
Rusya'da 2025 yılında çilek ve kiraz, gıda ürünleri arasında en yüksek fiyat artışına sahip ürünler oldu.

Rusya'da yaşanan olumsuz hava koşulları ve ana tedarikçi ülkelerdeki rekolte düşüşleri, çilek ve kiraz fiyatlarını zirveye taşıdı. Tüketici talebinde önemli düşüşler yaşanırken, meyve fiyatlarındaki genel seyrin normal sınırlar içinde olduğu belirtildi.
Rusya Federal İstatistik Servisi Rosstat'ın verilerine göre, 2025 yılında çilek fiyatları bir önceki yıla göre %24 artarak kilogram başına 719,5 rubleye yükseldi. Kiraz ise %38'lik şaşırtıcı bir artışla kilogram başına 530,4 rubleye ulaştı. Bu artışlar, hatta Haziran ayının son haftasında, sezonun en yoğun döneminde bile devam etti; çilekte %4, kirazda ise %1'lik ek yükselişler kaydedildi.
Fiyatlardaki bu keskin yükseliş, tüketicilerin alım alışkanlıklarını doğrudan etkiledi. Çilek talebinde %9, kiraz talebinde %5 ve yaban mersini talebinde %4'lük düşüşler gözlendi. Uzmanlar, bu durumun temel nedenlerini Rusya'daki don ve yağışlar nedeniyle erken yaz döneminde yaşanan rekolte düşüşü ile ana tedarikçi ülkelerdeki hasat sorunlarına bağlıyor.
Rusya'nın kiraz ithalatının %50'sinden fazlasını karşılayan Türkiye ve Azerbaycan'da da rekolte kayıpları yaşandı. Türkiye'de kiraz ve vişne hasadının yıllık bazda %55,7 oranında azaldığı bildirildi. Azerbaycan'da da benzer bir durumun söz konusu olduğu tahmin ediliyor. Rusya içindeki önemli üretim bölgelerinden Kırım'da kiraz rekoltesi %15-20, Krasnodar Krayı'nda ise bir buçuk kattan fazla düşüş gösterdi.
Diğer meyvelerdeki fiyat dinamikleri ise daha makul seviyelerde seyretti. Bir yıl içinde nektarin fiyatları %14, şeftali %12, kayısı %11, elma %9 ve muz %5 oranında arttı. Ancak bu ürünlerin fiyatları, sezonun en yoğun döneminde düşüş gösterdi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın