Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 52 çiftçiye Kışlık Sebze Projesi kapsamında 231 bin 600 adet pazı fidesi ile 259 bin adet Kıvırcık Marul fidesi dağıtıldı.
Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 52 çiftçiye Kışlık Sebze Projesi kapsamında 231 bin 600 adet pazı fidesi ile 259 bin adet Kıvırcık Marul fidesi dağıtıldı.
Kazımiye köy meydanında düzenlene fide dağıtım programına Vali Dr. Hülya Kaya, İl Müdürü Suat Parıldar, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Selahattin Aras, İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Murat Koçluk, Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Kulaber, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, Altınova ve Çiftlikköy İlçe Müdürleri, Teknik personeller ile çiftçiler katıldı.
Proje yararlanıcısı kadın çiftçi Necla Memiş’in açılış konuşmasının ardından Kazımiye Köyü Muhtarı Sezgin Memiş de bu tür destekler sayesinde üretmeye devam ettiklerini belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.
İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar da yaptığı konuşmada; “Projelerle ilimizde standart sebze yetiştiriciliği faaliyetinin geliştirilmesi ve sürdürülebilirliği sağlanarak tarım arazilerinin değerlendirilmesi, çiftçilerin ekonomik kazançlarının artırılarak istihdama katkı sağlanması ve sebze üreticilerinin üretim sahalarında bilgi-beceri-teknik düzeylerinin arttırılması amacıyla bir araya geldiğimiz bugünde hepinize hoş geldiniz diyorum.
Bakanlığımızca “Kent Tarımı” yaklaşımı ile artan lojistik maliyetlerin olumsuz etkisini kırmak üzere, büyük kentlerin kışlık sebze ihtiyacını, yakın üretim havzalarından karşılamak için projeler uygulamaya konmuştur. İlimizin, sahip olduğu Örtü altı kapasitesi ve başta İstanbul olmak üzere büyük kentlere olan yakınlığı göz önünde bulundurularak büyük şehirlerin kışlık sebze ihtiyacı karşılanması hedeflenmiştir. İlimizde 3820 dekar alanda örtüaltı sebze üretimi yapılmaktadır.
2021 yılında Örtü altında Sebze Üretimini Geliştirme Projesi ile 55 çiftçimize 160 da alanda uygulanmak üzere 60.000 adet biber fidesi, 36 çiftçimize 105 kg fasulye tohumu dağıtmıştık.
2022 yılında İlimizde 1.285.000 TL Bakanlığımız ve Özel İdare katkısı kullanılarak; 186 çiftçimize 250 dekar alanda 2.295.000 adet sebze fidesi ve 110 kg fasulye tohumu temini yapılarak destek sağlanmıştır.
Bu doğrultuda büyük kentlerin sebze ihtiyaçlarını düşük lojistik maliyetlerle uygun fiyatlar ile karşılamak amacı ile 2023 yılında da üretim kapasitesini artırmaya yönelik projeleri uygulamaya devam ediyoruz. 2023 yılı ilkbahar dönemi Bakanlığımız ve İl Özel İdaresi’nin destekleri ile 1.628.900 TL bütçe 110 çiftçimize yaklaşık 600 da alanda uygulanmak üzere 690.000 adet hıyar (salatalık), biber fidesi ve 249 kg fasulye tohumu dağıtımı yapılmıştır.
Ayrıca 2023 yılında uyguladığımız Örtüaltı sebze projelerimizde 9 çiftçimiz ile yaklaşık 18 da alanda İyi Tarım Uygulamaları çalıştık. İyi Tarım Uygulamaları Projesi kapsamında 9 çiftçimize toplam 1.208 m2 zararlıların geçişini engelleyen sera tülü, 2.300 kg organik maddece zengin leonardit, zararlılarla Biyoteknik mücadelede kullanılan 3.780 adet sarı ve mavi yapışkan tuzak, çiftçilerimizin kimyasallardan olumsuz etkilenmesini önlemek üzere koruyucu ekipman (eldiven-maske- tulum ve gözlük) vererek iyi tarım projesinde yer alan çiftçimize yaklaşık 11.000 TL ilave katkı sağladık. Ayrıca İyi Tarım Uygulaması projesinde yer alan çiftçilerimizin örtü altı sebze üretiminde bilgi, beceri ve tecrübelerini arttırmak üzere; Antalya İli Kumluca İlçesine teknik gezi düzenledik.
2023 yılı sonbahar döneminde %60 Bakanlığımız %40 Çiftçi Katkısı olmak üzere 1.845.876 TL bütçe ile uyguladığımız Kışlık sebze projesi kapsamında; toplamda 275 da alanda uygulanmak üzere 2.425.000 adet Marul (Kıvırcık), Pazı ve Kara Lahana Fidelerini çiftçilerimize dağıtıyoruz.
Projelerimizi planlarken uygulamada daha komplike olmasına rağmen çiftçilerimizin üretim dönemlerini ve pazara arz sürekliliğini sağlamak üzere periyodik ürettirip periyodik olarak dağıtımını sağlıyoruz.
Kışlık sebze projemizin ilk etabı için 32 çiftçimize 40 da alanda uygulanmak üzere 477.000 adet Kara Lahana fidesini 15 Eylül tarihinde dağıttık.
Bugün burada 52 çiftçimize 55 da alanda uygulanmak üzere 231.600 adet pazı fidesi ile 259.000 adet Kıvırcık (Marul) fidesinin dağıtımını gerçekleştireceğiz.
Yalova İli Plastik Sera Üst Örtülerinin Yenilenmesi Projesi bütçesi %50 si Bakanlığımızca %25 i Yalova İl Özel İdaresi %25 i ise Çiftçi katkı payı olmak üzere toplam 7.000.000 (Yedi milyon) TL’dir. 3 Nisan tarihinde 1. Etap kapsamında 223 üreticiye yaklaşık 360 dekarlık alanda sera naylonu yenilemesi yapmak üzere 112 ton sera naylonu dağıtımı 2.Etapta 79 üreticiye 20 ton sera naylonu dağıtmak suretiyle toplamda 302 üreticiye 132 ton sera naylonu dağıtmış ve 428 da alanda sera naylonu yenilenmiş olacaktır.
Bu yıl 7 milyon TL ile üst örtülerini yenilediğimiz örtü altı alanlarında üretim kesintisiz devam etsin diye bir de fide projelerimiz ile şenlendiriyoruz.
İl Müdürlüğü olarak 2022 yılında bitkisel, hayvansal ve su ürünleri konularında hazırlanan 33 projenin 26’sı uygulanmış olup, söz konusu projelere Bakanlığımız, Yalova İl Özel İdaresi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destekle 16,2 Milyon TL kamu kaynağı kullanılmıştır. Yaklaşık 4 Milyon TL çiftçi katkısı da sağlanan projelerimizin 7,7 Milyon TL’lik kısmı üreticilerimize doğrudan hibe desteği olarak sağlanmıştır.
2023 yılında İlimizde Bakanlığımız, Yalova İl Özel İdaresi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle, bitkisel, hayvansal ve su ürünleri kategorilerinde uygulanmak üzere 30,4 Milyon TL’lik kısmı hibe, geri kalan kısmı ise üretici katkısı olmak üzere toplam 40,5 Milyon TL değerinde 27 proje hazırlanmıştır.
Eylül ayı itibarıyla bu projelerin 17’si onaylanmış olup üreticilerimize 19,6 Milyon TL’lik hibe desteği verilerek yaklaşık 4,5 Milyon TL’lik de çiftçi katkısı sağlanacaktır. Bu projeler kapsamında 2.300 üreticimize 26.430 Dekar alan için fide, fidan ve tohum gibi üretim materyalleri sağlanması, üretim tesisi kurulumu, organik ve iyi tarım sertifikasyon hizmetleri alımı yapılması planlanmaktadır.
Üretim Yüzyılı başlığında Nisan ayı başından itibaren yeni üretim planlaması ve ÇKS yönetmeliğinde yapılan düzenleme çalışmaları ile çiftçilerimizin faaliyetlerini daha güvenli yapmaları için de üretim alanlarını TARSİM sigortası yaptırmaya davet ediyorum.
Tarlada izi olmayanın sofrada yüzü olmazmış. Tarlada izleri olan ve bugün burada bulunmamıza vesile olan değerli çiftçilerimizin her daim hizmetinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum.
Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılının üretim yüzyılı olması için çiftçilerimiz ile birlikte bir karış boş alan bırakmayıncaya kadar yüksek katma değerli üretime devam edeceğiz.
Tüm bu çalışmalara verdiği desteklerinden dolayı Sayın Valimize, projelerimizin hayata geçmesinde gerek Bakanlığımız gerekse Özel İdaresi nezdinde bizlerle birlikte çaba sarf eden Milletvekillerimize, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüze, Özel İdare Meclis Başkanımız ve Meclis Üyelerine, Genel Sekreterimiz, yardımcıları ve proje ekibine çiftçilerimiz adına şükranlarımı sunuyorum.
Ayrıca projelerin gerçekleşmesinde emeği geçen başta çiftçilerimiz olmak üzere, İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, projelerimizin Yalova çiftçilerimize bol ve bereketli kazançlar sağlamasını diliyor, saygılar sunuyorum” dedi.
İl Müdürü Suat Parıldar’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Vali Dr. Hülya Kaya yaptığı konuşmada kendisinin de bir köylü çocuğu olduğunu, bu üretim sürecinin en başından itibaren ne kadar meşakkatli olduğunu bildiğini, Valilik olarak yaptıkları işin karşılığını alabilmeleri için gerekli adımları atacaklarını, bu bağlamda genetiğiyle oynanmamış yerli fideleri dağıttıklarını, bu fidelerden elde ettikleri ürünleri satarak da emeklerinin karşılığını fazlasıyla alacaklarını ümit ettiğini ifade etti. Vali Kaya konuşmasının devamında özellikle İyi Tarım Uygulamalarını çok desteklediklerini ifade ederek, bitkilere verilen her bir maddenin doğada bir karşılığının bulunduğunu, hem toprağı, hem insanı korumak istediklerini, toprağa karşı sorumlu olduklarını, insan sağlığını korumak durumunda olduklarını, son yıllarda kanser vakalarının arttığını, atılan ilaçların da buna davetiye çıkardığını, İyi Tarım Uygulamalarıyla bu durumun önüne geçileceğini dile getirerek “Tarımsal kalkınmanın, Yalova'mızın zenginleşmesine ve ilerlemesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımızın ulusalda ve İl Müdürlüğümüzün yerelde yürüttüğü birçok kıymetli proje var. Bugün çiftçimize 500.000 adet kışlık fide dağıtımı gerçekleştirdik, bu onlardan sadece bir tanesi. Bu anlamda İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün sergiledikleri başarılı çalışmaları yürekten destekliyor ve gayretleri için çok teşekkür ediyorum.
Bu çalışmalara, emekleriyle katkı sağlayan çiftçilerimize bol ve bereketli kazançlar diliyorum” dedi.
Vali Kaya, İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Selahattin Aras daha sonra İyi Tarım Uygulamaları yapan çiftçilere sertifikalarını takdim ettiler. Ardından da proje kapsamında çiftçilere fidelerinin dağıtımı yapıldı.
Programda İl Müdürlüğü ayrıca su verimliği ve su tasarrufu ile ilgili kurduğu çadırda Kazımiye’lilere su tasarrufu ile ilgili bilgiler verdi ve musluklarda su tasarrufu sağlayan perlatör cihazından dağıttı.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın