CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Orhan Sarıbal, "Tarımın temel sorunu ekonomik değil. Yaşadığımız sorunların bütünü siyasal sorundur, politik sorundur" dedi.
CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Orhan Sarıbal, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran ve partililerden oluşan heyet, Manisa'da üzüm bağlarında çiftçilerle buluşarak incelemelerde bulundu. Üreticilerin de taleplerini dinleyen heyet, işçilerle birlikte üzüm serip, bandırma kazanında ilaçlı suyla üzüm yıkadı. CHP'li heyete taleplerini anlatan üzüm üreticisi Bayram Karabaş, TARİŞ'in piyasalarda önemli bir aktör haline gelmesini ve taban fiyatlarının bir an önce açıklanması gerektiğini söyledi. Karabaş, "İhraç ettiğimiz ürünü ithal eder durumdayız. İran'dan ithal ettiğimiz bu üzüm bizim marka değerimizi bitirmiş durumdadır. Gümrüklerimizde bu işlerin bu kadar kolay yapılabildiğine hayret ediyoruz. Lisanslı depoculuk yapamazsak eğer, devlet bunun önünü açıp lisanslı depoculuk yapamazsak 750 milyon dolar ederi olan yaş ve kuru üzüm yarın 400 milyon dolarlara düşecek. Bugün katma değeri çok kötü duruma düşen bir ürün durumuna düştük. Herkes tesislerini kurdu, damlamalarını yaptı. Bakanlık buna 120 lira destek veriyor. Eğer bu iş bu kadar kötü gidecekse bu primi de kaldırsın bize başka prim versin. Biz lisanslı depoculuğu yapamazsak, bu malın kendi iç piyasamızdaki değerini koruyamazsak kendi ayağımıza ipi dolayarak bu işi bitiriyoruz. Hiçbir üretici evine mal koymuyor. Ben ürünümü aldım. Hepsini kendi evimin altına koyacağım. Bize dediler ki "Kalıntısız üzüm üretin'. Ürettik, tahlillerimizi yaptırdık. Organiğe başladık artık. Bizim bu kadar mücadeleci bir çiftçimiz varken özellikle TARİŞ'in iyi bir müdahaleyle biraz daha önemli bir aktör haline gelmesini bekliyoruz" diye konuştu.
Üzüm üreticisi Recep Göçer ise geçen seneki fiyatlarla bu yılki fiyatların sürekli değişkenlik gösterdiğini ve fiyatların sabitlenmesi gerektiğini vurguladı.
"Bir an önce Rusya pazarının açılması lazım"
Heyetle birlikte incelemelere katılan Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran ise, üzümde fiyatların düşük seyretmesinin temel nedeni olarak ihracatı işaret etti. Demran, "1,5 liralardan açılan üzüm bugün 80 kuruşlarda. Bunun yansımaları kuru üzüme de geliyor. Bunun ana nedeni bu sene Rusya'yla yaşadığımız kriz var. Sonra Rus heyetin verdiği raporlar var. Üzümü biz üretiyoruz ama tüketmiyoruz. Türkiye tüketimi üretimin yaklaşık yüzde 10'u, 15'i civarında. Geri kalan yüzde 85, yüzde 90 yurt dışına ihraç ediliyor. Kuru üzümün ana alıcısı Avrupa Birliği, sofralık üzümün ana alıcısı ise Rusya. Rusya'yla yaşanan kriz maalesef şu an giderilmiş değil. Ortada bir bahar havası esiyor ama bu bahar havası henüz tarım ürünlerine maalesef yansımış değil. Şu an ana sıkıntı bu. Bir an önce Rusya pazarının açılması lazım" diye konuştu.
"Sorunların bütünü siyasal sorundur, politik sorundur"
CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Orhan Sarıbal, hükümetin tarımda yanlış bir politika izlediğini savunarak, "Tarımın temel sorunu ekonomik değil. Her türlü parasal sorunu siyasal iktidar çözebiliyor. Görüyoruz ki tarımda bir teknoloji sorunu yok. Üreticimiz üzümünü yetiştiriyor. Kalıntısız yetiştirebiliyor. Her türlü emeği veriyor. Ama ne yazık ki pazar yok. Para kazanamıyor. Siyasal iktidar tarımın sorunlarını çözmek için hiçbir çaba sarf etmiyor. Yaklaşık 14 yıllık iktidara baktığımızda bütün yaptığı düzenlemeler şirket tarımından, konvansiyonel tarımdan ve çok uluslu şirketlerden yana. İlacı çok uluslu şirketler getiriyor. Tohumu çok uluslu şirketler getiriyor. Arazileri çok uluslu şirketler alıyor. Bizim köylümüz ne oluyor? 2002 yılında 3 milyar borcu olan bu köylünün şu anda 60 milyardan daha fazla resmi olarak bankalara borcu var. Gübreye, ilaca, özel sektöre 100 milyarın üzerinde. Bu çiftçi ne yazık ki borç sarmalı içerisinde malını mülkünü satarak borçlarını ödüyor. Bazen de satamıyor. Arazi ölçeği nedeniyle diyor ki; ya hepsini satacaksın ya hiçbirini satmayacaksın. Böyle bir durumda bu çiftçi hala ısrarla üretiyor. Biz ne yapıyoruz siyasal iktidar olarak çiftçiyi tüccarların, aracıların kucağına bırakmış durumdayız. Yaşadığımız sorunların bütünü siyasal sorundur, politik sorundur. Siyasal iktidarın tarıma nasıl baktığı ile ilgilidir. Eğer ülke çiftçisini kalkındırmak istiyorsa, bu ülke çiftçisini ve toprağını önemsiyorsa gözünü açacak, kulağını tıkamayacak, ağzının fermuarını açacak ve çiftçiye destek verecek" dedi.
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da, gerekirse CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Manisa'ya gelerek çiftçilerle bir buluşma gerçekleşebileceğini söyledi.
Heyet, çiftçilerle sohbet edip hatıra fotoğrafı çektirdi.
Yorum Yazın