Balıkesir'in Manyas ve Gönen ilçelerinde çeltik üreticileri, yüksek rekolte sevinci yaşıyor.
Türkiye'de pirinç üretiminin önemli merkezlerinden Balıkesir'in Manyas ve Gönen ilçelerinde hasadına başlanan çeltikte yüksek rekolte, üreticilerin yüzünü güldürdü.
Gönen'de 82 bin, Manyas'ta da 65 bin dekar arazide çeltik ekimi yapan üreticilerin, "baldo" pirincinde geçen sene dekar başına elde ettiği 450 kilogramlık ortalama verim, bu yıl 600-650 kilograma çıktı.
Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yaklaşık 65 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldığını belirterek, verimin geçen yıla göre yüksek olduğunu söyledi.
Danç, bu sene çeltik ekiminin de hasadının da erken yapıldığını, bu nedenle verimin iyi olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Sıkıntımız, harmanda geçen yıl ki fiyatları yakalayamıyoruz. Geçen yıl harmanda 2,2 lira olan baldonun fiyatı şu anda 2 lira ancak bayram nedeniyle henüz net oturmuş bir piyasa yok. Ancak, bu sene çeltikte verim yüksek. Geçen yıl baldoda dekar başına ortalama verim 450 kilogram iken, bu yıl 600-650 kilogram civarında. Osmancık ve diğer çeşitlerde de bu böyle, geçen yıla göre dekarda 150-200 kilogram artış var. Harman, bayramla birlikte devam edecektir. Yabancı otla mücadele de başarılı olan üreticilerimiz yüksek verim aldılar. Bu yıl yerli çeşitlerden biraz kaçtık, fiyat açısından baldo ile eşdeğer Cameron ve Osmancık çeşidine uygun Ronaldo çeşitlerini denedik. Bu türler henüz biçilemediğinden verim konusunda bilgi sahibi değiliz."
Manyas Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ramazan Alan da çiftçilerin müdürlüğün teknik personeliyle koordineli çalışması, zirai mücadelenin zamanında yapılması ve iklim şartlarının uygun olması nedeniyle verimin yüksek olduğunu belirtti.
- "Eylül-mart döneminde ithalat yapılmasın" talebi
Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt da bölgede 82 bin dekar alanda çeltik ekildiğini belirterek, bu sene çeşidin zengin olduğunu söyledi.
"Baldo, Ronaldo, Efe, Osmancık, Tuna, Cameron" gibi çeşitlerin üretiminin yapıldığını anlatan Özkurt, "Dekar başına ortalama 600 kilogram aldığımızda, toplamda ortalama 4 bin 800-5 bin ton çeltik alınacaktır. Bu pirinç değildir, çeltiktir. Ekimden son haline kadarki işlemlerden sonraki haline baktığımızda 2 bin 500 veya 3 bin ton pirinçtir." diye konuştu.
Özkurt, Türkiye'de 900 bin ton çeltik üretildiğini, bundan 450-500 bin ton civarında pirinç elde edildiğini belirterek, şöyle devam etti:
"İhtiyacımız olan 600 bin ton, açığımız 150 bin ton civarında ama maalesef hala daha yurt dışından ithal pirinç geliyor. Rusya, Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelerden pirinç gelmekte bu da yerli üreticimizi sıkıntıya sokuyor. Bu gelen ürünler ithal ürünlerdir, menşei ithal ürün mü alacak tüketici? Şu an ithal gelen ürün aşırı fazla, özellikle bizim hasat dönemimizde ithalatın kısılması lazım. Bizim bölgemiz erkenci bölge, 1 Eylül'de başlar eylül sonuna doğru hasat sona erer. Bizim bölgemizden 15 gün sonra Trakya bölgesi hasada başlar. Ülkemizde çeltik üretimi yapan vilayet 26'dır. Tabii ki ekim alanı genişletme şansı olmadığından mecburen ithalat yapmak zorundayız ancak ithalatın mevsimsel olarak eylül ayından mart ayına kadar yapılmamasını ve ülke ihtiyaçlarına göre ithalat yapılmasını çiftçi temsilcisi olarak istiyoruz."
Yorum Yazın