Asırlardır Japon kültüründe doğaya verilen değer Japonya’nın şehirleşirken doğaya en az zararı verme ihtiyacını açığa çıkartmıştır.
126 milyonluk bir popülasyonu çok dar bir alanda barındırması sebebiyle Japonya, dünyanın en sıkışık biçimli şehirleşmiş ülkelerinden biri konumunda. Çok fazla insan ve çok az alan olması, tarım alanlarına da fazla bir yayılma imkanı bırakmıyor.
Bu durumu düzeltme amacı güdenler tarafındansa yeni ve yaratıcı fikirler ortaya atılıyor. Böylece ellerinde bulunan “şehirsel” alanların her bir köşesini kullanma ihtiyacı duyuyorlar. Genelde yaşamların monotonlaştığı ve hayallerin yokolduğu yerler olarak görülen ofisler, şimdilerde daha yaşam dolu yerler haline dönüşmeye başladı. Ofislere yapılan eklemelerle, çalışma alanları daha organik ve doğal arkadaşlıklarla dolu yeşil alanlara dönüşüyor.
İnsan kaynakları ve taşeron çalışan alanlarında uzmanlaşmış Japonya merkezli Pasona firması, şimdilerde doğala dönme hedefinde. Şirketin Tokyo’daki genel merkez çalışanları, çalışma alanlarını sadece iş arkadaşlarıyla değil aynı zamanda yüzlerce metrekarelik yeşil alanla da paylaşıyorlar.
Good Magazine’in haberine göre, bu alışılmışın dışında duran çalışma alanı fikri mimar Yoshimi Kono tarafından öne sürülmüş. Binanın dış cephesinin büyük bir bölümü yeşillendirilerek yaşayan bir duvara dönüştürüldü. İç kısımlarda toplantı masalarının üzerinden sarmaşıklar sarkıyor. Balkon bölümünde çiçekler ve meyve ağaçları kendilerine yeni bir yaşam alanı buluyorlar. Lobide ise küçük çaplı bir çeltik tarlası var.
Görsel açıdan haylli tahrik edici gözükmesinin yanında bu ofis binası aynı zamanda etkili bir kentsel çiftlik projesi. Yüzde 100 organik 200’den fazla meyve ve sebze türü yetiştiriliyor.
Proje ekolojik bilinçli bir yenilik. Aynı zamanda da Japonya’nın tarım alanı kısıtlamalarının kabullenilmesi durumunda. Çalışma alanlarını yeşillendirme düşüncesi, klostrofobik etki yaratan ofislerin daha yaşanabilir yerlere dönüşmesine bunun yanında da kentsel tarım yapılabilmesine imkan sağlayacak. Böylece ofis binaları daha renkli ve yaşam dolu yerler haline dönüşebilecekler.
Yorum Yazın