Çorum Valiliği İl Özel İdaresi bütçesinden, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine hibe edilen araç ve ekipmanlar, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün tarla günü etkinliğinde çiftçilere tanıtıldı.
Tarla Günü etkinliğine, Vali Mustafa Çiftçi, Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan, Erol Kavuncu, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Abdurrahman Başbuğ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, Recep Çıplak, TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, Oda Başkanları, daire amirleri ve üreticiler katıldı.
Tarla Günü Etkinliğinde bir konuşma gerçekleştiren Vali Çiftçi; “Sayın Milletvekillerim, Sayın Belediye Başkan Yardımcımız, Vali Yardımcımız, İl Tarım Müdürümüz, İl Emniyet Müdürümüz, İl Jandarma Komutanımız, İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz, İl Milli Eğitim Müdürümüz, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanımız, Ziraat Odası Başkanımız, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanımız, Sivil Toplum Örgütlerimizin değerli başkanları, değerli üreticilerimiz ve kıymetli basın mensupları, hepinizi öncelikle hürmetle, muhabbetle selamlıyorum. Allah’ın selamı, rahmeti, bereketi hepimizin üzerine olsun.
Tarla gününde sizlerle beraberiz. Bundan üç ay önce Ziraat Odası Başkanımız, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanımızla yaptığımız görüşmede ilimizde bir yem bitkileri ekilişinin makine ekipman hazırlığı olduğundan bahsetmişti, yem bitkileri ekilişini ve tarımda makinalaşmayı, yem bitkileri ile ilgili alet edevat ve ekipmanları nasıl daha da arttırabileceğimizi görüşürken bir takım makine ve ekipmana ihtiyaçları olduğundan bahsetmişlerdi. Bunun üzerine mart ayı içerisinde İl Özel İdaresi bütçemizden İl Tarım Müdürlüğü bütçemize 772 Bin Lira kaynak aktarımı sağladık. Çünkü İl Tarım Müdürlüğü verilerine göre 42.000 vatandaşımız geçimini tarımdan sağlıyor. Bunu 4 ile çarptığımız zaman yaklaşık 160.000 insan geçimini tarımdan sağlıyor. İlimizde 240.000 tane büyük baş, 230.000 tane küçükbaş hayvan varlığımız var. 4,5 milyon civarında kanatlı hayvan varlığımız var. Bütün bunlar yem bitkilerine olan ihtiyacı ortaya çıkarıyor. Yem bitkilerine ihtiyacımız var. Yumurta üretiminde Türkiye’de 9. sırada yer alıyoruz. Ucuz yem ihtiyacını karşılamak için Ziraat Odası Başkanımızla, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanımızla bu konuda mutabakata vardık ve sayın vekillerimizle beraber destekleme kararı aldık. Bundan sonrada inşallah bütçe imkânları doğrultusunda desteklemelerimiz devam edecek.
İlimizde yaygın olarak hububat üretimi var. Buğday ve arpa İç Anadolu’nun başak ürünlerinden birisi, şeker pancarı ve ayçiçeği üretimi yapılıyor. Aynı zamanda yem bitkileri üretimini de arttırmamız gerekiyor. Mısır, fiğ, korunga, yonca ve yulaf bunları arttırmamız için tohum desteğini de imkânlar dâhilinde vermemiz gerekiyor. Bunları ekmemiz yeterli değil zamanında biçmemiz gerekiyor. Bu düşüncelerle Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğimize bu konuda destek verdik. İnşallah bütçe imkânları dâhilinde destek vermeye devam edeceğiz. Ben bu makinaların üreticilerimize, birliğimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor hepinize tekrar selam ve hürmetlerimi iletiyor, Allah’ın selamı rahmeti bereketi üzerinize olsun, ürününüz bol olsun.” dedi.
Etkinlikte konuşmaların ardından hibe araç ve ekipmanlar, örnek tarlada çiftçilere uygulamalı olarak gösterildi.
Yorum Yazın