Tüccarın mısırı 64 kuruştan aldığını hatırlatan Semih Karademir, bu yıl mısırın çiftçiye maliyetinin 67 kuruş olduğuna dikkat çekti.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Çukurova’da hasadın 15 gündür yapılmasına karşın Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) mısır alım fiyatı açıklamaması ve alım yapmaması sonucu üreticiyi tüccarın inisiyatifine bıraktığını söyledi. Tüccarın mısırı 64 kuruştan aldığını hatırlatan Semih Karademir, bu yıl mısırın çiftçiye maliyetinin 67 kuruş olduğuna dikkat çekti.
Çukurova bölgesinde mısır hasadının başlaması nedeniyle açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, 2014 yılında ülkemizdeki mısır üretiminin yaklaşık 6 milyon tona ulaştığını ve bu miktarın ülkemiz ihtiyacını karşıladığını söyledi. Geriye dönük yıllar incelendiğinde son 13 yılda 11 milyon ton mısır ithalatı gerçekleştirildiğini anlatan Karademir, “Bunun karşılığında 3 milyar dolarlık kaynağın yurtdışına aktarıldığını görmekteyiz” dedi. Karademir açıklamasını şöyle sürdürdü: “Mısır bitkisinin anavatanı Güney Amerika olup 1520 yılında İspanyol denizciler tarafından Avrupa’ya getirilmiştir. Mısır yüzde 67 nişasta, yüzde 10 azotlu madde, yüzde 8 yağ içermektedir. Bu içeriklerinden dolayı ülkemizde nişasta, yağ sanayi ve yem sanayisinde kullanılmaktadır. 2014 yılında ülkemizdeki mısır üretimi yaklaşık 6 milyon tona ulaşmıştır. Bu miktar ülkemizin ihtiyacını karşılamaktadır. Geriye dönük yıllar incelendiğinde son 13 yılda 11 milyon ton mısır ithalatı gerçekleştirilmiş olup, bunun karşılığında 3 milyar dolarlık bir kaynağın yurtdışına aktarıldığını görmekteyiz. Üretilen mısırın tüketimi karşıladığı düşünüldüğünde Biogüvenlik Kurumu’nun GDO’lu mısır ithalatına izin vermesini anlamakta güçlük çekmekteyiz.” diye konuştu.
Ülkenin mısır ihtiyacının yüzde 20’sinin karşılandığı Çukurova’da mısır hasadı başlayalı 15 gün olmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) mısır alım fiyatı açıklamamasını anlayamadığını kaydeden Karademir, şöyle devam etti: “TMO’nun mısır almaması sonucu üretici yine tüccarın inisiyatifine bırakılmıştır. 2015 yılı mısır üretiminde kullanılan girdiler incelendiğinde girdi fiyatlarında önemli artışlar olmuştur. Kaldı ki bazı kurumlar ülkemiz mısır rekoltesinde artıştan bahsetmektedirler. Bu artış birim alanda yüksek verim değil, yeni ekim alanlarının artışından kaynaklanmaktadır. Çukurova’da 2015 yılı mısır ekim zamanının yağışlı bir periyoda denk gelmesi sonucu ekim zamanında bir gecikme olmuştur. Ayrıca Temmuz ayı sıcaklık ortalaması son yılların en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Bu iki gerekçeden dolayı bölgemiz mısır hasatları incelendiğinde geçmiş yıllara göre verimlerin düşük olduğu görülmüştür. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubemizin Tarla Bitkileri Komisyonu, 1 kg dane mısırın 67 kuruş maliyetinin olduğunu tespit etmiştir. Tüccarın insiyatifine bırakılan mısır ne yazık ki 64 krş’tan işlem görmektedir. Üreticilerin daha fazla zarar etmelerini engellemek ve bir sonraki üretim sezonuna daha rahat girmelerini sağlamak amacıyla çiftçinin kara gün dostu olan TMO’nun derhal 77 – 81 krş fiyat aralığından alım yapması gerekmektedir. Bu konuda Toprak Mahsulleri Ofisi’ni görev yapmaya davet ediyoruz.”
Yorum Yazın