Daha çok Karadeniz kırsalında yetişen ve insan vücudunu dinç tutmasıyla tanınan yaban mersini, büyükşehir belediyesinin öncülüğünde artık Bursa’da da üretilecek.
Daha çok Karadeniz kırsalında yetişen ve insan vücudunu dinç tutmasıyla tanınan yaban mersini, Busa Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde artık Bursa’da da üretilecek. Bitkinin deneme üretimlerini İznik’te yapan ve olumlu sonuçlar elde eden Büyükşehir Belediyesi, yaygın üretim için 60 çiftçiye toplam 20 bin fide hibe etti. Yaban mersininin dünyadaki en stratejik bitkilerden biri olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın incir, kestane, şeftali ve deveci armudunun ardından artık bu ürünle de ulusal ve uluslararası pazarlarda boy göstermeye başlayacağını söyledi.
Geliştirdiği projelerle çiftçinin daha çok üreterek fazla kazanmasını sağlayan Büyükşehir Belediyesi, bir ürünle daha Bursalı üreticilere yeni kapı açıyor. Bilinen en stratejik bitkiler içerisinde yer alan ve insan vücudunu dinç tutmasıyla tanınan yaban mersini, bundan sonra Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Bursalı üreticiler tarafından da yetiştirilmeye başlanacak. Bitkinin deneme üretimlerini İznik’te gerçekleştiren ve başarılı sonuçlar elde eden belediye yetkilileri, ürünün 4 ilçede etkin üretimi için düğmeye bastı. Satın alınan 20 bin yaban mersini fidesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de katıldığı törenle çiftçilere teslim edildi.
Arabayatağı’ndaki Büyükşehir yerleşkesinde düzenlenen fidan dağıtım töreninde konuşan Başkan Altepe, katma değeri yüksek olan yaban mersiniyle Bursalı üreticilerin daha çok kazanacağını söyledi. Bitkinin antioksidan ve antikanserojen maddeler içerdiğini ve vücuda dinçlik kazandırdığını belirten Başkan Altepe, “Bu bitki daha çok Karadeniz Bölgesi’nde yetişiyordu. Oradan istedik ve deneme üretimlerinin ardından seri üretim için düğmeye bastık” dedi.
Konuşmasında yaban mersininin kilogram fiyatı 15-20 TL’den alıcı bulan katma değeri yüksek bir ürün olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, “Bizim de hedefimiz çiftçimize para kazandıracak ürünlerdi. Bunun için Bursa çapında araştırmalar yaptık. Arkadaşlarımız yaban mersini üretimi için 240 kişiyle irtibat kurdu. Bunlardan 143’ü uygun görüldü ve düğmeye basıldı. Tarım AŞ şirketimiz aracılığıyla başta Osmangazi ilçemiz olmak üzere, dağ ilçeleri Orhaneli, Harmancık, Büyükorhan ve Keles’te yaygın üretim için faaliyetler başlatıldı. Bu konuda eğitimler verildi. Bugün de 60 çiftçimize fideleri teslim ediyoruz. Toplam 20 bin fidan vermiş oluyoruz. Dikimi, hasadı ve depolanmasından pazarlamaya kadar inşallah çiftçimize her türlü desteği vereceğiz” diye konuştu.
Başkan Altepe, yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediyesi olarak yaban mersini üreticilerine alım garantisi verdiklerini de açıkladı. Ürünün pazar sıkıntısının bulunmadığını belirten Başkan Altepe, “Ürün zaten satılıyor. Bizler bu konuda çiftçimizin arkasındayız. Her türlü desteği vereceğiz. İnşallah bu ürünün her geçen gün müşterisi de artacak. Nasıl biz geçen sene tanımıyorsak ve bu yıl tanıdıysak, Bursa, Türkiye ve Avrupa da yaban mersinini öğrenecek. Daha çok üretip daha çok kazanacağız” şeklinde konuştu.
Başkan Altepe, konuşmasının ardından yaban mersini üretimi için seçilen 143 çiftçiden 60’ına 20 bin adet fidanı teslim etti.
Yorum Yazın