Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Manisa Süt Üreticileri Birliğinin iş birliğinde gerçekleştirilen Çiğ Sütün Sözleşmeli Usulde Alım Satımına İlişkin Bilgilendirme Çalıştayı Manisa Anemon Otel'de yapıldı. Toplantıda Çiğ Sütün Sözleşmeli Usulde Alım Satımına İlişkin Yönetmeliğin Amaç, Kapsam ve Tanımlamaları ile birlikte Uygulama Talimatlarından ve Sözleşme Aşamalarından bahsedilerek katılımcılardan gelen sorular cevaplandırıldı.
12.01.2016 tarihinde gerçekleşen çalıştaya Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa Süt Üreticileri Birlik Başkanı Ulvi Murat Tunca, Odalar, Borsalar ve Üretici Örgütlerinin Temsilcileri, Süt Sanayicileri, 17 İlçeden konu uzmanları ile Süt Üreticileri Birliğinin üyeleri katıldı.
Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren İl Müdürü Hasan Çebi; "Bilindiği üzere geleceğimizin teminatı olan genç nesillerimizin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi, gelişmesi ve zeki birer birey olabilmeleri için kaliteli ve dengeli bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Beslenmede insan vücudunun imal edemeyip dışarıdan hazır olarak alması gerektiği aminoasitler, yani proteinler vardır. Esansiyel amino asitler olarak bilinen bu proteinler sadece hayvansal ürünler olan; et, süt ve yumurta da bulunmaktadır. Dolayısı ile çocuklarımızın sağlıklı doğması ve gelişmesi için hayvansal ürünler ülkemizin geleceği açısından stratejik bir konudur" dedi
Konunun ehemmiyetine binaen Bakanlığın çeşitli başlıklar altında Gıda, Tarım ve Hayvancılık sektörüne çok fazla miktarda desteklemeler yapmakta olduğunu ifade eden İl Müdürü Çebi; "Bakanlığımız Hayvancılıkla ilgili tüm desteklemeleri "Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği" ne göre yapmaktadır. Hayvancılığın desteklenmesiyle Ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi, sağlıklı üretimin arttırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması, yerli hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi, kayıt sistemlerinin güncel tutulması, hayvancılık politikalarının etkinliğinin arttırılması ve hayvan hastalıklarıyla mücadele için yetiştiricilerin desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Çiğ süt desteklemesi Manisa İlimiz için büyük önem arz etmektedir. İlimizde her yıl ortalama 250.000 ton çiğ süt Ulusal Süt Kayıt Sistemine kaydedilerek desteklenmekte ve destekleme tutarı 15 milyon TL'yi geçmektedir.
Bakanlığımız bir taraftan çiğ süt üretimini desteklerken diğer taraftan çiğ süt alım satımında fiyat istikrarı ve sürdürülebilir bir piyasasının oluşturulması için gayret göstermektedir. Bakanlığımızca çıkarılan ve 16 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan "Çiğ Sütün Sözleşmeli Usulde Alım Satımına ilişkin Yönetmeliği" 2016 yılında fiilen uygulamaya sokmaktadır. Böylece üretici ve alıcı arasında düzenlenecek en az 6 aylık en çok 1 yıllık sözleşme ile çiğ süt piyasasının güvence altına alınması sağlanmaya çalışılmaktadır" dedi
Yönetmeliğin amacına ilişkin bilgiler de veren Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi; "Sanayiye arz edilen çiğ sütün alım ve satımının sözleşmeli usulde yapılması, üretici/üretici örgütü ve alıcı arasında uyulması gereken kuralların belirlenmesi, üretim ve pazarlamada sürdürülebilirliğin sağlanması, arz talep dengesinin oluşturulması ve çiğ süt üretiminde izlenebilirliğin sağlanması ile ilgili usul ve esasların belirlendiği Yönetmelikle özellikle Üreticinin korunması, Sanayicinin hammadde temininde güçlük yaşamaması ve önünü görmesi, üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması, arz-talep dengesinin oluşturulması, daha sağlıklı süt ve süt ürünlerinin üretilmesi, denetimi ile geriye dönük izlenebilirliğin sağlanması ve Ulusal Süt Kayıt Sistemimizdeki istatistikî verilerin daha net sayılarla ortaya konulmasını hedeflenmektedir.
Söz konusu yönetmelik şartlarına uygun çiğ süt alım satımını yapmayanlara destekleme yapılmayacağı gibi 5996 sayılı Kanun çerçevesinde cezai işlem uygulanacaktır.
Bu yönetmelik ile hem üretici hem de sanayici önünü görecek, sanayici bütün yıl sözleşme yaptığı miktarda sütü temin etme garantisini elde ettiği için hammadde temini konusunda endişesi olmayacak, kafası rahat olacak, kar-zarar ve maliyet hesaplarını doğru yaparak ona göre ürettiği süt ve süt ürünlerinin satış bağlantılarını yapacaktır.
Üretici de bütün yıl üreteceği ürünü sözleşmeyle belirlenen uygun bir fiyata satış garantisi elde edecek, gerektiğinde sözleşme de belirtilen oranda alıcıdan avans alarak finans ihtiyacını temin ederek üretimde en büyük gider olan yem hammaddelerini toptan ve daha uygun fiyata satın alıp maliyetleri düşürecek, ürettiği çiğ süt elinde kalmadığı için de mağduriyet yaşamayacaktır.
Gerektiğinde üretici birlikleri, üyeleri adına sanayici ile daha iyi şartlarda toplu sözleşme yapabilecek ve sözleşmeler yedi (7) işgünü içinde İl ve İlçe Müdürlüklerine teslim edilecek ve İl/ İlçe Müdürlüklerince sözleşmeler beş (5) işgünü içinde Bakanlık Süt Kayıt Sistemine (BSKS) kaydedilecektir.
Böylece Bakanlık Süt Kayıt Sistemine daha gerçekçi verilerin işlenmesiyle, Ulusal çiğ süt ve süt ürünleri üretimimiz ile ilgili daha sağlıklı arz talep dengesi oluşturularak süt ve süt ürünleri üretimimizde sürdürülebilirlik sağlanmış olacaktır" dedi
2016 yılının üreticiler ve sanayiciler için hayırlı bir yıl olmasını dileyen İl Müdürü Hasan Çebi, toplantının düzenlenmesinde emeği geçen Manisa Süt Üreticileri Birliği ile çalışma arkadaşlarına teşekkür ederek sözlerine son verdi.
Yorum Yazın