Avrupa Birliği krizden etkilenen çiftçilere bu ay (Aralık) 686 milyon Euro ödeyeceğini açıklarken, Tarım ve Orman Bakanlığı 1 Eylül’de Resmi Gazete’de yayınlandığı halde tarımsal kuraklık yaşayan üreticilere henüz ödeme yapmadı.
Bu yıl ülkemizde yaşanan kuraklıktan zarar gören çiftçiler için yüzde 30 ila yüzde 100 arasında verim kaybı yaşayan çiftçilere dekar başına 30 lira ila 100 lira arasında destekleme ödemesi kararı alınmış ve 1 Eylül 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Ödeme, yetersiz yağış nedeniyle kuru şartlarda üretim yapılan buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut ve mercimek ürünleri için verilecekti. Ancak geçen 3 aylık sürede çiftçilere ödeme yapılmadı.
Çiftçi Borcunu Ödeyemiyor
Konuyu değerlendiren CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, son 3 yıldır etkisi ağırlaşan ekonomik krizden en fazla etkilenen kesimin çiftçi olduğunu belirterek, ödemesi geciken kuraklık desteğinin artan girdi maliyetleri karşısında eridiğini söyledi. Sarıbal, şunları aktardı:
“Çiftçimiz yazın yaşadığı kuraklıktan kaynaklanan üretim kaybı nedeniyle gelir kaybı yaşadı. Borçlarını ödemekte zorlanan çiftçimiz artan girdi maliyetleri karşısında ödenmeyen desteklerle savunmasız bırakıldı. Kararın yayınlandığı tarihte ÜRE gübresi ton başına 4 bin 700 lira, DAP gübresi ton başına 6 bin 600 lira idi. Şimdi ÜRE ve DAP gübresinin tonu 14 bin lirayı buldu. Çiftçi dekar başına 100 lira kuraklık desteği ile eylül ayında dekar başına 21 kilo ÜRE, 15 kilo DAP alabiliyorken bugün ÜRE ve DAP gübresinden 7 kilo alabiliyor.”
Çiftçiye kredi değil destek lazım
100 dekar tarımsal alanda zarar gören çiftçinin desteğin ödenmemesinden dolayı bin 400 kilo ÜRE, 800 kilo DAP gübresi kaybı olduğuna dikkat çeken Sarıbal, “Geçen 3 ay süre içerisinde çiftçimiz o günün parası ile alacağı gübreyi şimdi alsa ÜRE gübresine 30 bin lira, DAP gübresinde 21 bin lira verecek. Bugün yüzde 100 zarar gören 100 dekarı olan çiftçiye ödenecek destek miktarı 10 bin liradır. Görüldüğü gibi ödenecek desteğin üstüne bugün ÜRE gübresi alsa 20 bin lira, DAP gübresi alsa 11 bin lira para çiftçimizin cebinden çıkacaktır. Çiftçiye kredi değil, şu an para lazım. Zamansız yapılan ödeme çiftçinin yaralarına merhem olmaz” uyarısında bulundu.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın