BİTLİS’İN ADİLCEVAZ İLÇESİNDE VATANDAŞLAR DOĞADA KENDİLİĞİNDEN YETİŞEN VE HALK ARASINDA ‘GÖBELEK’ OLARAK ADLANDIRILAN DAĞ MANTARI İÇİN DAĞLARA AKIN EDİYOR.
Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde vatandaşlar doğada kendiliğinden yetişen ve halk arasında ‘Göbelek’ olarak adlandırılan dağ mantarı için dağlara akın ediyor.
İlçede bol yağışların ardından belli alanlarda ve özellikle Süphan Dağı etekleri ile Sütey Yaylası’nda görülen Göbelek, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Özellikle hafta sonları ilçeden yüzlerce vatandaşın geldiği yaylada, yabani mantarın yanı sıra şifalı olduğuna inanılan bitki ve otlardan da toplanıyor. Vatandaşlar, topladıkları mantarları kavurma, mantarlı pilav ve mantarlı yumurta yaparak tüketiyor.
Yağmursuz havada çıkmayan Göbelek’in nerelerde yetiştiğini çok iyi bilen yöre halkı, gelecek yılda oluşması için kökü ile birlikte sökmemeye özen gösterirken, bazı vatandaşlar tarafından ise bilinçsizce mantarların kökü ile birlikte sökülmesi bu bitkilerin yok olma tehlikesi karşı karşıya bırakıyor. İlçede mantar ve şifalı otlardan toplamak için dağ bayır dolaşan Harun Saban isimli vatandaş, her yıl olduğu gibi bu yılda yöre halkının dağ mantarına rağbet gösterdiğine değinerek, “Her yıl olduğu gibi bu yılda dağlardan topladığımız ve yöre halkı tarafından Göbelek diye adlandırılan dağ mantarı sezonumuz çok güzel geçti. Bu tür şeyler sayesinde aslında doğada olmak ve şehrin stresinden uzak bir gün geçirmek isteyenler için bulunmaz bir alternatif oluyor. Mantar genellikle çaşır bitkisinin olduğu yerlerde olmakta ve bu da Süphan Dağı etekleri ile Sütey Yaylası’nda bol bulunmaktadır. Ayrıca jağ, heliz ve mende denilen bitkilerde buralarda bulunmaktadır” dedi.
Yorum Yazın