CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda artış gösteren yaban domuzlarının tarım arazilerine verdiği zararı, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Ekili alanlara zarar veren yaban domuzlarının yerleşim alanlarına da indiği yönündeki haberlere artık sık sık rastlandığına dikkat çeken Gürer, bu konuda bir önlem alınıp alınmadığını ve zarar gören üreticilere destek verilmesi için bir çalışmanın bulunup bulunmadığını sordu.
BİLİNÇSİZ AVLANMA DOĞANIN DENGESİNİ BOZDU
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bilinçsiz avlanma sonucu bozulan doğanın dengesinin, ciddi sorunları da beraberinde getirdiğine vurgu yaptı.
YABAN HAYATI TEHLİKEDE
Ülkemizin çözüm bulunması gereken önemli sorunlarının başında olmasına rağmen yoğun korona virüs gündeme nedeniyle dikkatlerden kaçan bu soruna dikkat çekmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi veren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bilinçsiz avlanmanın doğanın dengesini bozduğu belirtilmekte olup farklı bölgelerde yaban hayvanlarının doğal yaşam alanlarını terk ederek kentlere indikleri görülmektedir. Belli bölgelerde kurt, çakal, tilki gibi hayvanların sayısında azalmanın, yaban domuzu sayısında atışa neden olduğu vurgulanmaktadır” dedi.
YABAN DOMUZLARININ TARIM ALANLARINA VERDİĞİ ZARAR
CHP Milletvekili Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi:
Yaban domuzlarının tarım arazilerine verdiği zararları önlemek amacıyla bir çalışma yapılmakta mıdır?
Bu bağlamda üreticiye verdiği zararlar için destek sağlanmakta mıdır?
2019 yılında yaban hayvanları tarafından zarar verilen ekili alan miktarı ne kadardır? Tarım ve Orman Bakanlığı olarak kurt, çakal, tilki gibi hayvanların popülasyonu takip edilmekte midir?
YERLEŞİM ALANLARINA DA İNMEYE BAŞLADILAR
Başta yaban domuzu olmak üzere ekili tarım alanlarına zarar veren diğer yaban hayvanlarının yerleşim alanlarına inmesinin önüne geçilmesi ve ekili tarım arazilerine zarar görmesinin engellenmesi adına uygulanan projeler bulunmakta mıdır? Son beş yılda yaban hayvanlarının saldırması sonucu yaralanma ya da can kaybı meydana gelmiş midir?”
Yorum Yazın