Şekerbank

CHP, zeytinlik düzenlemesinin geri çekilmesini istiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP, zeytinlik düzenlemesinin geri çekilmesini istiyor
Üretim Reform Paketi'nde eleştiriler ‘zeytinlikleri’ yatırıma açan düzenlemeye odaklandı. Gelecek hafta komisyonda görüşülecek tasarıyı reforma değil, talana endeksli olarak tanımlayan CHP, zeytinlikleri imara açacak, meralara ve kıyılara dokunacak maddelerin paketten çıkarılmasını istedi.

Meclis'e sunulan Üretim Reform Paketi'nde yer alan zeytinliklerin oluşturulacak kurul kararıyla yatırıma açılmasını öngören düzenleme paketin en çok eleştirilen maddesi olurken, CHP tasarının reforma değil talana endeksli olduğu eleştirisini getirdi.

Gelecek hafta Meclis Sanayi Komisyonunda ele alınması beklenen Üretim Reform Paketinin en tartışmalı maddesini zeytinliklere ilişkin düzenleme oluşturuyor. Tasarıyla Zeytinlik Kanunu’nda yapılacak değişiklikle dekar başına en az 15 zeytin ağacının bulunmadığı alanlar zeytinlik olarak kabul edilmeyecek.Bu sahaların yatırıma açılması için Koruma Kurulu’nun uygun görüşü ve Tarım Bakanlığı’nın izni gerekecek. Kurulda; Çevre, Tarım, Maliye, Orman bakanlıkları temsilcileri ile ilgili sivil toplum kuruluşları olacak.

Reforma değil, talana endeksli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, tasarının reforma değil, talana endeksli olduğunu belirterek, zeytinlikler, meralar ve kıyıların sanayi tesisleri için tahsisinin önünün açıldığını kaydetti. Budak, “Şehir içinde kalmış sanayi sitelerinin taşınması doğru bir adımdır ancak bunun nasıl olacağı belli değil. Bu gibi adımların arkasına saklanarak, zeytinlikler, meralar, kıyılar da betona açılıyor. Sanki başka yer kalmamış gibi zeytinlikler, meralar sanayiye açılıyor, sağlık tesisi ve sanayi tesisleri için denizin doldurulmasına izin verilmek isteniyor. 2023 hedefl erinin yakalanmasının önündeki engel meralar mıdır? Zeytinlikler, meralar, kıyılar sanayiye açılınca Türkiye 2023’te 2 trilyon dolar milli gelir hedefine mi ulaşacak? Bu maddeler mutlaka gözden geçirilmeli” dedi.

“Düzenleme geri çekilmeli”

CHP Denizli Milletvekili Sanayi Komisyonu Üyesi Kazım Arslan, “Uzun süredir bizim de destek olduğumuz, üzerinde çalıştığımız bir paketti bu. Sanayi ve ticarette maliyetleri düşürmek, teşvikleri arttırmak için hazırlandığımız pakete ne diye zeytinliklerin imara açılmasını, meraları ve kıyıların tesislerle doldurulmasını koyarlar, bunu anlamakta zorlanıyorum. Üretim reformu diye gelen tasarı, zeytinlik, kıyı ve meralarda yapılaşmaya yol verecek maddeleriyle üretim deformasyonuna dönüşmesin” dedi.

Arslan, tarım dışı olan, kullanılmayan pek çok boş arazi dururken zeytinliklerin bu işin içine dahil edilmesine itiraz etiklerini belirterek, “Aklını inşaatla bozanlar, sanayi tesisi ile tarım ürününü, toprağın bereketiyle inşaatın rantını birbirine karıştırıyorlar. Bu nedenle Üretim Reform Paketinden zeytinlikleri imara açacak, meralara ve kıyılara dokunacak maddeler acilen çıkarılmalıdır” dedi. 
Bürokrasi ve siyaset talan etmek istiyor

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, daha önce 6 kez reddedilen düzenlemenin yeniden Meclis’e sevk edilmesini eleştirerek, “Milli irade Zeytincilik Kanunu’nun değiştirilmesini istemiyor. Birkaç bürokratın ısrarla bu tasarıyı tekrardan TBMM’ye getirmesi manidardır” dedi. Milli iradeye değil çıkar gruplarına ve ranta hizmet edildiğini kaydeden Havutça, şunları söyledi:“Kıyıları, mera ve zeytinlikleri imara açarak, rant uğruna, betonlaşmaya, inşaata, maden ocaklarına ve sanayiye bu ülkenin zenginliklerinin neden peşkeş çekildiğinin duyarlı tüm yurttaşlar tarafından sorgulaması gerek.

Bu yasal düzenlemeyle ülkemizde yaklaşık 10 milyon kişinin doğrudan ve dolaylı geçim kaynağı olan zeytin ağaçları kimlere feda edilmektedir? Bunların sanayiyle, üretimle ne ilgisi var? Ülkemizde tarıma elverişli olmayan o kadar çok boş arazi dururken, zeytinliklerin bu işin içine dahil edilmesi akla, mantığa, vicdana terstir.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bitkisel üretim bir önceki yıla göre artacakÖnceki Haber

Bitkisel üretim bir önceki yıla göre art...

‘Çiklet fiyatına domates satılıyor’Sonraki Haber

‘Çiklet fiyatına domates satılıyor’

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar