Şekerbank

CHP'li Ün: AKP'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi Sistemden Dışlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP'li Ün: AKP'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi Sistemden Dışlıyor

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, çiftçilerin bu yıl çok zorlu bir dönem geçirdiğini vurgulayarak, “Çiftçilerimiz, Tarım Bağ-Kur primlerini ödeyemedikleri için her geçen gün sosyal güvenlik sisteminden çıkıyor” dedi. Ün, AKP iktidara geldiğinde tarım sektöründe 901 bin tarım Bağ-Kur'lusu ve 149 bin tarım işçisi bulunduğunu belirterek, “AKP’nin ithalata dayalı tarım politikalarının olumsuz sonuçları her geçen gün daha belirgin hale geliyor” ifadelerini kullandı.

Ün, Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, 2000’li yıllarda yaklaşık bir milyon çiftçinin tarımdan kazandığı parayla Bağ-Kur primlerini ödeyebildiğini hatırlattı. Ancak AKP’nin 2008 yılında prim ödeme gün süresini her yıl bir gün artırarak 2023 yılında 30 güne çıkardığını belirten Ün, “Bu durum, çiftçilerin prim yükünü iki katına çıkardı. Eskiden 15 gün prim ödeyen çiftçilerimiz, şimdi 30 gün prim ödemek zorunda kaldıklarından, kazanamadıkları için primlerini ödeyemiyorlar” dedi.

Gençlerin tarımda bir gelecek görmediği için üretime katılmadığını söyleyen Ediz Ün, “Bugün çiftçilerin yaş ortalaması 58 civarında. Mevcut çiftçilerimiz yaşlanıyor ve sistemden çıkıyor. SGK verilerine göre, 2019 Mayıs ayında 683 bin tarım Bağ-Kur’lusu varken, şu anda bu sayı 424 bine düştü. 259 bin çiftçi sistemden çıkmış durumda. Geçen yılın aynı dönemine göre ise 49 bin kişi sistemden çıkmış. Babasının veya annesinin para kazanamadığını gören gençler, üstüne üstlük ileride emekli maaşı da alamayacağını düşünerek tarımsal üretim yapmak istemiyor” diye konuştu.

Çiftçilerin para kazanamadıkları için tarlada, bağda, bahçede, ahırda ve ağılda işçi çalıştıramadığını belirten Ün, “Tarım sektöründe sigortalı olarak çalışan işçi sayısı 218 binden 17 binin altına düştü. AKP, tarım sektöründe 200 bin kişiyi işsiz bıraktı. Aileleriyle birlikte bu sayı bir milyonu buluyor. Fedakâr çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını alması gerekiyor ki sektörde çalışan olsun. Ancak maalesef, AKP ne çiftçiyi ne de tarlada çalışanları destekliyor” dedi.

Sigorta primlerinin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan CHP Milletvekili Ün, “SGK prim ödeme gün sayısı eskiye dönülerek 15 güne indirilmelidir. Çiftçilerimiz, aylık yaklaşık 7 bin liralık sigorta primini ödeyemiyor. Çiftçi para kazanabilse primini öderdi, demek ki kazanamıyor ki bu primi ödeyemiyor. Bugün 424 bin tarım Bağ-Kur’lusu ve 17 bin sigortalı tarım işçisinin sayısını artırmak istiyorsak çiftçimizi desteklemeliyiz. Gençlere ayrıca prim ödemelerinde teşvik edici uygulamalar getirmeliyiz. Genç ve kadın çiftçilerimizin sistemde yer almazsa, gıda güvenliğimiz tehlikeye girer. Gerçi AKP’nin istediği bu. Ancak CHP iktidarında çiftçimize, gençlerimize ve kadınlarımıza sahip çıkacağız. Yarın emekli olduklarında, kimseye muhtaç kalmadan rahat bir emeklilik yaşamalarını sağlayacağız” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Yıllık Yüzde 47,56 ArttıÖnceki Haber

Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Yıllık Yüzd...

Tarım Enflasyonu Aylıkta Düştü Yıllıkta ArtıştaSonraki Haber

Tarım Enflasyonu Aylıkta Düştü Yıllıkta...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar