Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye genelinde vadesi geçmiş, idari takibe alınmış, borçları ödeyemediği için icra uygulanan çiftçi sayısı 6 bin 609 olduğunu açıkladı.
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, tarım kredi kooperatiflerine borçlarını ödeyemeyen çiftçi sayısının 6 bin 609 olduğunu açıkladı.
Çiftçilerin uygulanan yanlış politikalar yüzünden yaşayamaz duruma geldiğini ifade eden Gürer, ‘Bu rakamlar tarımın bitirildiğinin kanıtıdır’ dedi.
GÜRER’İN SORULARI…
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına; borçlu çiftçiler ve ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayılarıyla ilgili iki ayrı soru önergesi yöneltti. Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “Tarım Kredi Kooperatifi tarafından kredi alarak ödeyemediği için takipte olan çiftçi sayısı kaçtır? Takipteki çiftçilere uygulanan faiz nedir? Vadesi geçmiş, idari takibe alınmış, borçları ödeyemediği için icra uygulanan çiftçi sayısı kaçtır?” şeklindeki sorulara yanıt istedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye genelinde vadesi geçmiş, idari takibe alınmış, borçları ödeyemediği için icra uygulanan çiftçi sayısı 6 bin 609 olduğunu açıkladı.
Tarım Kredi Kooperatiflerince, icra takibinde olan ortaklar da dâhil olmak üzere, Kooperatiflere vadesi geçen borçlarını ödeme istek ve gayreti içerisinde olan ortaklarına, borçlarını ödeyebilmelerini teminen ödemede kolaylığı sağlandığını belirten Bakan Fakıbaba, “Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan kredilerin geri dönüş oranları da önemli seviyede artmıştır. Türkiye genelinde kredi geri dönüş oranı 2002 yılında % 71 iken, 2016 yılında % 97,3'eyükselmiştir” dedi.
ÇKS’YE KAYITLI ÇİFTÇİ SAYISI KAÇ?
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir diğer önergesinde ise Bakan Fakıbaba’ya şu soruları yöneltti: “2016 ve 2017 üretim yıllarında, Çiftçi Kayıt Sistemine ülke genelinde başvuran çiftçi sayısı kaçtır? Niğde ilinde 2016 ve 2017 yılında Çiftçi Kayıt Sistemine Başvuran çiftçi sayısı kaçtır? 2016 yılında çiftçi kayıt sistemine başvuranlardan tarımsal kredi desteği alan çiftçi sayısı kaçtır? 2016 ve 2017 yılında ÇKS başvuranlarından tarımsal kredi desteği alan çiftçi sayısı kaçtır? Ülke genelinde ÇKS'ye başvurmayarak çiftçilik yapan çiftçi sayısı kaçtır? Niğde ilinde ÇKS'ye başvurmayan çiftçi sayısı kaçtır?”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, Üreticilerin, tarımsal destekler ve benzeri uygulamalardan faydalanabilmek için kendi istekleriyle Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt yaptırdığını ve bu kaydını her yıl güncellemesi gerektiğini belirtti.
NİĞDE’DE 15 BİN 168 ÇİFTÇİ ÇKS’YE KAYITLI
Türkiye genelinde 2016 yılında ÇKS'ye kayıt yaptıran çiftçi sayısının 2.267.176 kişi olduğunu ifade eden Bakan Fakıbaba, Niğde İlinde ise bu rakamın 15.168 kişi olduğunu bildirdi.
Tarımsal kredilerin kullandırılmasına ilişkin işlemler ve istatistiki bilgilerin, kredi kullandıran banka veya ilgili kurumların kendi mevzuat ve düzenlemeleri çerçevesinde yürütülmekte olduğunu ve bakanlıklarının müdahalesinin bulunmadığını kaydeden Bakan Fakıbaba; “Ancak başta sübvansiyonlu krediler olmak üzere uygun kredi kullandırılmayan üreticilerin sorunlarının çözümüne yönelik yapılan çalışmalara, Bakanlığımızca gerekli katkı ve destek sağlanmaktadır” açıklamasında bulundu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, girdi maliyetlerinin artması, ürünün değerinde satılmaması, hükümetin ihracata yönelik bir tarım politikası izlemesi gibi nedenlerden dolayı, çiftçilerin üretim yapamadığı gibi sürekli borçlandığını söyledi.
ÇİFTÇİ İCRALIK
Türkiye genelinde tarım kredi kooperatiflerinden kredi çeken 6 bin 609 çiftçinin borçlarını ödeyemediği için icralık olmasının da bu düşünceyi doğruladığını kaydeden Ömer Fethi Gürer, çiftçi bankalara, farklı girdileri alımı yaptığı yerlere de borçlu ve icralıktır. Hükümet, tarım sektöründe girdi maliyetlerinin artmasını engellemeden çiftçi mutlu olamaz. İthalata yönelik bir tarım politikası değil, çiftçiyi desteklemeye yönelik bir uygulamanın içine girmelidir. Çiftçi ektiğinin biçtiğinin karşılığını alamadığı için tarlasını, traktörünü satıyor, borçlarını yine ödeyemiyor. En son kredi çekiyor, onu da ödeyemeyince icralık oluyor. Çiftçimiz icralık duruma düşüren iktidarın, şapkasını önüne koyup bir kez daha düşünmesi ve bu soruna akılcı bir çözüm yolu bulması gerekmektedir” dedi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Borç Erteleme Kararnamesinin henüz çıkmamış olmasının da çiftçileri zora soktuğunu ifade etti.
Yorum Yazın