışmalarımız atarak devam etmektedir. 2012 yılında 14 çeşit olarak başladığımız çalışmalarımız 2015 yılında 60 çeşide çıkmıştır. Demonstrasyonu yapılan çeşitlerden bazıları çiftçilerimiz ve tüketicilerimiz tarafından verimlerinin yüksekliği, tadı, aroması, hastalık ve zararlılara dayanıklılığı ile çok beğenilmiştir" dedi.
Törene katılan üreticilere patates yetiştiriciliği, hastalık ve zararlıları ile ilgili bilgi vererek tecrübelerini paylaştı.
Yorum Yazın