Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kredi kullandırılan tarımsal amaçlı kooperatiflerin muaccel hale gelen kooperatif ve ortakların borçlarının yeniden yapılandırılarak beş yıl süre ile taksitlendirilmesine dair 19/08/2016 tarih ve 29806 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunun ll'nci maddesinin (11) numaralı fıkrası aşağıdaki açıklamalar doğrultusunda uygulanacak.
6736 sayılı Kanunun 11. Maddesi ve ortak hükümleri "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, tarımsal amaçlı kooperatiflere veya bu kooperatiflerin ortaklarına 30/6/2016 tarihinden önce kullandırılan ve bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla muaccel hale gelen krediler ile müteakiben yeniden yapılandırılan kredi alacaklarının bakiye asılları ile ödenmeyen alacağın vadesinin başlangıç tarihi itibarıyla bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Bakanlıkça bu Kanunun yayımlandığı tarihte kredilere uygulanan sözleşme faiz oranı olan yıllık %3 oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın; bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuruda bulunularak ilk taksit 2016 yılı Kasım ayından başlamak üzere ve her yıl ilk taksitin tekabül ettiği ayda toplam beş eşit taksitte ödenmesi şartıyla bu alacakların ödenen kısmına isabet eden fer'ilerin tahsilinden vazgeçilir. Bu fıkra hükümlere uygun ödeme yapıldığı takdirde Kanunun yayımı tarihinden sonraki sürelere herhangi bir faiz, zam ve katsayı uygulanmaz.
Bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce dava konusu edilmiş ve/veya icra takibi başlatılmış alacaklar için, borçlunun bu fıkra hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunması halinde davalar sonlandırılır ve icra takipleri durdurulur. Bu takdirde borçluların mahkeme ve icra masrafları ile vekâlet ücretini ilk taksit tutarı ile birlikte ödemeleri şarttır.
Yeniden yapılandırma işlemi borcun maddi ve şahsi teminatının sukutunu icap ettirmediği gibi borçlunun müşterek borçlu ve müteselsil kefillerine de kefaletten çekilme hakkını vermez.
Bu Kanun değişikliğine göre ödenecek taksitlerin ödeme süresinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde süre tatili izleyen ilk iş günü mesai saati sonunda biter.
Bu fıkra kapsamında ödenmesi gereken taksitlerden birinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının bu fıkra hükümlerine göre izleyen taksit ile birlikte ödenmesi şartıyla bu fıkra hükümlerinden yararlanılır.
Bu fıkraya göre ödenmesi gereken taksitlerden; gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile bildikte ödenmesi şartıyla bu fıkra hükümlerinden yararlanılır. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi, ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde bu fıkra hükümlerinden yararlanma hakleı kaybedilir. Son taksitin vadesinde ödenmesi zorunludur.
KAPSAM:
"Tarımsal Amaçlı Kooperatiflere Kullandırılacak Kredilere İlişkin Yönetmelik" ve "Mülga Tarımsal Kooperatiflerin Yatırım Faaliyetlerine Yapılacak Devlet Yardımı Yönetmeliği" hükümlerine göre Bakanlığımız kaynaklarından kullandırılan kredilerin 19/08/2016 tarihi itibariyle muaccel hale gelip Bakanlıkça muacceliyet oluru (tahsil oluru) alınmış olan veya muacceliyet oluru (tahsil oluru) alınması gereken kooperatif ve ortakları ile ilgili mevzuatı uyarınca yeniden yapılandırılan ancak taksitleri süresinde ödenmeyen Bakanlığımıza ait alacakların yeniden yapılandırılarak taksitlendirilmesini kapsamaktadır.
UYGULAMA:
1- Taksitlendirmeden yararlanmak için borçlular ve/veya borçla ilgililer; 31/10/2016 tarihi mesai saati bitimine kadar bağlı oldukları Tarım İl Müdürlüklerine müracaat ederek, taksitlendirme sözleşmesi düzenleyeceklerdir. Bu süre uzatılmayacaktır. Borcun hesaplanması, sözleşmelerin düzenlenmesi gibi Tarım İl Müdürlükleri ve ilgili banka şubesince yapılması gereken işlemlerden kaynaklanan gecikmeler, zamanında müracaat eden borçluların haklarını ortadan kaldırmaz. İl Müdürlüklerine müracaat kooperatifin ortağı tarafından veya ortaklar adına kooperatif tarafından yapılır.
2-Diğer hususlar:
Kooperatif ve ortaklar hakkında başlatılan kanuni takibatın durdurulması için ilgililerin yapılandırma için müracaat etmesi gerekmektedir. İcra takibinin durması ve düşmemesini teminen hak düşürücü süreler açısından ilgili T.C. Ziraat Bankası A.Ş. mahalli şubelerince borçlulardan icra taahhütnamesi alınacaktır. Muaccel olan borç sebebi ile menkul ya da gayrimenkullerin icra yolu ile satışının durdurulması, kooperatif ve/veya ortakların hesaplarına banka tarafından konulan blokelerin kaldırılması da sözleşmelerin ve taahhütnamenin düzenlenmesine bağlıdır.
Banka tarafından başlatılan icra takibine borçlular ve/veya borçla ilgililer tarafından itiraz edilmesi nedeniyle açılan itirazın iptali ve/veya alacak davaları, davalıların davayı kabul etmeleri suretiyle sonuçlandırılacaktır. Borçlular ve/veya borçla ilgililer tarafından açılan menfi tespit ve istirdat davaları ise davacıların davalarından feragat etmeleri suretiyle sonuçlandırılacaktır.
Banka kesintisi, BSMV, vekâlet ücreti ve icra masraflarının ilk taksit tutarı ile birlikte ilgili banka şubesine ödemnesi şarttır. Bu tutarlar taksitlendirme sözleşmelerinde yer almayacaktır.
Bu kanuna göre 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanununa göre daha önceden yapılandırılmış ve ödemelerini yapmayanlar ile 03/04/2013 tarih ve 6456 Sayılı Kanuna göre Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre; muaccel borçlarının yapılandırması için başvuran kooperatif tüzel kişilikleri / ortaklar borçlarının yeniden yapılandırması için başvurabilirler. Ancak başvurmayanlar için söz konusu iki kanunda belirtilen hükümlerini yerine getirmeleri durumunda sözleşmedeki ödemelerini yaparak yapılandırmalardan yararlanmaya devam edebilirler.
Bu fıkraya göre ödenmesi gereken taksitlerden; gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla bu fıkra hükümlerinden yararlanılır. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi, ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde bu fıkra hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir.
Borcu yapılandırılacak olan kooperatif veya ortakların belirtilen süre içinde müracaat etmemesi, müracaat etmiş olmasına rağmen düzenlenen sözleşmeleri imzalamamaları veya taksitlendirme sözleşmesi düzenlendiği halde taksitlerin bu genelge kapsamında ödenmemesi durumunda doğrudan Bankaca ilk kanuni takip uygulamasına geri dönülecektir.
Yorum Yazın