ÇORUM ŞEKER FABRİKASI 2015-2016 PANCAR ALIM SEZONU BAŞLADI
Çorum Şeker Fabrikası 2015-2016 pancar alım kampanyası başladı.
Sezon açılışına AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti Çorum milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Vali Yardımcısı Haldun Aksalman, Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Şeker İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, AK Parti Çorum milletvekili adayı Ahmet Sami Ceylan, MHP Milletvekili adayı Vahit Doğan, Pankobirlik Başkanı İsmail Hakkı Melendiz, daire müdürleri ve şeker işçileri katıldı.
Çorum Şeker Fabrikası Müdürü Öner Öztürk, bu yıl 136 köyde 2 bin 607 çiftçi tarafından 66 bin 160 dekarlık alanda pancar ekimi yapıldığını açıklalayarak, “Bu alandan elde edilecek ürün miktarı 330 bin ton olup ayrıca Ankara, Yozgat, Kırşehir ve Çarşamba Şeker Fabrikalarından 268 bin ton pancar alınacaktır. Fabrikamızın bu yıl işleyeceği pancar miktarı 576 bin ton olup, pancar işlemesine 5. Ekim 2015 başlayacak ve takriben 80 gün sürecektir. İşlenen pancardan 75 bin ton şeker, 25 bin ton melas, 144 bin ton yaş küspe üretimi beklenmektedir. Bu yıl üreticilerimize 55 milyon TL ürün bedeli ödenecek olup, bugüne kadar ayni ve nakdi olarak 18 milyon TL ödeme yapılmıştır” dedi.
Türkiye’nin tarım ve sanayi entegrasyonuna en güzel örneklerden biri olan şeker sektörü kuruluşundan buyana köklü değişimler geçirdiğini ve kalkınma yolunda çok yönlü katkılarıyla ülke için önemli konumunu sürdürdüğünü dile getiren Öztürk, “Sağladığı milyonlarca dolarlık katma değer ile Ülkemizin önde gelen kuruluşlarından biri olan kurumumuz, modern tarımın Anadolu’da yaygınlaşmasına öncü olarak üreticilerimize sağladığı gelir garantisi ile sosyo ekonomik hayatın gelişmesine katkı sağlayan kurum olmuştur. Teşkilatımız daha etkin ve verimli hizmet için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada çalışmalarım ayni titizlikte sürdürecektir”
BİN YILLIK KARDEŞLİĞİMİZE KAN DOĞRAMAK İSTİYORLAR
Şeker İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, son günlerde yaşanan terör olaylarına dikkat çekerek, “Bin yıllık kardeşliğimize kan doğramak isteyenler var. Buna fırsat vermememiz gerekiyor” dedi.
Terör ve terör olaylarının her partilinin ortak noktası olduğunu dile getiren Gök, terör olaylarının ortadan kaldırılması için siyasi partiler kadar sivil toplum kuruluşlarına da görev düştüğünü ifade etti.
Türkiye’de oynanan oyunların nedenlerini herkesin bilmesi gerektiğine dikkat çeken Gök, bölgesinde en istikrarlı ülke olan Türkiye’nin emperyalist ülkelerin işine gelmediğinin altını çizdi.
Kardeş kavgasına son verilmesi çağrıda bulunan Gök, “1980 öncesi oynanan oyunları biliyorsunuz. Irak’a giren ABD’nin oyununu biliyorsunuz. Demokrasi getireceğiz dediler ancak namusuna el uzatılmayan kadın kalmadı. Petrol ihracatında bir problem yok Her gün 150 ye yakın insan ölüyor. Demokrasi getireceğim diyenler seyretmeye devam ediyorlar. Bin yıllık kardeşliğimize kan doğramak istiyorlar. Kürt kardeşlerime seslenmek istiyorum onlar ne kadar Kürt’se bende o kadar Kürt’üm. Ben ne kadar Türk’sem onlarda o kadar Türk olmalı. Analar ağlamaya ocaklar sönmeye devam ediyor. Buna son vermek mecburiyetindeyiz. Ayrışmaya gidecek sözlerden uzak durmak zorundayız. şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.
Şeker sanayi hakkında da açıklamalarda bulunan Gök, şeker işçisi ve şeker sanayinin de sorunlarının bulunduğunu belirterek, Türkiye için üretim yapmak istediklerini açıkladı.
Şeker sektöründe oynanan oyunu Türkiye’de oynanan oyunun bir minyatürü olarak niteleyen Gök, “Şeker kanunu çıkarken enterasan bir hadise var. Şeker Kurulunun ve birimlerinin lağvedileceği şekliyle çıktı. 31 Aralık 2014’te şeker kurulu kapatıldı. Fabrikalar ne kadar üretirse üretsin pazar şansı yok. Yabancı şirketler bu ülkenin dövizini dışarı aktarmak için çalışmalara başladı. 2006 yılında bir milyon ton şeker stokuyla girdik. Acayip oyunlar oynanıyor. Onların lobisi güçlü ama şekerin lobisi değil. Bu sektör üretenlerin kamunun olsun. buralarda yolsuzluk olmasın. herkes birbirini denetlesin. yeniden yapılanma dedik. Dünya şeker sektöründe en kapitalist ülke ABD’de dahil şahsa ait bir yüzde yüz fabrika yok. Türkiye ithalatçı ülkeler arasında pancardan şeker üreten ülke. Avrupa Birliği, Türkiye’yi defederse onlar pazarı kuracak. Bu ülkenin vatandaşı olarak uyanık olma mecburiyetindeyiz. Bu ülkenin insanının hizmetçisiyiz. Başka ülkenin insanın hizmetçisi olmak istemiyoruz” diye konuştu.
Özelleştirme konusunda da açıklamada bulunan Gök, Özelleştirme İdaresi’nin siyasilere yanlış bilgilendirmede bulunarak üreticiye satış kısmını kapattığını anlatarak, “Bunu siyasilere götürmediler. siyasileri yanlış yönlendirdiler. Üreticiye devri olmasına rağmen bunu gündemlerine almadılar. siyasileri aldatmak için birilerini milyar dolarlık insan yapmak için çalışma yaptılar. Şeker işçileri hep dik durdu, durmaya devam edecek. Bu ülkenin uluslararası kartelin pazarı haline getirilmesine karşı çıkıyoruz. Bu ülke için üretmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
TARIMSAL ÖZELLEŞTİRMEYİ KAFASINA KOYAN İNSANIN AKLIYLA SORUNU VARDIR
AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ise, tarımsal özelleştirmeyi kafasına koyan insanın aklıyla sorunu olduğunu söyledi.
Sektör çalışanlarının önemli sorunları olduğunu ifaden eden milletvekili Uslu, bunların başında geçici işçiler sorunu geldiğini kaydetti. Geçici işçilerin haklı bir beklentisi olduğunu kaydeden uslu, yeni meclisin oluşumuyla bunla ilgiyi yasa değişikliğine gidilebileceğini kaydetti.
İnsanların belli bir yasaya mecbur edilmesi ve açlığa mahkum edilmesini haksızlık olarak gördüğünü anlatan Uslu, “Hükümetimiz ve işçi konfederasyonları bu yıl kamu sözleşmelerini yaparken 9. maddeye geçici işçileri sorunlarının yasal düzenlemeler yaparak çözümü konusunda bir çalışmanın başlatılmasına karar verilmiştir. hep beraber o çalışmanın sonuçlandırılmasını bekliyoruz. Bu hem hükümetin verdiği söze sadık olması hem de çalışanlar açısından son derece önemli. Geçici işçilerin sorunun çözüme kavuşturulması için rapor sunduk. Gerek geçici işçilerin kadro alması gerekse sosyal haklardan yararlanması en tabi haklarıdır. Bunu engellemek hem hukuk hem sosyal devlete yaraşan durum değildir” ifadelerini kullandı.
Şeker İş Sendikası’nın verdiği mücadele ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından C gurubunda yer alan şeker fabrikaların özelleştirilmesinin durdurulduğunu hatırlatan Uslu, şuanda özelleştirmenin gündemde olmadığını vurguladı.
Bazı lobilerin güçlü kampanyaları ve etkisiyle, çıkar odaklarının algı yönetimiyle pancardan üretilen şekerin fiyatının şeker kamışından yüksek olduğu yönünde iddiaların sürekli kamuoyuna pompalandığını anlatan Uslu, Türkiye’nin ekolojik koşullarının şeker kamışına elverişli olmadığının altını çizdi. Uslu, şekeri sadece kar amacı olarak görenlerin, toprağı sadece saksıda görenlerin şekeri de çay ve kahve ile fantazi olarak kullananların yapılan işin üretici ve tüketici ve çalışanlar bakımından önemini kavramayacağını belirtti.
Tarımsal sektörden özelleştirme yapmanın Türkiye için stratejik açıdan bir zayiat olduğunu kaydeden şeker sektörünün kendi özg koşulları değerlndirilmesi şarttır. tarımsal destek olmayan tek sektör olan pancar üretiminin destek pirimi ile teşvik edilmesi hem çitçinin gelirini artıracak hemde üretimi tevik edeceği için önemli ve gereklidir.
Şeker fabrikalarının pil fabrikası gibi düşünülemeyeceğini ve özelleştirilemeyeceğini dile getiren Uslu, “2011 yılındaki özelleştirmenin iptali haklı gerekçelere dayanmaktadır. Tarımsal özelleştirmeyi kafasına koyan adamın aklıyla sorunu vardır demektir. Buraların denetimi kamuda kalmak üzere buralarda işletme hakkının devri mümkün olabilir. Bir müteahhide verirseniz cinayet olur. sektörde başarısını kanıtlamış ortaklık kültürüne uygun sermayeyi tabana yaymak mümkündür. Üretici ve çalışanları bu fabrikaları gerçek sahibi yapmanın yolları vardır.
Konuşmaların ardından kurban kesimi ve dualarla birlikte yeni sezon açılışı yapıldı.
Yorum Yazın