İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanan ve Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen “Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi” çalışmaları hakkında Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Muhammet Angın açıklama yaptı;
"Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesinin 3 yıllık toplam bütçesi 6 milyon 500 bin lira olup, bu yıl kullanılacak 2 milyon liralık dilimi Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Çeşitli konuları içeren projenin ayaklarından biriside ilimize özgü bazı gıda ve tarımsal ürünlerin tescili amacıyla ‘Coğrafi İşaret” alınarak, artı değer kazandırılmasıdır. Bu kapsamda Çavuşlu Ekmeği ve Görele Dondurması için coğrafi işaret alınmasına yönelik çalışma başlatılmıştır.
Geçmişi yüzyıllar öncesine yaylacılık geleneğine dayanan Giresun Çavuşlu Ekmeği, yaylacılık yapan bölge insanının uzun süren göç yolunda ki ihtiyacını karşılamak için yaptığı uzun süre bayatlamayan, katıksızda yenebilmesi özelliği ve lezzetiyle vazgeçilmez bir yiyecek olmuştur. Çavuşlu ekmeğinin özelliği taş fırınlarda ve kızılağaç odunu ateşiyle pişirilmesidir. Dış kabuğu sert ve incedir, elastiki bir yapıda değil ağızda dağılan gevrek bir yapıdadır, ekmeğin iç kısmı süngerimsi, pişkin ve arzu edilen büyüklüklerde gözeneklere sahiptir. Oda şartlarında hiçbir kimyasal koruyucuya gerek duymadan 7-10 gün kadar saklanabilmektedir.
Giresun Görele Dondurması ise yaklaşık 200 yıl önce yöredeki köylerde, bayram ve düğünlerde ikram edilmek üzere başlayan bir gelenek daha sonraları da fazla talep edilmesi üzerine şehirde ticari amaçla satışa sunulmuştur. Görele Dondurması kıvam bakımından diğer dondurmalara göre oldukça yumuşak krema kıvamındadır. Genel olarak dondurmaların iç sıcaklığı eksi 18 ile eksi 24 derece arasında olurken, Görele Dondurmasının iç sıcaklığı eksi 8 derecedir ve bu özelliğinden dolayı en fazla 24 saat bekletilebilir. Günü birlik üretimi yapılır ve taze tüketilir. Bu dondurmanın iç sıcaklığının böyle olmasının sağladığı bir avantaj da, bahar aylarında da bolca tüketilebilmesidir. Hiçbir kimyasal madde içermez, emülgatör ve stabilizatör yerine doğal meyan kökü kullanılır. Kendine has lezzetiyle Görele Dondurmamıza coğrafi işaret alınması, markalaşma yolundaki tanıtımına da önemli kakı sağlayacaktır." dedi.
Yorum Yazın