TSUMB Genel Başkanı Keskin: Türkiye'de üreticilerinden alınan çiğ sütün fiyatı, dünya süt piyasasının altında kalmıştır. Üretimin artması için fiyatın mutlaka yükseltilmesi gerekiyor
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSUMB) Genel Başkanı Tevfik Keskin, "Türkiye'de üreticilerinden alınan çiğ sütün fiyatı, dünya süt piyasasının altında kalmıştır. Üretimin artması için fiyatın mutlaka yükseltilmesi gerekiyor." dedi.
Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulusal Süt Konseyinin önümüzdeki günlerde toplanacağını belirterek, sektörün paydaşları olan sanayi grubu, üretici örgütleri ve ilgili bakanlık temsilcilerinin bir araya gelerek referans süt fiyatlarını belirleyeceğini söyledi.
Çiğ süt alım fiyatlarının düşük olmasından dolayı üreticinin zarar ettiğini dile getiren Keskin, şöyle konuştu:
"1 Temmuz 2014'ten geçerli olmak üzere çiğ inek sütü 1,15 lira olarak üreticinin eline geçecek şekilde belirlenmişti. Buna ilaveten soğutma ve kalite primleri, nakliye giderleri gibi kalemler eklenmekteydi. Yaklaşık 2,5 yıl 1,15 lira olan çiğ süt fiyatı, bu yıl ocak ayından itibaren 1,21 lira olarak belirlendi. Fakat bazı süt sanayicileri, ilaveten ödenen primleri (nakliye, soğutma, kalite vb.) fiyatın içerisine dahil ederek süt üreticisini zor duruma düşürmüştür. 2,5 yıl aradan sonra gelen küçük artış, üreticiye yansıtılmamış hatta fiyatlar geriye gitmiştir."
- "Üreticinin eline geçen rakam 1,10-1,15 lira civarında"
Dünya süt piyasası incelendiğinde, Türkiye'deki üretici için belirlenen fiyatın düşük olduğunu ifade eden Keskin, şunları dile getirdi:
"Sanayiciler yurt dışı piyasasının düşük olduğunu ve dış pazarda rekabet güçlerinin olmadığını iddia ederek serzenişte bulunuyorlar. Bugün dünya süt piyasasına baktığımızda Avrupa'da 1 litre çiğ inek sütü yaklaşık 1,35 lira, Amerika'da 1,5 lira, önemli süt üretimi yapılan ülkelerden olan Yeni Zelanda'da ise 1,30 lira. Ülkemizde ise gerçekte üreticinin eline geçen rakam 1,10-1,15 lira civarındadır."
Keskin, mevcut şartlarda Türkiye'deki süt sanayicilerinin dış pazarda rekabet edebilecek durumda olduğunu, ancak aynı şeyin süt üreticileri için geçerli olmadığını savundu.
Diğer ülkelerde 1 litre süt ile rahatlıkla 1,5 kilogram yem alınabilirken, Türkiye'de 1 litre sütün karşılığının 1 kilogram yeme tekabül ettiğini belirten Keskin, şunları kaydetti:
"Bu durumda ülkemizde bu fiyatlarla sürdürülebilir bir süt üretimi maalesef mümkün gözükmemektedir. Bunun sonucunda süt sığırcılığı geriye gidiş dönemine girer ve süt sığırları kesime gönderilir. Türkiye'de üreticilerinden alınan çiğ sütün fiyatı, dünya süt piyasasının altında kalmıştır. Üretimin artması için fiyatın mutlaka yükseltilmesi gerekiyor. Uzun zamandır büyük emeklerle ve çilelerle üretime devam eden çiftçilerimiz artık son noktaya gelmiştir. 1 litre süt ile en az 1,3 kilogram yem alınabilecek fiyatlara ulaşılmalıdır."
Yorum Yazın