Şekerbank

Çorumda Damızlık Koç Teke Üretim Merkezi Törenle Açıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çorumda Damızlık Koç Teke Üretim Merkezi Törenle Açıldı
Çorum merkeze bağlı Sevindikalan Köyü sınırları içerisinde yapımı tamamlanan Damızlık Koç Teke Üretim İstasyonu yapılan törenle açıldı.

Çorum merkeze bağlı Sevindikalan Köyü sınırları içerisinde yapımı tamamlanan Damızlık Koç Teke Üretim İstasyonu yapılan törenle açıldı.

Damızlık Koç Teke İstasyonu açılış törenine Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Zübeyir Tuncel, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Ceylan, İl Jandarma Komutanı Abdurrahman Başbuğ, kurum müdürleri, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik,  birlik ve oda başkanları ile yönetim kurulu üyeleri, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

Program saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’mızın okunması, ardından Çorum Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Şevket Avcı’nın açılış konuşmasıyla devam etti. Açılış konuşmalarının sonunda bir konuşma yapan  Vali: “2006 yılında kurulan birliğin çalışmalarında yani bugüne kadar güzel çalışmalar yaptığını az önce birlik başkanımız ifade ettiler. Ben bundan sonra da başarılarının daim olmasını diliyorum. Dün arı yetiştiricileri başkanlığıyla oradaki üreticilerimizle beraberdik. Bu gün de koyun keçi yetiştiricileri birlik mensuplarıyla beraberiz. Bu gün ki istasyonun açılışı vesilesiyle bir aradayız. Yine birliğimizin beraberliğimizin daim olmasını temenni ediyorum.

Malumlarınız olduğu üzere tarım denildiği zaman alt sektörler olarak, zirai faaliyetler, hayvancılık, balıkçılık, ormancılık gibi alt sektörler akla geliyor. Ülkemiz ve ilimiz aynı zamanda bir tarım memleketi. Bir tarım memleketi olduğumuzu inkâr edemeyiz. Aynı zamanda hayvancılık bizim memleketimizin milli meselesidir. Coğrafi olarak, iklim şartları olarak, hayvancılık için bütün şartlar elverişli, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için de son derece de elverişli bir iklimde, coğrafyada yaşadığımızı ifade etmek istiyorum.

Az önce genel başkanımız ve hayvancılık genel müdür yardımcımız da ifade ettiler. Ülkemizde 2018 yılı itibariyle yaklaşık kırk yedi milyon küçükbaş hayvan varlığımız var. Ben bunun altmış milyona çıkması durumunda, orta vadede yüz milyona çıkması durumunda, birçok sorununda beraberinde çözümleneceğini düşünüyorum.

En azından et sorununa kalıcı bir çözüm getirecektir. Şimdi koyun yetiştiriciliği yönünden, koyun sayısı yönünden istatistiklere bir göz attığımız zaman, koyun yetiştiriciliğinde birinci sırada Van’ın olduğunu görüyoruz. Van bu konuda birinci sırada. İkinci sırada benim memleketim Konya var. Üçüncü sırada da Şanlıurfa ilimiz geliyor. Birlik başkanımız demin iddialı bir söz kullandı Konya seviyesine geleceğiz, Türkiye’nin önde gelen illeri seviyesine getireceğiz diye bu son derece iddialı bir söz ama inşallah diyelim. Bu güzel bir temenni aynı zamanda.

Keçi açısından bakınca keçi yetiştiriciliği yönünden, sayıları yönünden birinci sırada Mersin var. İkinci sırada Antalya var. Üçüncü sırada da Siirt var. Yani bizim sıralamaya girmemiz için bu konu da daha da gayretleri artırmamız gerekiyor. Az önce Sayın Vekilimiz ifade ettiler. İlimizde koyun, keçi varlığı olarak iki yüz kırk bir bin civarında bir koyun, keçi mevcudumuz var. Bunlardan yüz seksen bini koyun, altmış, altmış bir bin tane keçi varlığımız var.

Şimdi Kurban Bayramı yaklaşıyor. Önceden kurbanların büyük bir kısmı küçükbaş hayvanlardan tercih ediliyordu. Şimdi artık toplumsal tercihler değişti insanlar yağlı etten kaçınıyorlar, kuyruk yağı tüketimi neredeyse azaldı. Büyükbaş hayvanlar kurban ediliyor. Şu anda benim bildiğim kadarıyla küçükbaş hayvanda kurban oranı iki milyon, üç milyon civarına düştü. Birlik başkanımız o şekilde ifade ediyorlar.

Ama şükürler olsun ki; son on yedi yılda, on beş yılda alınan tedbirlerle küçükbaş hayvancılığımızda % 44 oranında bir artış gerçekleşti. Bu da az bir rakam değil. Ülkemizde yine iki yüz yetmiş bin kişi küçükbaş hayvancılıkla uğraşıyor geçimini sağlıyor. Çobanlık az önce başkanımızın da söylediği gibi bir peygamber mesleği. Hazreti Peygamberin de bu konuyla ilgili bir hadisi var onu da hatırlatmadan geçemeyeceğim. Hani diyor ki; hepiniz birer çobansınız. Hepiniz mahiyetiniz altındakilerden sorumlusunuz diyor. Nasıl çoban sabahleyin sürüyü tam olarak götürüp akşam getirmeli, hayvanların bakımını yapmalı, onları kurda kuşa yem etmeden tam olarak eve getirmek durumundaysa, bizlerde hepimiz sorumluluğumuz altında bulunan mahiyetimiz altında bulunanlardan sorumluyuz. Bu şekilde ona da bir temas edelim istiyorum.

Şimdi birliğimiz, buradaki koyun, keçi yetiştiricileri birliğimiz İlimizde hayvan sayısının arttırılması, ıslahı, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması noktasında faaliyetlerini, gayretlerini devam ettiriyor. Biz de elimizden geldiği kadar sayın vekilimizle beraber, özel idare imkânlarımızla beraber buna destek vermeye omuz vermeye devam ediyoruz. 2008 yılında özel idaremizin küçük bir dokunuşuyla birliğe olan yönelim, meyil artmış durumda 2011 ve 2013 yıllarında da ıslah projesi gerçekleştirilmiş durumda şu anda da iki adet Ak Karaman ve bir adet Kıl Keçisi projesi de devam ediyor halen projeler devam ettiriliyor.

Ben birliğimizin burada kurulu bulunan birliğimizin yem deposu, suluk, yemlik, traktör ve yem karma makinesi gibi ihtiyaçlarının olduğunu biliyorum. Yine bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da elimizdeki imkânlar dâhilinde gayretlerimizi arttıracağız, çabalarımızı arttıracağız. Destek vermeye devam edeceğiz. Ben birliğimize çalışmalarında üstün muvaffakiyetler diliyorum. Sayın Vekilimize bu güne kadar olan çabalarından, desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Hepinize programa katılımlarından dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyor. Hepinizi tekrar hürmet ve muhabbetle selamlıyorum” dedi.

Program üretim istasyonunun oluşturulmasında emeği geçenlere plaket ve teşekkür belgelerinin dağıtımının ardından sona erdi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalya İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü Kurban Bayramına HazırÖnceki Haber

Antalya İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü Kurb...

Kilosu 600 Lira Olan Karakovan Balı Yok SatıyorSonraki Haber

Kilosu 600 Lira Olan Karakovan Balı Yok...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar