Gün geçtikçe Türkiye'de gelişimi hızlanan olta balıkçılığında rekor Diyarbakır'ın Çermik ilçesinden geldi.
1 metre 63 santim olan balık, Türkiye rekoru oldu. Aynı zamanda önümüzdeki süreçte Şarbut Turnuvası’nın üçüncüsünün Çermik’te yapılması planlanıyor.
Diyarbakır Amatör Balıkçılar Derneği Başkanı Ramazan Ertaş’ın davetlisi üzerine Çermik’e gelen Türkiye Amatör Balıkçılar Derneği Başkanı Ali Kömbe ile Siirt, Gaziantep ve Diyarbakır olta balıkçıları Çermik ilçesinde buluştu.
Olta Balıkçılığında rekor Çermik’ten
Fırat Nehri’nde avlanma yapan ekipten Türkiye rekoru geldi. Spin (Olta Balıkçılığı)’nda yakalanan en büyük balık olarak rekor kıran balık, boyu 1 metre 63 santim olarak tescillenirken, 22 kilo 380 gr olarak da kilosu belirlendi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Diyarbakır Amatör Balıkçılar Derneği Başkanı Ramazan Ertaş, olta balıçılığının çevreye zarar vermeyen bir avlanma türü olduğunu belirterek özetle şöyle konuştu;
“Yıllar ilerledikçe ülkemizde de spin olta balıkçılığı lügati gelişmektedir, bu günlerde spinning makinesi, spinning kamışı gibi kelimeleri daha çok duymaktayız ve bu modern olta balıkçılığının gelişmesi, ülkesini seven herkes için çok önemlidir. Çünkü (spinn) olta balıkçılığı, bir spordur. Spinnci saatlerce aynı yerde balık avlamaz, sürekli avını arar ve bunun için bazen uzun mesafeler kat etmesi gerekir. Spinn olta balıkçılığı bir sanattır, çünkü sahte bir yem ile avını kandırıp yakalamak marifet ve beceri ister. (Spinn) olta balıkçılığı bir tarzdır, spinningi icra eden bir oltacı fark edilir. Spinning olta balıkçılığı çevreye en az zararı olan olta balıkçılığı türüdür, çünkü bir sahte yemle yıllarca balık avcılığı yapılabilir ve canlı yeme ihtiyacı bulunmamaktadır. Bu durumda doğayı ve ekosistemi korumak anlamında çok faydalıdır.
Çer (Fırat Turnası)
Avrupa’da, Amerika’da ve Japonya’da, spinning olta balıkçılığı en popüler olta balıkçılığı tarzıdır, canlı yem ile balık yakalamak yasaklanmış, sahte yem ile balık yakalamak teşvik edilerek eğitimi amatör olta balıkçıları dernekleri ve federasyonları tarafından verilmektedir ve bir spor olarak kabul görmektedir ve dernekler arasında müsabakalar yapılmaktadır.
Ülkemizde de bu konuda gün geçtikçe gelişim göstermektedir. Amatör Balıkçılar tarafından her geçen gün olta balıkçılığının geliştirilmesi ve bu avlanma tekniği ile yapılan avlanmada Türkiye rekorunun ilçemizden çıkması bizi ayrıca mutlu etti. Yine konuklarımız bunun yanı sıra Çer (Fırat Turnası) adı verilen ve bölgemizin en asil türü olan bu balığı da yakalama şansını elde ettiler.
Turnuva düzenlenirse Çermik bir ilki daha yaşayacak
Olta balıkçılığı kapsamında Atatürk ve Keban Barajı’nda yapılan Şarbut Balığı turnuvalarının üçüncüsünün Çermik ilçemizde düzenlenmesi için Amatör Balıkçılar Derneği Başkanı Ali Kömbe yönetiminde Amatör Balıkçılar Derneği tarafından çalışmalara başladı. Gerekli müracaatların yapılmasının ardından uygun görülmesi halinde Çermik’imiz bir ilki daha yaşamış olacak.”
Yorum Yazın