Şekerbank

Çiftçiyi tüccarın önüne atıyorlar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çiftçiyi tüccarın önüne atıyorlar

Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçiden ürünleri almakta ağır davranınca, üreticiler hasat ettikleri ürünleri tüccara “yok fiyatına” satmak zorunda kalıyor. Üreticilerin daha fazla mağduriyet yaşamaması ve gelecek sezonda üretime devam etmesi için hükümetin etkin ve kararlı adımları atması gerektiğini vurgulayan CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Ulaş Karasu yaşanan zorlukları TBMM gündemine bir kez daha taşıdı.

CHP Sivas Milletvekili ve PM Üyesi Karasu, hasat dönemiyle birlikte yaşanan sorunları bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. Daha önce de bu konuyu gündeme getiren, ancak henüz yanıt alamayan Karasu, Sivas’ta geçen Mayıs, Haziran ve Temmuz ayları boyunca önceki yıllara göre çok fazla miktarda görülen kuvvetli yağış ve oluşan sellerin ekinlere büyük zarar verdiğini hatırlattı. Sivas Ziraat Odası’nın ekili arazilere girilememesi ve pas ilacı atılamaması nedeniyle buğday ve arpa gibi ürünlerde pas hastalığının görüldüğünü açıkladığını belirten Karasu, bunun ürünlerde rekolte ve kalite düşüklüğüne de neden olduğunu ifade etti. Hasat döneminin başlamasıyla beraber, çiftçilerin TMO’dan randevu almakta zorlandıklarını, randevu alanların da ürünlerinin belli bir miktarını satabildiklerini hatırlatan Karasu, “Bu durum en çok tüccarların işine yarıyor. Çünkü tüccar, TMO’da 8.250 TL olan ürünü, yarı fiyatına alıyor.  Çiftçi mağdur ve perişan oluyor. Hani TMO çiftçinin kara gün dostuydu? Bu soruna sadece yaptırımı olmayan TMO’nun değil, asıl olarak hükümetin el atması gerekiyor” diye konuştu.

HÜKÜMET ADIMLAR ATMALI

İlaç, gübre, mazot gibi temel girdi fiyatlarının her gün arttığına dikkat çeken Karasu, zaten borçlu olan çiftçilerin, borçlarını ödeyebilmesi ve daha fazla mağduriyet yaşamaması, gelecek sezonda da üretime devam etmesi için hükümetin etkin ve kararlı adımları bir an önce atması gerektiğini vurguladı. Karasu, “Girdi maliyetlerine, mazot gübre maliyetlerine erişmek zaten mümkün değil. Gelecek sezonda da eğer çiftçinin üretime devam etmesi isteniyorsa, hükümetin bir an önce kararlı adımlar atması gerekiyor. Ayrıca TMO’nun da daha hızlı ve planlı alımlar gerçekleştirmesi, vasıfsız buğday alımının sağlanması gerekiyor” dedi.

TARIM BAKANI’NA SORDU

CHP’li Karasu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan özetle şu sorularına yanıt vermesini talep etti:

“Sivas’ta TMO’nun (kiralanan depolar da dahil) faal durumdaki buğday ve arpa alım merkezinin sayısı kaçtır? Kaçı, sezonda yapılan alımlar için kullanılmıştır?

Ürünlerini TMO’ya teslim edemeyen çiftçiler, mahsullerini düşük fiyatlardan tüccarlara satmak zorunda kalmıştır. TMO’nun bu zafiyetinden dolayı çiftçinin uğradığı zararın telafi edilebilmesi adına Bakanlığınızın yaptığı veya yapacağı çalışma var mıdır/olacak mıdır? 

TMO’ya ürünlerini satamadığı için mağduriyet yaşayan çiftçilerin mağduriyetlerini gidermek adına hükümetinizin yaptığı/yapacağı çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmanın içeriği nedir? Piyasa fiyatlarının TMO alım fiyatına yükselmesi hususunda uygulanacak politikalar gündeminizde midir?

Bu sezonda, Sivas’ta vasıfsız buğday alımı yapılacak mıdır?

Pas hastalığı Sivas’ta kaç dönümlük alanda görülmüştür? İlaçlama için drone kullanılabilmesi hususunda bakanlığınızın çiftçilerimize sağladığı teknolojik olanaklar nelerdir? Bu konuda üreticilere bakanlığınızın yaptığı ve yapacağı destekler nelerdir?

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Barut: Narenciye de ihracat yasağını aklınızdan bile geçirmeyinÖnceki Haber

Barut: Narenciye de ihracat yasağını akl...

Sürdürülebilirlikte hız kesmeyen Kerevitaş, paydaşları için değer yaratmaya odaklanıyorSonraki Haber

Sürdürülebilirlikte hız kesmeyen Kerevit...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar