
Dünyanın en büyük tahıl ithalatçılarından biri olan Çin, dış alımlarını sert şekilde azalttı. Mart ayında mısır ve buğday ithalatı neredeyse durma noktasına geldi. Yerli üretime yönelen Çin’in bu adımı, küresel tahıl piyasasında dengeleri değiştirebilir.

Dünyanın en büyük tahıl ithalatçılarından biri olan Çin, dış alımlarını ciddi biçimde azaltıyor. Son açıklanan veriler, ülkenin tarım ürünleri ithalat politikasında önemli bir değişime işaret ediyor. Çin’in bu yılki tahıl ithalatı geçen sezona göre yarıdan fazla azaldı.
Çin Gümrük İdaresi verilerine göre, Mart 2025’te Çin’in toplam tahıl ithalatı 463,9 milyon dolar olarak gerçekleşti. Oysa bir yıl önce aynı ayda bu rakam 1,8 milyar dolardı. Mısır ithalatı 23 kat azalarak 527 milyon dolardan 23 milyon dolara, buğday ithalatı ise 10 kat düşerek 559 milyon dolardan 53 milyon dolara geriledi.
Uzmanlar, bu düşüşün arkasında yerli üretimi artırmaya yönelik politikaların yanı sıra tarımda kendi kendine yeterliliği hedefleyen stratejilerin etkili olduğunu belirtiyor. Çin yönetiminin, özellikle tahılda dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik adımları önümüzdeki dönemde dünya tarım ürünleri piyasasını da etkileyebilir.
Bu gelişmeler, tarım ihracatında Çin pazarına yönelen ülkeler için dikkatle izlenmesi gereken bir sürecin başladığını gösteriyor. Çin’in ithalatındaki bu düşüş, küresel tahıl ticaretinde dengeleri değiştirebilir.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın