Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından pamuk üreticilerine yönelik bir eğitim toplantısı düzenlendi. Eğitim toplantısına Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü teknik elemanları, Ceyhan İlçe Müdürü ve teknik elemanları, Ceyhan Ziraat Odası Başkanı ve teknik elemanları, üreticiler ve bayiler katıldı.
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından organize edilen toplantıda; Pamukta hastalık, zararlıları, yabancı otları mücadelesi konulu eğitim verildi.
Toplantıda katılımcılara, yaprak biti popülasyonunun yüksek olduğu, iklimin yaprak biti zararlısı için uygun olduğu ve yaprak bitinin üreme gücünün çok yüksek olması nedeniyle yüksek popülasyonlarda da hızla çoğalarak (7 günde 1 nesil verdiği) zarar meydana getirdiği, kullanılan Bitki Koruma Ürünlerin, zararlı yoğunluğunun ve tekrar üreme gücünün çok yüksek olmasından dolayı istenilen etkiyi yapamadığını ve sürekli kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinde yıllar itibari ile zararlının dayanıklılık oluşturabileceği belirtildi.
Aynı şekilde diğer zararlılarda da yoğunluk olabileceği düşünülerek özellikle beyazsinek, yeşilkurt gibi ana zarlıların mücadelesinin geciktirilmeden yapılması gerektiği üzerinde duruldu. Pamuk zararlının mücadelesi ile ilgili kültürel yöntemlerin uygulanması gerektiği ve kimyasal mücadele anlatıldı.
Ayrıca yapılan kimyasal mücadelede sürekli kullanılan Zirai Mücadele ilaçlarının dışındaki ruhsatlı diğer zirai mücadele ilaçlarını dönüşümlü olarak kullanmaları, ayrıca, tarlalardaki yabancı ot temizliği, aşırı gübreleme ve sulamalardan kaçınılması yaprak biti zararlısına karşı etkili olacağı konusunda bilgi verildi.
Toplantı katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla devam etti.
Yorum Yazın