Sebze ve meyvelerin görünüşleri güzelleşti ama besin değerleri düştü. Doç. Dr. Tamer, 30 yılda ıspanağın vitamin ve mineral değerinin yüzde 70’ini kaybettiğini açıkladı.
Sebze ve meyvelerin görünüşleri güzelleşti ama besin değerleri düştü. Doç. Dr. Tamer, 30 yılda ıspanağın vitamin ve mineral değerinin yüzde 70’ini kaybettiğini açıkladı. Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer, teknolojik gelişmeler doğrultusunda daha hızlı ve daha fazla ürün elde edebilmek adına yapılan çalışmaların günümüzde gıdaların besin değerlerinin düşmesinde önemli bir etken olduğuna dikkat çekti.
Albenili olmasına kanmayın
Daha fazla hasat elde edilmesi için yapılan ‘seçici ıslah’ nedeniyle ortaya çıkan bu durumun gıda ürünlerindeki protein, amino asit, vitamin ve minerallerde eksikliğe yol açtığının altını çizen Doç. Dr. Tamer, şu önemli tespitlerde bulundu: “Durum o kadar vahim hale gelmiştir ki, pek çok sebze ve meyve magnezyum, demir, kalsiyum ve çinko mineralleri açısından 50 yıl öncesine göre yüzde 5-40 daha fakirdir. 30 yıl önce 100 gr ıspanakta 62 mg magnezyum, 51 mg C vitamini varken, bu değerler yüzde 70’lere varan oranlarda azalarak 15 mg magnezyum ve 18 mg C vitamini düzeyine düşmüştür.”
Brokolide 30 gram kalsiyum kaldı
Brokolinin de besin değerlerinin azaldığına işaret eden Tamer, “100 gram brokolide bundan 30 yıl önce yaklaşık 100 gram kalsiyum ve 45 gram folik asit varken, bugün ancak 30 gr kalsiyum ve 20 gr civarında da folik asit bulunduğu tespit edildi” dedi.
Gülgiller ailesini tercih edin
Meyveler özellikle gece tüketildiğinde karın yağlarına neden oluyor. Ancak şeker oranı düşük ve yararlı molekül ihtiva eden bazı meyveler gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Hem kalp sağlığı hem de kanserden korunmak için meyveyi bilinçli tüketmenin de yararlı olduğunun altını çizen Medicana Hastaneler Grubu Onkoloji Koordinatörü Doç. Dr. Mutlu Demiray, botanikte gülgiller ailesi olarak tanımlanan ahududu, böğürtlen, çilek, yaban mersini gibi meyveleri aşırıya kaçmadan tüketmek gerektiğini söyledi.
Bu meyvelerin şeker oranlarının düşük olmasının yanında pek çok yararlı molekül ihtiva ettiğini de dile getiren Demiray, “Ancak bu meyvelerin de mevsiminde tüketilmesi önemli” diye konuştu.
Yorum Yazın