Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Kanola, buğdaya, yağlık ayçiçeğine alternatif olarak üretilebilecek bir ürün haline gelmiştir.”
Samsun’da Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nce sürdürülmekte olan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı kapsamında “Baharın İlk Arı Çiçekleri Kanola” projesinde kanola tohum teslim töreni gerçekleştirildi.
Programa Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Havza Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü Selçuk Göktaş, Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, Havza İlçe Tarım Müdürü, Bitkisel Üretim Şube Müdürü, muhtarlar ve çiftçiler katılım sağladı.
Havza ilçesinde gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Yağ bitkisi olan Kanola, kolzanın ıslahı sonucu elde edilmiş kültür bitkisidir. Kanola tanesinde bulunan %38-50 yağ ve %16-24 protein ile önemli bir yağ bitkisidir. Bitkisel yağ kaynağı olarak yağlı tohumlu bitkiler olan ayçiçeği, soya, pamuk ve yer fıstığı arasında üretim açısından üçüncü sırayı almaktadır.
Ülkemize kolza adı ile 1960'lı yıllarında getirilmiş ve Trakya'da ekim alanı bulmuş fakat yağında insan sağlığına zararlı erüsik asit, küspesinde de hayvan sağlığına zararlı glukosinolat bulunması nedeniyle 1979 yılında ekimi yasaklanmıştır. Eskiden kolza olarak isimlendirilen çeşitlerdeki %45-50 oranındaki erüsik asit içeriği, ıslah çalışmaları ile %0 düzeyine düşürülmesi kolzanın bitkisel yağ ihtiyacı için yeniden üretime alınmasını sağlamıştır. Türkiye'de bitkisel yağ açığını kapatmak amacıyla kanola tarımının yaygınlaşması için çalışmalar sürmektedir.
Kanola yağının, tıpkı soya fasulyesi yağında olduğu gibi, gıda dışı kullanım alanları da vardır. Spot piyasalardaki fiyatının durumuna göre mum, ruj, sanayi yağları, gazete mürekkebi, biyoyakıt gibi ürünlerin üretiminde yenilenemez petrol bazlı yağların yerini alabilmektedir.
2022 yılında İlimiz için baktığımızda yaklaşık olarak 3 bin dekar alanda bin tona yakın üretim yaptık. Ülkemizde ise 150 bin ton üretim var.
Kanola için destekleme miktarına baktığımızda 2022 yılı destekleme birim fiyatları mazot desteği 88 TL, Gübre Desteği 21 TL, Havza Bazlı Fark desteği 80 kr/kg, Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği 30 TL/da olarak ödenmiştir. 2023 yılında ise mazot desteği 121 TL, Gübre Desteği 21 TL, Havza Bazlı Fark desteği 100 kr/kg, Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği 40 TL/da olarak Bakanlığımız destekleme miktarlarını belirlemiştir.
Baktığımızda bu ürün buğdaya, yağlık ayçiçeğine alternatif olarak üretilebilecek bir ürün haline gelmiştir. Ürün olarak çiftçimiz hangisinden daha çok verim alıyorsa, Ülkemizin hangisine ihtiyacı varsa biz ona yönlendirme yapacağız. Bu Projede bizlere destek veren Tarım ve Orman Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’müze, çokça emeği geçen ve İlimiz genelinde en fazla ekim yapan Havza İlçe Tarım Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum.
Bugün yaklaşık 2 bin 890 dekar alanda ekilmek üzere 149 torba kanola tohumu dağıtmış oluyoruz. Tüm çiftçilerimize hayırlı olsun diyor, bereketli bir sezon diliyorum.” dedi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın