Şekerbank

Bolu’da Yağlık Ayçiçeği Üretimi Her Geçen Gün Artıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bolu’da Yağlık Ayçiçeği Üretimi Her Geçen Gün Artıyor
Bolu’da son yıllarda ekiliş alanları gittikçe artmakta olan yağlık ayçiçeğinin hasadı devam ediyor. Göynük ilçesi Oğulduruk köyü çiftçilerinden Servet GÜCÜYENER'in ekimini yaptığı ayçiçeğinin hasadı yapıldı.

Bolu’da son yıllarda ekiliş alanları gittikçe artmakta olan yağlık ayçiçeğinin hasadı devam ediyor. Göynük ilçesi Oğulduruk köyü çiftçilerinden Servet GÜCÜYENER'in ekimini yaptığı ayçiçeğinin hasadı yapıldı.

Göynük ilçesinde 13 bin dekarlık alanda yağlık ayçiçeği üretimi olduğunu söyleyen Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet MURAT; "Ayçiçeği, derin ve kazık kök sistemine sahip olması nedeniyle, kuraklık ve tuzluluk gibi problemleri olan topraklardaki üretim performansı diğer bitkilerden daha iyidir. Bu özelliği ile yağlık ayçiçeği sulanamayan arazilerde buğdaya alternatif olarak büyük bir umut vadetmektedir. Sulanamayan, ancak biçerdöverin girebileceği durumdaki arazilerde alternatif ürün olarak çiftçilerimize yağlık ayçiçeğini tavsiye ediyoruz ve yaygınlaşmasını istiyoruz. Bu köyümüzde 160 dekar alanda ekilen yağlık ayçiçeğinin veriminin oldukça iyi olduğunu görmekteyiz. Yağlık ayçiçeğinde kilogram başına 40 kuruş havza bazlı prim desteği verilmektedir. Buda demek oluyor ki, 160 dekarlık bu tarladan elde edilmesini beklediğimiz 40 ton ayçiçeğine toplam 16.000 TL havza bazlı fark desteği prim ödemesi yapılacak. Alan bazlı olarak ödenecek olan mazot ve gübre desteği de ilave edildiğinde yaklaşık olarak bu ekilişten 20.000 TL destek ödemesi yapılacaktır. Bu çiftçimizin Bünüş köyümüzde de 160 dekarlık daha yağlık ayçiçeği ekilişi bulunmakta. Dolayısıyla bu çiftçimiz, toplam 320 dekarlık yağlık ayçiçeği ekilişi için yaklaşık olarak 40.000 TL destek alacağını beklemekteyiz. Bu açıkladığımız rakamlar 2018 yılı destekleme oranlarıdır. 2019 yılı için destekleme oranları henüz açıklanmadı. Ancak bu yıl biraz daha artacağımı ümit etmekteyiz. Ülkemizin yağlık ayçiçeği ekilişinin ihtiyacımızı karşılamadığı düşünüldüğünde, çiftçimiz kendi kazanırken ülke ekonomisine de katkıda bulunduğu görülmektedir. Merkez İlçe ve Göynük İlçelerimizde ekiliş alanları hızla artmakta olan yağlık ayçiçeğinin ilimizin tamamında ekilişini artırmak için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.  Ben burada öncülük yaparak tarlasına ayçiçeği eken çiftçimiz Servet GÜCÜYENER beye çok teşekkür ediyorum, hasadının bol ve bereketli olmasını temenni ediyorum" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
3. Safran Festivali başladıÖnceki Haber

3. Safran Festivali başladı

Fındık Timlerinden Üreticilere Budama DesteğiSonraki Haber

Fındık Timlerinden Üreticilere Budama De...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar