Şekerbank

Çiftçiye haciz yağmuru başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çiftçiye haciz yağmuru başladı

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlham Özcan Aygun, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde çiftçinin yine pas geçildiğini belirterek, “Cengiz İnşaat’ın değil, çiftçimizin borcunu temizleyelim” dedi. Aygun, Tarım Kredi Kooperatiflerine borcunu ödemekte zorlanan çiftçilere haciz yağmaya başladığını belirterek “Amasya’nın Büyük Kızılca köyünde neredeyse 1 günde 10 traktöre haciz konuluyor. Bu haciz yağmuruna son verelim” çağrısı yaptı.

Aygun, dün TBMM Genel Kurulu’nda Elektrik Piyasası Kanun Teklifine ilişkin eleştirilerde bulundu. Aygun, “Bu, torba kanunda da çiftçinin adı yok. Çiftçiye elektrik indirimi yok. Oysa çiftçinin tarımsal sulama elektrik kullanım maliyeti geçen yıla göre yüzde 70 arttı. Çiftçiye elektrik desteği verelim ve bankalara olan borcunu yapılandıralım. Cengiz İnşaat’ın değil çiftçinin borcunu temizleyelim” çağrısı yaptı.

YARGITAY KARARI UYGULANMIYOR”

Aygun, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin çiftçinin tarlasını sürdüğü traktörlere haciz gönderdiğini belirterek, “Amasya Kızılca köyünde 1 günde 10 traktöre haciz konuldu. Sivas'ta, Erzurum'da, Çanakkale'de, Edirne'de hacizler var. Türkiye'nin her yerinde Ziraat Bankaları ve Tarım Kredi Kooperatifleri, çiftçiye haciz getiriyor” dedi.

Aygun, Yargıtay 12. Dairesi’nin 2019 yılında “Çiftçinin tarım alet ve ekipmanları haczedilemez” yönünde karar aldığını anımsatarak, “Emekli maaşları nasıl haczedilemiyor ise traktör de haczedilemez. Çünkü o çiftçinin üretim aracıdır. Ama Yüksek Yargı kararı uygulanmıyor” dedi

Danıştay 10. Dairesi’nin kararına rağmen, üreticinin tarımsal sulama elektrik borcu nedeniyle tarımsal desteklerine de bloke konulduğunu vurgulayan Aygun, şu eleştirileri yaptı:

 “Oysa Danıştay, elektrik borçlarının kamu alacağı tahsil usulüne tabi olmadığını vurgulamıştır.  Ne var ki Danıştay kararına uymayan elektrik dağıtım şirketleri, çiftçilerin tarımsal destek ödemelerine bloke koymaya devam etmektedir. Yani üst mahkeme kararlarının uygulanmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Bu çok vahimdir. Bu ülke insanının adalet duygusunun kaybına yol açmaktadır.”

“BORÇ YAPILANDIRMA YASA TEKLİFİ VERDİK”

Aygun, 22 Haziran 2020 tarihinde verdikleri yasa teklifi ile hem tüm çiftçilerin borçlarının faizini silerek anaparayı 5 takside böldüklerini hem de tarımsal sulama elektrik borcu olan çiftçinin tarımsal desteklerine ipotek konulmasını engellediklerini anımsatarak, “Gelin bu teklifi yasalaştıralım. Tüm partiler olarak birleşip çiftçiyi rahatlatalım” çağrısı yaptı.

 “TÜM İLLERDEKİ ÇİFTÇİYE ELEKTRİK DESTEĞİ!”

Elektrik fiyatlarının patladığını söyleyen Aygun, “Tüketicimiz konutlarda 1 kilovatsaat elektrik için ortalama 71,2 kuruş ödemektedir. Çiftçinin tarımsal sulama elektrik borcu kilovatsaat başına ise 83 kuruşa çıkmış. Geçen seneye göre fiyatlar yüzde 70 artmıştır. Geçen seneye göre artan bu rakamlara rağmen sadece 6 ilde çiftçiye destekleme uygulaması var. Bu tüm Türkiye’ye yayılmalıdır” diye konuştu.

TARIMSAL DESTEKTEN GELİR VERGİSİ!

Mazot, gübre fiyatlarındaki artışa rağmen 2021 bütçesinde tarımsal desteklemelerin azaldığını vurgulayan Aygun, “Çiftçinin desteklerinde dumping yaptınız. Sandıkta da çiftçi size dumping yapacak” diye tepki gösterdi.

Mazot, gübre gibi tarımsal desteklerden yüzde 2-4 oranında Gelir Vergisi kesilmesini de eleştiren Aygun, “Gelin bu yanlıştan dönelim” diye seslendi.

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkşeker 94 yaşındaÖnceki Haber

Türkşeker 94 yaşında

Büyükşehir Destekli Seralarda Üretim Devam EdiyorSonraki Haber

Büyükşehir Destekli Seralarda Üretim Dev...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar