Çiftçiye Büyük Kazık
Gürer, Çiftçiye faizde büyük oyunu gözler önüne serdi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanlar Kurulu’nun tarımsal kredilerde faiz oranının %8 olmasına ilişkin kararına rağmen, Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiye %23-24 gibi ticari kredi oranları ile kredi kullandırmasını Cumhurbaşkanı Fuat Oktay’a yönelttiği yazılı soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı.
Gürer’e cevap Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan geldi. Albayrak, “Tarım Kredi Kooperatifleri tarımsal üretici ya da çiftçi olmadığından, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından düşük faizli tarımsal kredi kullandırılabilecek kişiler arasında bulunmamaktadır” yanıtını verdi.
“TARIM BAKANININ ÇİFTÇİLERE HİZMET VERİYOR DEDİĞİ KURULUŞU, HAZİNE VE MALİYE BAKANI ÇİFTÇİ KURULUŞU SAYMIYOR”
CHP’li Gürer, Hazine ve Maliye Bakanından gelen, “Tarım Kredi Kooperatifleri tarımsal üretici ya da çiftçi değildir. Banka tarafından tarımsal üretim yapan üreticilere kullandırılan kredilere uygulanan faiz oranlarının Tarım Kredi Kooperatiflerine uygulanması mümkün bulunmamaktadır” şeklindeki yanıta büyük tepki gösterdi. Gürer, “Tarım Bakanının çiftçilere hizmet veriyor dediği kuruluşu, Hazine ve Maliye Bakanı çiftçi kuruluşu saymıyor. Bu ne yaman bir çelişkidir. Çiftçiye resmen oyun oynanıyor” dedi.
“ZİRAAT BANKASI, FUTBOL KULÜPLERİ İÇİN KAPISINI SONUNA KADAR AÇARKEN, TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ TİCARİ İŞLETME SAYILIYOR!”
Gürer, “Ziraat Bankası üretimin içinde olmayan, profesyonel futbol kulüplerinin borçları için kapısını açarken, çiftçiye destek sağlayan Tarım Kredi Kooperatifini ticari işletme sayıyor. Bu çiftçiye yapılan büyük bir haksızlıktır” dedi.
Kooperatife verilen kredi faizinin yüksek olmasının, kooperatifin çiftçiden “kaynak kullanım bedeli” adıyla ek faiz almasına neden olduğunu belirten Gürer, “Çiftçi için banka faizinin % 8 oranını geçmeyeceği bakanlar kurulunca karar altına alınması rağmen Tarım Kredi Kooperatiflerinin kullandırdığı krediye uyguladığı % 8 faizin yanında “Kaynak Kullanım Bedeli” diye ek faiz alıyor. % 23-24 oranlarına ulaşan bu faiz çiftçiye yük” dedi.
“BU, TÜRK TARIMINA ATILAN BÜYÜK BİR DARBEDİR”
Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sorusuna verdiği yanıtta, “Tarım Kredi Kooperatifleri tarımsal üretici ya da çiftçi olmadığından, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından düşük faizli tarımsal kredi kullandırılabilecek kişiler arasında bulunmamaktadır” cevabına karşılık, “Ziraat Bankası üretimin içinde olmayan, profesyonel futbol kulüplerinin borçları için kapısını açarken, çiftçiye destek sağlayan Tarım Kredi Kooperatifi ticari işletme sayılıyor. Bu çiftçiye yapılan büyük bir haksızlıktır” dedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ziraat Bankasının, Tarım Kredi Kooperatiflerine tahsis ettiği tarımsal kredileri ticari kredi olarak verdiğini hatırlattı. Gürer, “Tarımsal kredilerin faiz oranı yüzde 8 olduğu için Tarım Kredisinin aradaki farkı çiftçiden 'kaynak kullanım ücreti' olarak tahsis ediliyor. Her faiz yükseldiğinde Tarım Kredisinin kaynak kullanım ücreti de artıyor. Dolayısıyla yüzde 8 indirimli kredi kullandığını düşünen çiftçinin kredi maliyetleri de farkına varmadan sürekli yükseliyor. 2012 yılında ticari kredilerdeki faiz oranı ile indirimli tarımsal kredi faiz oranları birbirine yakın olduğu için çiftçinin aleyhine yapılan bu anlaşmanın içeriğinin değiştirilmesi için çalışma yapılmakta mıdır? Piyasa faizleri yükseldikçe, Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiden aldığı 'kaynak kullanım ücreti' yani gizli faizinde artması devam edecek midir?” şeklindeki sorularını yöneltti.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Tarım Kredi Kooperatifleri tarımsal üretici ya da çiftçi olmadığından, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından düşük faizli tarımsal kredi kullandırılabilecek kişiler arasında bulunmamaktadır. Dolayısıyla, Banka tarafından tarımsal üretim yapan üreticilere kullandırılan kredilere uygulanan faiz oranlarının Tarım Kredi Kooperatiflerine uygulanması mümkün bulunmamaktadır” açıklamasında bulundu.
ÇİFTÇİ İCRALIK
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanlığı sisteminde Bakanlardan yazılısı soru önergelerine rakamsal veri alınmasının zorlaştığını ifade ederek, “Veriler kurumlar arası çelişkileri açığa çıkardığı için gizleniyor. Tarım Kredi Kooperatifinden kredi kullanarak icralık olan çiftçi sayısını sorduğumda, Temmuz 2018’de dönemin Tarım Bakanı Fakıbaba, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin ülke genelinde 36 bin 473 yerleşim yerinde bin 625 birim kooperatif ve 199 büro ile çiftçilere hizmet verdiğini söylemişti.. Kanuni takip hesaplarında borcu bulunan ortak sayısının 11 bin 911 olduğunu açıklayan Fakıbaba, icra takibi yapılan ortak sayısının ise 7 bin 531 kişi olduğunu bildirmişti. Tarım Bakanının çiftçilere hizmet veriyor dediği kuruluşu, Hazine ve Maliye Bakanı çiftçi kuruluşu saymıyor. Bu ne yaman bir çelişkidir. Çiftçiye resmen oyun oynanıyor” dedi.
ÜRETİCİ KORUNMUYOR
Ayrıca Kooperatifler tarafından hayvancılık için 2018 yılında 83 bin 81 büyükbaş ve 236 bin 364 küçükbaş hayvanın satış ve tesliminin gerçekleştirildiğini dönemin Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın açıkladığını hatırlatan CHP Milletvekili Gürer, “5 Haziran 2018 tarihi itibarıyla erteleme hesaplarında borcu bulunan ortak sayısı 14 bin 287 kişi olarak belirtilmişti. Bu durumda, Ziraat Bankası Tarım Kredi Kooperatifine düşük kredi kullandırmadığı için kooperatifte uygulanan faizi bir biçimde çiftçiye yansıtıyor. Bu durumda çiftçiye % 8 faiz değil ticari faiz oranı uygulanıp girdi fiyatları ile zorda olan çiftçinin, AKP iktidarının dolaylı faiz uygulamaları ile beli tümden bükülüyor. AKP iktidarı, çiftçiye dolaylı faiz uygulamasını sonlandırmalı ve Tarım Kredi Kooperatiflerine sağlanan krediye, düşük faiz alınarak, çiftçiye dolaylı faizin alınmasının önüne geçilmelidir” dedi.
Yorum Yazın