TOFİDAS

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal: "Mısır Üreticisi İthalatla Terbiye Ediliyor!"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal: "Mısır Üreticisi İthalatla Terbiye Ediliyor!"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, mısır üreticilerinin karşı karşıya kaldığı sorunlara dikkat çekerek, hükümetin politikalarını eleştiren bir basın açıklaması yaptı. Sarıbal, mısırın sadece yem sanayisinde değil, gıda sektörü, hayvancılık, endüstriyel ürünler ve biyoyakıt üretimi gibi birçok alanda kullanıldığını belirterek, bu kritik ürünün üretimindeki sürdürülebilirlik sorunlarına vurgu yaptı.

Mısırın %80’i Yem Amaçlı Kullanılıyor

Türkiye’de piyasaya sunulan mısırın yaklaşık %80’inin yem amaçlı kullanıldığını belirten Sarıbal, mısırın tedarikinin beyaz et ve yumurta başta olmak üzere hayvansal gıda üretiminde büyük bir rol oynadığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine dayanarak, 2024 yılında mısır üretiminde %5.6 oranında bir düşüş beklendiğini, bu düşüşle birlikte üretimin 8,5 milyon ton seviyesine gerileyeceğini ifade etti.

Mısırda Kendine Yeterlilik %85.8

Son beş yılda mısır üretiminin yaklaşık %50 oranında arttığını belirten Sarıbal, 2022/23 döneminde mısırda kendine yeterlilik oranının %85.8’e ulaştığını söyledi. Türkiye'deki mısır üretiminde Konya'nın %23’lük payla birinci sırada olduğunu, ardından Şanlıurfa, Adana, Mardin ve Karaman gibi illerin geldiğini açıkladı.

37 Milyon Ton Mısır İthalatı ve Büyük Harcamalar

Türkiye’nin, üretimin tüketimi karşılayamaması nedeniyle son 26 yılda 37 milyon ton mısır ithal ettiğini ve bunun için 8,8 milyar dolar harcadığını belirten Sarıbal, ithalatın büyük bölümünün Rusya ve Ukrayna'dan yapıldığını dile getirdi. 2023 yılında ithal edilen mısırın %83’ünün Rusya’dan, %12’sinin ise Ukrayna’dan geldiğini ekledi.

İthalat Politikasına Sert Eleştiri

Sarıbal, 30 Nisan 2023’e kadar mısır ithalatında gümrük vergisinin sıfırlandığını, bu tarihten sonra ise %130’a yükseldiğini ifade ederek, bu durumun ihtiyacın üzerinde ithalat yapılmasına yol açtığını belirtti. 2023 yılında TMO’nun açıkladığı ton başına 6.000 TL mısır alım fiyatının hem üretim maliyetinin hem de TÜFE’nin gerisinde kaldığını ve çiftçinin büyük zarara uğradığını vurguladı. Ayrıca, çiftçilerin 2024 yılı için beklediği fiyatın ton başına 8.500 TL olduğunu belirtti.

"Çiftçi Bilerek Zarara Uğratılıyor"

Sarıbal, mısır üreticilerinin ithalatla zarar ettirildiğini savunarak, iktidarın aldığı kararla gümrük vergisini %5'e düşürmesinin çiftçinin elindeki mısırın fiyatını ton başına 1.000-1.500 TL düşürdüğünü söyledi. Bu kararın çiftçiye doğrudan darbe vurduğunu belirten Sarıbal, TMO’nun acilen mısır alım fiyatını en az 8.500 TL olarak açıklaması gerektiğini ifade etti.

Sürdürülebilir Mısır Üretimi İçin Öneriler

Sarıbal, mısır üretiminin sürdürülebilirliği için şu önerilerde bulundu:

  • TMO, üretim maliyetini dikkate alarak acilen mısır alım fiyatını açıklamalı.
  • Buğday ve arpa alımlarında olduğu gibi, mısırda da ilave üretim primi uygulanmalı.
  • Kilogram başına 10 kuruş olan fark ödeme desteği en az 50 kuruşa çıkarılmalı.
  • Mazot ve gübre destekleri, yapılan zamlar göz önüne alınarak yeniden düzenlenmeli.
  • Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında mısır ithalatı durdurulmalı, talepler yurt içinden karşılanmalı.
  • Mısır ithalatında gümrük vergisi düşürülmemeli ve yerli üretim korunmalı.

Orhan Sarıbal’ın açıklamaları, hükümetin tarım politikalarına yönelik eleştirilerini bir kez daha gözler önüne serdi. Mısır üreticilerinin sorunlarına dikkat çekerek, çiftçilerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini savundu.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ceviz Üreticileri Derneği, 2024 Hasat Şenliği MAYCEV’de yapıldıÖnceki Haber

Ceviz Üreticileri Derneği, 2024 Hasat Şe...

Ünver: “İktidar, Mısır Fiyatına Müdahale Etti, Çiftçimiz Yine Mağdur Oldu!”Sonraki Haber

Ünver: “İktidar, Mısır Fiyatına Müdahale...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar