Şekerbank

Bozkuş Köyü Üretici Buluşması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bozkuş Köyü Üretici Buluşması

Bozkuş Köyünde Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan KAHRAMAN, İl Müdür Yardımcısı Halil İbrahim GÜRCAN, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Murat ERDEM ve Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Ayhan ÇANLI'nın katılımlarıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Bozkuş köyünde devam eden Arazi Toplulaştırması ile ilgili olarak üreticilerimiz bilgilendirildi. Konuyla ilgili sorunlar dinlenerek gerekli açıklamalar yapıldı.

Daha sonrasında İl Müdürü Erkan KAHRAMAN tarafından; Havza bazlı desteklemelerle ilgili Uşak Merkez ilçede desteklenecek ürünlerin Buğday, Arpa, Nohut, Tritikale, Yulaf ve Yağlık Ayçiçeği olduğu bunun haricindeki ürünlere Mazot desteği verileceği ifade edildi. Mazot desteğinin dekar başına 13TL olduğu ve bir dekar işlemek için yaklaşık 5 litre mazot gerektiği ortalama fiyatının 5TL alırsak 25TL yapacağı, Mazotun yaklaşık %50 sin Bakanlık tarafından desteklendiği söylendi. Desteklerin arazi sahibine değil bizzat araziyi işleyen, tarlada emek harcayan ve üretime katkı sağlayan çiftçilerimize verildiği ifade edildi.

Yem bitkileri desteklemeleri tek yıllık 40 TL, Silajlık Mısırda (Sulu) 90 TL, Yonca 60 TL/yıl, hasıl olarak biçmek ve paket yapmak kaydıyla Buğday, Arpa, Yulaf, Tritikale'nin de destekleme kapsamında olduğu bildirildi. Aynı parselde ikinci ürüne de destekleme verildiğini söyledi.

Hastalıktan ari işletmelere hayvan başına 400 TL, Anaç Koyun, Keçi Desteklemesi kapsamında hayvan başına 25 TL verildiği söylendi.

Uşak arazi varlığı ve hayvan sayısı bakımından ülke genelinde yaklaşık %1'lik paya sahip olmasına rağmen; Tarımsal desteklemelerden aldığı payın %0,6 olduğu, bunun da sebebinin hayvan güncellemelerinin zamanında yapılmayışı, veraset ve tapu intikallerinin yapılmamış olması neticesinde ÇKS kayıtlarında tarım arazisi varlığının düşük olmasından, desteklemeye arazi sahiplerimizin müracaat etmesi nedeniyle sertifikalı tohum kullanımı ve ürüne yönelik yem bitkisi pirim desteği gibi destekleri arazi sahipleri alamaz. Üretici elinde ürün olduğu için bu desteklerden faydalanır. Desteklemelerden daha fazla pay alabilmemiz için üreticilerin daha duyarlı olmaları istendi.

Hayvancılık konusunda önemli bir diğer konunun da ahır ve sağım hijyeni olduğu, ahırların giriş-çıkış alanlarında mutlaka dezenfektan çukurlarının olması gerektiğini, yabancı kişilerin ahıra girip çıkmasına izin verilmemesi gerektiği, ahırların içinin 15 günde bir, en geç ayda bir, dışını da en geç 2 ayda bir dezenfektan veya kireç ile dezenfekte edilmesinin önemini ifade etti. Sağım öncesi ve sonrasında sağım makinasının temizliği ve memelerin temizliğin yapılması gerektiği, hijyen şartlarına uyarak kaliteli süt üretimi yapılacağı ve ekonomik anlamda kazançlarının da artacağını belirtti.

Hayvancılık desteklemelerinde buzağıların 4 ay yaşına kadar işletmenizde kalması ve boğaya çekmek kaydıyla, yada farklı ırk sperma ile tohumlamadan doğan buzağılara 350 TL. Aynı ırk sperma ile suni tohumlama neticesinde doğan buzağıya 500 TL ve Döl Kontrolü Projesi kapsamında suni tohumlamadan doğan buzağıya 550 TL destekleme ödeneceğini ifade etti. Programlı aşıların zamanında yaptırılması konusunda üreticilerimiz uyarıldı. Hayvan hastalıklarının kontrolü için üreticilerin daha duyarlı olması ve bildirimlerini zamanında yapmaları gerektiği söylendi.

Üreticilere sertifikalı tohum kullanımının ürün verimine ve ürün kalitesine katkısı anlatıldı. Sertifikalı tohumun çimlenme gücünün yüksek olduğu, daha dolgun daneler elde edilmesiyle protein oranı yüksek daha fazla ürün alınacağı, bitkilerin kardeşlenme gücünün daha fazla olacağı anlatıldı. Hububatta ekim normunun 20 kg/da olması gerektiği ancak üreticilerin çok daha fazla tohum kullandığının tespit edildiği söylendi.  Ayrıca Bakanlıkca sertifikalı tohum kullanıldığında buğday ve arpada dekara 8,5 TL destekleme ödemesi yapıldığı belirtildi.

Kırsal ekonomik altyapı konularından çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları kapsamında gübre çukuru yaptırmak isteyene, soğutma tankı, seperatör, yem kırma ve karma makinesi almak isteyene, süt sağım ünitesi kurmak isteyene; yaş meyve sebze tasnif, paketleme, depolama tesisi kurmak isteyene, soğuk hava deposu, çelik silo yapımına, yenilenebilir enerji kullanan yeni sera yapımına, hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması konusunda, sadece ham derinin işlenmesi ve günlük en fazla yirmi baş hayvan kesim kapasiteli mezbaha yapımına %50 hibe verildiği, bunun için 11 Aralık 2017 tarihine kadar müracaat edilmesi gerektiği ifade edildi.

Ayrıca yıl sonuna kadar hayvan kaydı ve güncellemeyle ilgili olarak af kapsamında kayıtlarını güncellemeleri söylendi.

Üreticiler ziyaretten ve yapılan bilgilendirme toplantısından duymuş oldukları memnuniyetlerini dile getirerek İl Müdürü Erkan KAHRAMAN'a teşekkür ettiler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Nutella'dan flaş Türkiye kararı!Önceki Haber

Nutella'dan flaş Türkiye kararı!

İyi Tarım Uygulamaları Sertifika Töreni DüzenlendiSonraki Haber

İyi Tarım Uygulamaları Sertifika Töreni...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar